Bugün yüksek yargıda seçim günüydü. Anayasa Mahkemesi'nin Haşim Kılıç'dan sonraki yeni Başkanı seçildi. Anayasa Mahkemesi üyesi Zühtü Arslan, AYM'nin 17 üyesinden 11'inin oyunu alarak, yeni başkan olarak seçildi. Arslan, 4 yıl boyunca AYM Başkanı olarak görev yapacak. Yargıtay Başkanı Ali Alkan, yaş haddinden emekliye ayrıldı ve onun yerine Yargıtay Başkanlığı'na da İsmail Rüştü Cirit seçildi.
AYM'nin yeni Başkanı Zühtü Arslan Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyeliği sırasında AKP'nin kapatılması ile ilgili davayı kabul eden Anayasa Mahkemesini topa tutmuştu. "Anayasa Mahkemesi´nin kararı yargı darbesi niteliğindedir" diyen Arslan bu açıklamasıyla AYM'yi darbeci ilan etmişti. Arslan darbeci ilan ettiği kurumun şimdi en tepesindeki isim oldu.
HAŞİM KILIÇ'IN DESTEKLEDİĞİ ADAY SEÇİLEMEDİ
AYM'de başkanlık için Başkanvekili Serruh Kaleli ile üye Zühtü Arslan yarıştı. Serruh Kaleli'yi Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da dahil olmak üzere 17 üyenin 6'sı destekliyordu. AYM'nin yeni başkanı seçilen Arslan, 17 üyeden 11'inin oyunu aldı.
SEÇİM ERTELENMESİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi'nde prosedüre göre 2 ay öncesinden seçilmesi gereken Başkanlık seçimleri Kılıç tarafından 3 defa ertelenmişti. Bu da AYM Başkanı Kılıç'a Hükümet kanadından tepkiler gelmesine yol açmıştı.
YENİ BAŞKAN DÖRT YIL GÖREV YAPACAK
Başkan, Genel Kurul tarafından üyeler arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla dört yıl için seçiliyor.
YENİ BAŞKAN AYM'YE 'DARBECİ' DEMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçilen Arslan, AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili davayı 21 Haziran 2008 tarihinde kabul eden Anayasa Mahkemesi'ni eleştirmişti. Arslan alınan kararı 'yargı darbesi' niteliğinde olduğunu ileri sürüp " Anayasa Mahkemesi için imkansız diye birşey yok. Anayasa Mahkemesi kendisini her türlü kararı vermeye muktedir bir organ olarak görüyor ve işin ilginç tarafı en başta bunu yaparken Anayasa Mahkemesi'nin 11'inci maddesini görmezlikten geliyor, ihlal ediyor" diye konuşmuştu.
ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR?
1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat ilinin Sorgun ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sorgun'da tamamladı. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere'de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler" alanında, Doktorasını da aynı Fakültede anayasa hukuku alanında yaptı. 2002 yılında Doçent, 2007 yılında ise Profesör unvanını aldı.
2001 yılında bir süre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde çalıştı. Ayrıca, 23 Aralık 2010 tarihinden itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürüttü. 2009 yılında Başkanlığına atandığı Polis Akademisi'nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde "Anayasa Hukuku", "İnsan Hakları", "Devlet Kuramları" gibi dersler verdi. Ayrıca, 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi'nde "Turkish Public Law" dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesi'nde "Hukuk ve Siyaset" dersini verdi.
Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (3 Cilt) adlı kitapları vardır. Bunun yanında, Constitutional Law of Turkey başlıklı bir ortak kitabı ve ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü adlı bir derleme eseri bulunmaktadır. Ayrıca, anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayınlanmış makaleleri ve bildirileri vardır.
Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilmiştir.
Evli ve dört çocuk babasıdır.
YARGITAY'A YENİ BAŞKAN
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, yaş haddinden emekliye ayrıldı ve onun yerine Yargıtay Başkanlığı'na İsmail Rüştü Cirit seçildi.
Yargıtay Genel Kurulu'nda, dün yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan'ın yerine Yargıtay Birinci Başkanlığı için seçim yapıldı.
CİRİT 280 OY ALDI
Seçimde, 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, 20. Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi yarıştı. 5 adayın katıldığı seçimlerde 516 üye oy kullandı. 280 oy alan İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay'ın yeni başkanı seçilirken, 11 oy boş çıktı ve 9 oy da geçersiz sayıldı.
İSMAİL RÜŞTÜ CİRİT KİMDİR?
23 Mart 1955'te Balıkesir Burhaniye doğumlu olan İsmail Rüştü Cirit, İzmir Namık Kemal Lisesi'ni bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1978 yılında mezun olmuştur. Burhaniye hakim adayı olarak mesleğe başlayan İsmail Rüştü Cirit, çeşitli hakimlik görevlerinde bulunmuştur. Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevindeyken 2004′te Yargıtay üyeliğine seçilmiş, halen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken 2011′de Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçilmiştir. Evli ve üç çocuk babasıdır.
ERDOĞAN'I BERAAT ETTİREN HAKİM
Yargıtay'ın yeni başkanı Cirit, Üsküdar 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin hakkında "görevi başında zimmetine para geçirmek veya mal edinmek" gerekçesiyle 14 yıla kadar hapis cezası istenen AKBİL davasında Aralık 2003'te beraat vermesinin ardından 2004'te Yargıtay üyesi olmuştu.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU TEBRİK ETTİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Zühtü Arslan ve Yargıtay Başkanlığı'na seçilen İsmail Rüştü Cirit'i arayarak tebrik etti. Başbakan Davutoğlu, her iki başkanı da Türkiye'ye yakışan olgunlukta gerçekleşen demokratik süreçlerle göreve gelmelerinden ötürü kutladı.
Son Dakika › Güncel › Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın Yeni Başkanları Belli Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (17)