Anadolu'nun Kilim Tarihi Bu Müzede Sergileniyor - Son Dakika
Güncel

Anadolu'nun Kilim Tarihi Bu Müzede Sergileniyor

Anadolu\'nun Kilim Tarihi Bu Müzede Sergileniyor

Etnografya araştırmacısı İsmail Ateş'in yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü çalışma sonucunda Anadolu'nun dört bir yanından toplandığı 3 bin kilim, Isparta Belediyesince kurulan Prof. Dr. Turan Yazgan...

30.10.2013 11:18

Etnografya araştırmacısı İsmail Ateş'in Anadolu'nun dört bir yanından toplandığı 3 bin kilim, Isparta Belediyesince kurulan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Halı ve Kilim Müzesi'nde sergileniyor.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'nın gülün yanı sıra halısı ile de ünlü olduğunu, kentte halıcılığın tarihinin 1200'lü yıllara kadar uzandığını söyledi.

Halıcılığın bu kadar önemli olduğu şehirde halı ve kilim müzesi olması yönünde bir düşünce oluştuğunu ifade eden Günaydın, bu kapsamda araştırmalara başladıklarını anlattı.

Orijinal halı ve kilim bulmanın kolay olmadığını, bu anlamda bazı zorluklar yaşadıklarına dikkati çeken Günaydın, bu nedenle yaklaşık 40 yıldır Anadolu'daki kilimler hakkında araştırma yapan etnografya araştırmacısı İsmail Ateş'den yardım almaya karar verdiklerini kaydetti.

Ateş'in Doğu ve İç Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde 40 yıla yakın süredir yaptığı araştırmaları sonucunda topladığı 3 bin kilimi müzenin kurulması için belediyeye bağışladığına işaret eden Günaydın, böylece müzenin kurulduğunu dile getirdi.

Günaydın, 3 bin 500 metrekarelik müzede en eskisi 200 yıllık 3 bin kilimin sergilendiğini bildirerek, "Türk tarihinin kimliği bu kilimlerde okunmaktadır. Kilimlerde koç boynuzu, çengel, göz, eli belinde ve 8 köşeli yıldız motifleri bulunuyor. Özellikle 8 köşeli yıldız motifi, Türk tarihi simgesel ifadesi durumunda" dedi.

Türkiye'de dokuma üzerine bazı müzeler bulunduğunu ancak buralardaki obje sayısının 600'ü geçmediğini kaydeden Günaydın, şunları söyledi:

"Burada 3 binin üzerinde objemiz var. Kapsam olarak düşünülürse Türkiye'nin en büyük halı ve kilim müzesi Isparta'da. Müzemizde, bulunması mümkün olmayan kilimler mevcut. Müze, aynı zamanda dokumacılık üzerine öğrenim gören üniversite öğrencilerinin ve etnografya araştırmacılarının araştırma yapacağı, tarihin derinliklerine inebileceği bir yer. Müzenin önemi gelecekte daha iyi anlaşılacaktır." - Isparta

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anadolu'nun Kilim Tarihi Bu Müzede Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement