Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'ndeki Kazı Çalışması - Son Dakika
Güncel

Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'ndeki Kazı Çalışması

Höyükteki arkeolojik kazılarda, Anadolu'nun saklı tarihinin gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor.

13.08.2014 11:28  Güncelleme: 11:47

Anadolu'nun tarihi "Medeniyetler Beşiği"nde araştırılıyor - MERSİN

- Milattan önce 7 binli yıllardan 13. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olması nedeniyle medeniyetler açısından önem taşıyan Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'ndeki kazılarda, Anadolu'nun saklı tarihinin gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor

- İtalya'nın Lecce Üniversitesi'nden kazı başkanı Prof. Dr. Caneva: "Buranın, dünyanın en uzun süre yerleşime açık olan bölgelerinden biri olduğunu biliyoruz. Bu yılki kazılarda, en aşağıda bulunan Neolotik Çağ tabakalarında çalışmaları sürdüreceğiz"

MERSİN - Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan, tarihi izlerinin milattan önce 7 binli yıllara uzanması nedeniyle "Medeniyetler Beşiği" adıyla da anılan Mersin'de, Yumuktepe Höyüğü'ndeki arkeolojik kazılarda, Anadolu'nun saklı tarihinin gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor.

İtalya'nın Lecce Üniversitesi'nden Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva, AA muhabirine, bu yılki kazı çalışmalarına, höyüğün alt kısmında geçen yıl kapattıkları alanları açıp, temizliğine başladıklarını bildirdi.

Caneva, 2 ay sürecek kazılarda 10 kişilik bir ekiple çalışmaları yürüteceklerini, arkeologların yanı sıra arkeozoolog ve arkeobotanik uzmanlarının da kazı çalışmalarında yer alacağını söyledi.

Yumuktepe Höyüğü'nün, milattan önce 7 binli yıllardan, 13. yüzyıla kadar uzanan kesintisiz bir yerleşim yeri olması nedeniyle büyük önem taşıdığını vurgulayan Caneva, "Buranın, dünyanın en uzun süre yerleşime açık olan bölgelerinden biri olduğunu biliyoruz. Bu yılki kazılarda, en aşağıda bulunan Neolotik Çağ tabakalarında çalışmaları sürdüreceğiz. Geçmiş kazılarda bulduğumuz Kalkolitik döneme ait bir sitadel var, burada yoğunlaşacağız çünkü bu çok yeni bir şey. Neolotik Çağ tabakalarında daha da aşağılara ineceğiz. Bunların yanı sıra höyüğün tepesinde bulunan Orta Çağ tabakalarında incelemeler yapacağız" dedi.

Prof. Dr. Caneva, 2014 yılı kazı çalışmalarında höyüğün çevresindeki bitki türleri ve hayvancılık faaliyetlerinin de inceleneceğini sözlerine ekledi.

Roma La Sapienza Üniversitesi'nden arkeobotanik uzmanı Burhan Ulaş da milattan önce 7 binli yıllara ait bir yapı katında çalışmalara başladıklarını belirterek, "Yumuktepe Höyüğü, Anadolu'nun gizli tarihinin ortaya çıkarılması konusunda önemli bir bölge. Çalışmalarda 1 metre uzunluğunda 2 metre genişliğinde 2 adet silo çıkardık. O dönemde tarım ürünlerinin depolandığı bu siloların farklı boyutlarını bulmak için çalışacağız" diye konuştu.

- Kazı tarihi 1930'lu yıllara dayanıyor

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan Yumuktepe Höyüğü'nde ilk arkeolojik kazılar, İngiliz John Garstang başkanlığında 1936-1937 yıllarında yapıldı. İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması nedeniyle ara verilen kazılara, 1946'da yeniden başlanıp 1947'de sonuçlandırıldı. 1992 yılında hazırlanan ve 1993 yılında başlanan 'Yumuktepe Arkeolojik Kazısı' çalışmaları ise her yaz sürdürülüyor.

-Prof. Dr. İsabella Caneva röp.

Mersin\'deki Yumuktepe Höyüğü\'ndeki Kazı Çalışması
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'ndeki Kazı Çalışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement