İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de kentsel dönüşümünden umutlu olduğunu, ancak uygulamada zorlukları olan Belediye Yasası ve ceberut maddeleri olan 6306 sayılı Riskli Alanlar Yasası'nın birleştirilmesi, aklın ve bilimin önderliğinde yeni bir yasa oluşturulması gerektiğini söyledi.
Garanti Mortgage ve Hafale'nin desteğiyle Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği 'Anadolu'da Konuta Yön Verenler' toplantılarının ilki İzmir Hilton Oteli'nde yapıldı. Mortgage ve gayrimenkul sektörünün önde gelen şirketlerinin bir araya geldiği toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün mevzuatıyla birlikte sancılı bir şekilde zaman içinde rayına oturacağını söyledi. Kentsel dönüşümün kuralının bugün için el yordamıyla kurulduğunu belirten Kocaoğlu, iki farklı yasayla işin yapılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Kocaoğlu, "60 senede kirlettiğimizi 3 senede temizlemeyiz. Yoğunluk artışı, konutların dizaynı, kentin manzarasına kadar hepsi planlanmalı. Vapurdan İzmir'e bakın görüntü hoş değil. Ama, bunlar yıkılıp 5-10 veya 15 katlı apartmanlar yapılarsa da bundan iyi olmayacak" dedi.
İki mevzuatla kentsel dönüşüm yapıldığını belirten Kocaoğlu, Belediye Yasası'yla kendi yaptıkları dönüşüm modelinin uzlaşmaya, gönül rızasına dayalı ve vatandaşın hakkını koruyacak enstrümanlara sahip olunduğunu söyledi. Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zor, uzlaşıyla gidiyor, çok terliyoruz. Ama kimsenin de burnunu kanatmıyoruz. Bir de Riskli Alanlarla ilgili çıkan yasayla yapılan dönüşüm var. Bu iki mevzuat birleştirilmelidir. Her türlü iyi niyete karşın Belediye yasasının da uygulamada çıkardığı zorluklar var. Ama öte yanda çok ceberut yasa. 5306 sayılı yasadan milletin başı çok ağrıyacak. Onun için belediye yasası ve Riskli Yapılar Kanunu'nun harc-ü merc edilmeli, aklın ve bilimin, adaletin vücut bulacağı bir kentsel dönüşüm yasa oluşturulmalıdır. Ben belediye başkanı olduğum sürece 5306 sayılı yasayla kentsel dönüşüm yapmayacağım. Belediye yasası ile yapacağım."
Kocaoğlu, kentte 60 yılda yapılan yapıların yıkılacağını söylediklerini belirterek "Geleceğin binalarını yapmak, sağlam, restore edilerek yaşacak konutlar yapmak zorundayız. Sosyal donatı alanları bulvar, kent ormanları olmalı. Bunu İzmir'de yapabiliriz. Müteahhitin de para kazanacağı arazi, gecekondu sahibinin de hakkının korunduğu bir sistem yürütüyoruz. Buradaki tehlikeli olan durum belediyenin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ya da TOKİ'nin de ne kazanacağının peşine düşülmesidir. 'Yüzde 5 de belediye, Bakanlık kazansın' denirse yoğunluk artışı olur. Yine çarpık kentleşme olur" dedi.
SEÇİM SONRASI HIZLANACAK
Kentsel dönüşümden çok umutlu olduğunu açıklayan Kocaoğlu konuşmasında şunları kaydetti: "Önümüzdeki 30 senede İzmir'i dönüştürebiliriz. İzmir'de en zor süreci yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm bölgelerinde uzlaşma arayışındayız. İyi bir uzlaşma örneği oluşturabilirsek bu iş çorap söküğü gibi gelecek. Belediye de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı güven ve deneyim kazanacak. Araya yerel seçim girdi. Birkaç yerde pilot olarak başlayabileceğimizi gördük. Onları yapacağız. Seçim arifesinde herkes kendini kasacaktır. Seçimden sonra hızlanacaktır."
İzmir'de kentsel dönüşüm gerçekleştirecek müteahhitler olduğunu belirten Kocaoğlu, rekabet nedeniyle farklı kentlerden müteahhitlerinde girmek istediğini söyledi. "Gönlümüz İzmirli mühendisin, mimarın inşaat sektörünün iş yapması para kazanmasıdır. Kent kalkınmasına lokomotif olmasıdır" diyen Kocaoğlu, Yeni Kent Merkezi'nde 3-3,5 emsal ticaret, turizm konsepti planına karşın İnciraltı'nda 0,80 emsalde direndiklerini söyledi. Gecekondu bölgelerindeki dönüşümlerde emsalin 1,5'u geçmemesin öngördükleri, geçmesi durumunda zaten yerleşecek yer olmaktan çıkacağını belirten Kocaoğlu, "İzmir'i önümüzdeki 10 yıl içinde kimse durduramaz. Bu kent üzerindeki durağanlığı attı. Çark dönmeye başladı" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından İzmir'de inşaatlar yapan müteahhit firmalar ve Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan görüşlerni açıkladı. Aslan, "Kentsel dönüşüm inşallah İzmir'de 40-50 sene planlanarak yapılır. Bize göre İzmir'in her yerinin kentsel dönüşüme uğraması gerekir. Kordon'un da dönüşüme uğraması şart. İzmir'de bu süreçte herkese ekmek var. Biz dönüşümün kooperatifleşme modelini savunuyoruz" dedi.
Megapol Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir "İzmir en yüksek gelişme potansiyeline sahip şehirdir. Sadece konutta değil, ciddi bir yatırım alanıdır. Önümüzdeki yıllarda ulusal ve uluslararası yatırımcılar İzmir'e gelecek. Kentsel dönüşümde şehri yoğunlukla değil tasarımla güzelleştirebiliriz. İzmir'in batıya doğru genişlemesi Çeşme otobanın çevresinde yeni imar adaları oluşturulması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, "İzmir'in kendi dinamikleri var. Kentsel dönüşümü en iyi düşünecek insanlar burada. Ankara'dan düşünülerek yapılacak bir durum değil. Önce insan kazanmalı. Arkasından insanın yaşadığı ortam, çevre kazanmalı" dedi.
İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azad Yeşil, "İki yıldır kentsel dönüşüm konuşuluyor. Bazı binaların yakılması yerine yenisinin yapılması ve bölgesel dönüşüm olarak iki koldan yapılıyor. Yerinde dönüşümlerde yoğunluk artışında ciddi sakıncalar olduğunu düşünüyorum. Gecekondu bölgelerinde makro ölçekte dönüşüm şarttır" dedi.
Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Konuk da "Yoğunluk sevmiyorum ama bugün İzmir'de 3, 3,5 emsal yerlerde proje üreten biri olarak, öyle bir emsal yoğunluğu başka kentlerde görmedim. Üzülüyorum. Kentin yeniden tasarlanması lazım" dedi.
Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş, "Anadolu'da büyük şirketlerin sayısı artıyor. Onları desteklemek için bu toplantıları yapmaya karar verdi. İnşaat önde gelen sektörlerden bir tanesidir. Her ilde önde gelen şirketlere sektöre katkılarından dolayı plaket vereceğiz. Amacımız ekosistem içinde yeralarak iş dünyasına katkıda bulunmak" dedi. Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun ise, konut satışının Türkiye'de dünyadakinden daha fazla olduğunu söyledi.
Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay da "Türkiye nüfus artışı, yüzde 80'lere varan yüksek şehirleşme oranı, gelişen ekonomisiyle, konut sektöründe hızla gelişen bir ülke. Mortgage sektörünün de, konut sektörüne paralel şekilde, hızlı bir büyüme içinde olduğunu söyleyebiliriz. Sektör 2012'de yüzde 14 büyürken, bu yıl yüzde 30'lara varan bir büyüme yaşadı. Yıl sonunda, sektörün toplam büyüklüğünün 110 milyar TL'yi geçmesini bekliyoruz" dedi.
DEMİRTAŞ: "TOKİ'Yİ İSTEMİYORUZ"
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş yaptığı konuşmada "Bizler, kentimize "Güzel İzmir' sıfatını verdik. Ancak, denize sırtımızı dönmezsek, yani körfeze bakarsak bunu söyleyebiliyoruz. Hızlı ve altyapısız kentleşme İzmir'deki kentsel ve tarihi dokuyu neredeyse yok etmiş. Üstelik bu yapılaşma deprem ile oluşacak yıkım riskini de kaldırır nitelikte değil. Birinci derecede deprem kuşağında yer alan kentimizde, niteliksiz ve çarpık yapılaşma sorunu, belki de en önemli sorunlarımızdan birisi. Bu yüzden kentsel dönüşüm İzmir için çok iyi bir fırsat" dedi.
İzmir'de Kentsel dönüşüm adı altında 15-20 katlı niteliksiz apartman kütlelerinin yaratılmasını veya salt TOKİ eliyle projeler üretilmesini istemediklerini belirten Demirtaş, "Bizim isteğimiz İzmir'in yapısına uygun, İzmirlilere yakışan yaşam alanları yaratılmasıdır. İzmirli müteahhitler kentse dönüşümü başaracak birikime ve güce sahiptir" dedi.
Konuşmaların ardından İzmir'e katkıda bulunan firmaların temsilcilerine ödül plaketleri verildi. - İzmir
Son Dakika › Güncel › Anadolu'da Konuta Yön Verenler İzmir'de Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?