1- Afrika'dan İtalya'ya: Meçhule giden yol
Libya üzerinden İtalya'ya gitmeye çalışan bir göçmen gibi davranan AA muhabiri, ülkelerindeki iç savaş, yoksulluk ve açlıktan kaçan ancak Libya'da insan kaçakçılarının eline düşen umut yolcularının sefaletine tanıklık etti.
Afrika'nın başka ülkelerinden Libya'ya gelen göçmenleri, umutla geldikleri bu ülkede bir başka insanlık dramı karşılıyor.
Nijerya, Çad, Mali ya da Gambia'dan gelen kaçak göçmenlerin bir kısmı ailelerine göndermek, bir kısmıysa kendilerini köhne bir tekneyle İtalya'ya götürecek kaçakçılara ödeme yapmak için para biriktirmeye çalışıyor.
Trablus'ta göçmenler, "ağır işçi" arayan işverenlerini bir köprünün altında bekliyor. Köprü onları güneşin yakıcı sıcağından koruyor. Bekleyişleri bazen gün boyu sürüyor.
Bazıları çölde hayatını kaybediyor. Bindikleri araçlardan düşen göçmenlere şoförler durup bakmıyor bile, hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam ediyorlar.
(Assed Baig-Trablus) (Fotoğraflı)
2- Türkiye, Katar'dan 350 milyon dolarlık doğalgaz alacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:
"Aralık, ocak ve şubat ayındaki doğalgaz ihtiyacımızı karşılamak üzere yaklaşık 5 kargoluk enerji siparişi verdik."
"Bununla alakalı da bir nevi anlaşmış olduk. Bu yaklaşık 350 milyon dolarlık bir rakam."
(Kurbani Geyik-Ayşe Sarıoğlu/Doha) (Görüntülü)
3- Koruculardan terör örgütüne "samimi değiller" tepkisi
-Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Genel Koordinatörü Altın:
-"(Çözüm süreci) Değerli bir süreç olarak değerlendiriyor ve iyimser bakıyoruz. Başından bu yana geçmişteki olumsuzlukları geride bırakarak yeni bir sayfa açtık. Kalıcı bir barış ve huzur için elimizden gelenin fazlasını da yaptık."
-"Kalıcı barış konusunda örgüt gerçekten samimiyse eski sayfaları kapatıp yeni, daha huzurlu sayfa açmalarını bekliyoruz."
-"Süreç boyunca biz silah kullanmadan fikri olarak mücadelemizi sürdürürken 3 korucumuz terör örgütü tarafından şehit edildi. Bu yıl 20'den fazla korucubaşının evinin önüne ölüm tehdidi içeren mektuplar bırakıldı."
(Sarp Özer/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)
4- Bakan Avcı'dan küçük yazara mektup
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Van'da 2 6 Ekim'de gerçekleştirdiği toplu açılış sırasında tanıştığı, kentteki yerel bir gazetede yazarlık yapan 7. sınıf öğrencisine kutlama ve destek mektubu gönderdi.
Öğrenci Zeynep Özgür Can:
"Ben Sayın Nabi Avcı'nın yazılarıma ve mektubuma cevap vereceğini düşünmüyordum. Ama tüm yoğunluğuna rağmen mektup yolladı ve bu beni çok mutlu etti."
(Necat Hasar/Van) (Fotoğraflı-Görüntülü)
5- RTÜK'ten evlendirme programına "ağırlaştırılmış" ceza
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Fox TV'de yayınlanan " Esra Erol'la Evlen Benimle" adlı programa, "çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verdiği" gerekçesiyle para cezası verdi.
Üst Kurul, çoğunlukla bu tür ihlallerde kanala reklam gelirlerinin yüzde 1 oranında para cezası verirken, bu kez olayın ciddiyeti dolayısıyla yüzde 2 oranında ağırlaştırılmış ceza verilmesini oy birliğiyle uygun gördü.
(Şenay Ünal/Ankara)
6- Çanakkale Boğaz Köprüsü ihalesi 2015'e kaldı
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan:
"Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Lapseki- Gelibolu arasında yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsünün avam projesi hazır."
"YİD modeliyle yapılması planlanan köprünün ihalesine 2015 yılında çıkılmasını öngörüyoruz."
(Arife Yıldız Ünal/Ankara)
7- Emniyetten insan hakları raporu
Mülteci ve sığınmacı haklarıyla ilgili olarak Türkiye'de kayıtlı bulunan sığınmacı ve mültecinin 60 bin 390 olduğu belirtildi. Bu rakama ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler dahil değil.
'İşkence suçundan dolayı açılan disiplin soruşturması'yla ilgili, 2011'de 79, 2012'de ise 24 olay için başvuruda bulunuldu.
Türkiye'deki insan ticareti mağdurlarına yardım kapsamında operatörlerinin Rusça, Romence, İngilizce ve Türkçe çalıştığı '157 Acil Yardım Hattı' hizmet veriyor.
'Web Üzerinden Mahalle Polisine Erişim Projesi' çalışmalarının tamamlanmasıyla proje kapsamında vatandaşlar e-devlet 'www.turkiye.gov.tr' adresi üzerinden 'mahalle polisi'ni öğrenebiliyor.
(Fatih Çakmak/Ankara)
8- Araplar "Hürrem"in takılarına kayıtsız kalamadı
Mücevher ihracatı, bu yılın 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artarak 2 milyar 70 milyon dolara ulaştı ve 2012 toplam ihracatını geride bıraktı.
Sektör ihracatında ilk iki sırayı BAE ve Irak aldı.
Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner:
"Son yıllarda Türk dizileri Orta Doğu'da oldukça revaçta. Muhteşem Yüzyıl, neredeyse tüm Orta Doğu ülkelerinde yayınlanıyor. Dizide kullanılan Osmanlı takıları izleyicilerin dikkatini çekiyor ve bölgede bu takılara talep artıyor."
(Erdal Çelikel/Ankara)
9- Baba oğul aynı hastanede doktorlar
Psikiyatri uzmanı baba ve oğlu, Konya Numune Hastanesi bünyesindeki aynı klinikte sağlık hizmeti veriyor.
Hastanenin Başhekimi Halit Karaca:
"Bu, Türkiye'de çok nadir rastlanan bir mesai arkadaşlığıdır."
Baba Ali Rıza Gülbahar:
"Yaklaşık bir aydır oğlumla yan yana psikiyatrist olarak aynı klinikte çalışıyoruz. Bu çok farklı, mutluluk verici bir durum."
(Ahmet Akbıyık/Konya) (Fotoğraflı/Görüntülü)
10- Cumhuriyet parasının 86 yıllık serüveni
Cumhuriyet döneminin ilk kağıt paraları 5 Aralık 1927'de tedavüle çıkarıldı. Tedavülde bulunan mevcut evrak-ı nakdiyeler, 4 Aralık 1927 tarihinden itibaren dolaşımdan çekildi.
Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan bugüne 9 emisyon grubunda 24 farklı değerde, 132 tertip banknot dolaşıma çıkarıldı.
1940'lı yıllarda İsmet İnönü'nün portresi de banknotlarda yer alırken, 1951 yılından itibaren paranın ön yüzünde yeniden Atatürk portresi kullanıldı.
Önceleri İngiltere, Almanya ve ABD'de basılan banknotlar, 1958 yılında Banknot Matbaasının kurulmasıyla Türkiye'de basılmaya başlandı.
Koleksiyoner Duman:
"İlk paralarda hem Ankara'nın başkent olması, hem de Merkez Bankasının Ankara'da bulunması nedeniyle banknotun ön veya arka yüzünde daha ziyade Ankara'nın motif ve resimleri konuldu."
(Tuğba Özgür Durmaz/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)
11- Askeri kontrol noktasında balık avlıyorlar
Siirt'teki Botan Çayı üzerinde bulunan ve daha önce askerlerin güvenlik amacıyla kontrol noktası olarak kullandığı Dergalip Köprüsü, çözüm süreci ile balık avlamak isteyen vatandaşların uğrak yeri oldu.
Çatışmaların yaşandığı dönemde uygulama yapılan ve kimi zaman köprü üzerine konulan barikatlarla Siirt'in Eruh üzerinden Şırnak ve Mardin'e geçişe izin verilmeyen köprü, bugünlerde Siirt'in "Galata Köprüsü" olarak tanınıyor.
Vatandaşlardan Suat Bilim:
"Daha önce durmanın bile yasak olduğu köprüde balık avlıyoruz."
(Zekeriya Güneş-Fecri Barlık/Siirt) (Fotoğraflı/Görüntülü)
12- " Azerbaycan'da herkes beni farkedecek"
-Hazar Lenkeran Teknik Direktörü Mustafa Denizli:
"Ülkemi yeni bir ülkede temsil ediyorum. Kamuoyunun maçlarımızı yakından takip edeceğini biliyorum. Bunu zaman gösterecek fakat bundan kimsenin şüphesi olmasın."
"Şu anda şampiyonluk için oynayan bir ekipte değilim. Fakat bu takımın başında olduğum Azerbaycan kamuoyu tarafından farkedilecektir"
(Ruslan Rehimov/Lenkeran) - Ankara
Son Dakika › Güncel › Anadolu Ajansı Özel Haber Gündemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?