Kore Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkilerin 60. yılı münasebetiyle başlatılan "Anadolu Odise" programı kapsamında Türkiye'ye gelen Güney Kore heyeti, 10 günde 3 bin kilometre yol katederek 8 şehirde gezdikleri çoğunluğu UNESCO Dünya Kültürü Mirası listesinde bulunan tarihi ve turistik mekanlara hayran kaldı.
Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile dünya çapında bazı markaların sponsorluğunda yürütülen "Anadolu Odise" programı tamamlandı.
İki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi amacıyla Güney Kore'den gelen, aralarında akademisyen, diplomat, arkeolog ve tarihçilerin bulunduğu 27 kişilik heyetin programı 16 Temmuz'da Kore Fahri Konsolosu Ali Kibar'ın ev sahipliğinde İstanbul'da verilen akşam yemeği ile başladı.
Ertesi gün Çanakkale'ye geçen heyet, Gelibolu Mevlevihanesi'ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Çanakkale Vali Yardımcısı ve İlçe Kaymakam Vekili Bekir Sıtkı Dağ ile Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Güney Kore heyeti onuruna yemek verdi. Yemek programına katılan Kore gazileri ile yakından ilgilenen ve ellerini öpen Koreliler, Troia Antik Kenti'ni gezdi. Heyet, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ile Hanyang Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Heesoo Lee'den antik kent ve arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Heyet akşam saatlerinde bir otelde düzenlenen "Truva Yuvarlak Masa Toplantısı"na katıldı. Toplantıda, Prof. Dr. Rüstem Aslan ile Seul Ulusal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jorgil Kim sunum yaptı. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, günün sonunda heyet onuruna bir otelde yemek verdi. Etkinliğe, Kore gazileri de katıldı.
Sabah saatlerinde İzmir'e geçen heyet, sırasıyla; Asklepion, Bergama Kızıl Avlu ve Akropolis'i ziyaret etti. Güney Koreliler, öğle yemeğinde, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in misafiri oldu. Bir otelde gerçekleştirilen Bergama Yuvarlak Masa Toplantısı'na katılan Korelilere Bergama Müze Müdürü Nilgün Ustura ve Dongguk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gwang ya Han sunum yaptı.
Programın dördüncü gününde Selçuk Müze Müdürü Cengiz Topal'ın rehberliğinde Artemis Tapınağı ve Efes Örenyerini gezen heyet, Selçuk Müzesindeki Efes Yuvarlak Masa Toplantısı'nın ardından Denizli'ye geçti.
Akşam saatlerinde Laodikya Antik Kenti'ni ziyaret eden ve buradaki yuvarlak masa toplantısına katılım sağlayan heyete, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ile Dongduk Kadınlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eunkyung Oh sunum yaptı.
Programın beşinci gününde Koreliler, Hierapolis Antik Kenti'ni ve Pamukkale'yi gezerek Denizli Müze Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Baysal'dan brifing aldı. Heyet, akşam saatlerinde Konya'ya geçerek bir otelde Kore gezileri onuruna verilen yemeğe katıldı. Yemekte, gazilerle hediye takdim edilirken, bazı gazilerin torunlarına burs verildiği açıklandı. Heyet etkinliğin ardından Mevlana Müzesi bahçesinde sema gösterisi izledi.
Ertesi gün Çatalhöyük Neolitik Kentini ziyaret eden heyet, Mevlana Müzesini gezdikten sonra Konya ve Çatalhöyük Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı.
Programın 7. gününde Nevşehir'e geçen heyet, ilk olarak Hititler döneminde yapılmış Kaymaklı Yeraltı Şehri'ni gezdi. Burada koridorlardan geçerek tarihi yaşam alanlarını gezen Koreliler, sırasıyla; Uçhisar Kalesi, Ürgüp Üç Güzeller, Peribacaları ve Paşabağları'nı gezdi. Koreliler, Ürgüp ve Göreme'deki geziler sırasında kimi zaman tarihi mekanlar önünde çekilen gelin-damat karelerinde yer aldı, kimi zaman da develerle fotoğraf çektirdi.
Gezi sonrası bir otelde yapılan Nevşehir Yuvarlak Masa Toplantası'nda Nevşehir Müze Müdürü Murat Gülyaz ile Seul Uluslararası Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eunjeong Yi, birer sunum gerçekleştirdi.
Bir sonraki gün Çorum'a geçen heyet, Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı girişinde Adana Büyükşehir Belediyesi bando takımı ve halk oyunları ekibi karşıladı. Etkinlik için Adana'dan gelen bando takımı Sevme Zamanı ile Aman Adanalım eserlerini seslendirdi, halk oyunları ekibi yöresel dans sergiledi. Müziklere ve halk oyunları ekibine alkışlarla tempo tutarak eşlik eden Güney Koreliler, kendilerini karşılayanlarla çiftetelli oynadı. Karşılıklı hediye takdimi oldu.
Tapınak gezisinde misafirler, Hitit dönemini canlandıran gençlerle hatıra fotoğraf çektirdi. Boğazkale Müzesi'ni ve Hattuşa Ören Yeri'ni gezen heyet, Hattuşa- Boğazköy Kazısı Başkanı Dr. Andreas Schachner'dan bölge tarihi hakkında bilgiler aldı. Heyettekilere, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Boğazkale Kaymakamı Turan Soğukoluk tarafından çeşitli yöresel hediyeler verildi.
Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, yuvarlak masa toplantısının ardından heyeti Çorum Müzesinde akşam yemeğinde ağırladı. Güney Korelilere burada da yöresel yemekler ikram edildi. İskilip dolması, mumbar gibi yöresel yemekleri tadan bazı Koreliler'in yemek tarifi aldığı görüldü.
Sabah Ankara'ya geçen heyet, Anadolu Medeniyetler Müzesini gezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü'nün kendileri onuruna Erimtan Müzesinde verilen öğle yemeğine katıldı. Heyet, yemek sonrası bir otelde düzenlenen sempozyuma katıldı.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öz, Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ, eski Güney Kore Meclis Başkanı Hyong-O Kim, Myongji Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Myung-Gi Han ve Ulsan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ho Tae Jeon, sempozyumda çeşitli tarihi alan ve araştırmalar üzerine sunum yaptı.
Program, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliğince aynı otelde verilen resepsiyon ve akşam yemeği ile son buldu. Sabah İstanbul'a dönüp alışveriş yapan heyet, Güney Kore'ye hareket etti.
Anadolu Odise Programının Heyet Başkanı, Hanyang Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hee Soo Lee, program hakkında yaptığı değerlendirmede, Koreli bilim insanlarından oluşan heyetin 10 gün boyunca Türkiye'yi keyifle gezdiğini söyledi.
Türkiye ve Kore'nin "kan kardeşi iki ülke" olduğunu belirten Lee, iki ülke insanlarının birbirlerini daha yakından tanıması gerektiğine işaret etti.
Türk kültürü ve tarihinin önemine değinen Lee, "Türk kültürünü ve tarihini yerinde incelemek için, Türk hocalarıyla baş başa ilişkiler kurmak adına, geniş çapta katılım halinde Türkiye'nin çeşitli kentlerini gezdik. Heyet, Türkiye'nin bu kadar zengin kültüre ve geçmişe sahip olmasına, bir de misafirperverliğine hayran kaldı." dedi.
Lee, Güney Kore'den gelen bazı gazetecilerin de heyetin programlarını takip ederek haberleştirdiğine dikkati çekerken, program sonrasında Türkiye'ye daha çok turistin geleceğine inandığını ifade etti. Lee, heyettekilerin artık Türkiye'nin birer turizm elçileri olduğunu kaydetti.
Anadolu Odise Programı, Kore Cumhuriyeti basınında da geniş yer buldu. Program çerçevesinde, yazılı ve görsel basında Türkiye'nin tarihi ve turisttik yerleri tanıtıldı.
Son Dakika › Güncel › Anadolu Odise' Güney Korelileri Hayran Bıraktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?