Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Bilgi bombardımanın altındaki bir dünya ve ülkede ajansların yaşaması için büyük tehlike ve aynı zamanda fırsatlar söz konusu. Artık o bilgiyi analiz eden insanlarda, kurumlarda ışık yanıyor. Ajansın geleceği de analiz haberlerinde, analiz raporlarında, özel haberlerde gizlidir" dedi.
Öztürk, Anadolu Ajansı 6 Aylık Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, AA yöneticilerine tavsiyelerde bulundu.
Yöneticilerin pozitif yaklaşıma sahip olması, kendine vakit ayırması, sosyal, kültürel faaliyetlere katılması, ailesi ve çocuklarına vakit ayırması gerektiğini ifade eden Öztürk, aynı zamanda inisiyatif kullanabilmesi, risk alması, üst yöneticilerine güven vermesi ve verilen işi unutmamasının önemini vurguladı.
Bir yöneticinin en büyük handikaplarının "ertelemek ve bekletmek" olduğunu dile getiren Öztürk, bekletmeyen ve ertelemeyen bir yöneticinin aynı zamanda proaktif davranış sergilemesi, başka yerden talimat ya da bilgi beklememesi, kendi enerjisini kendisinin üretmesi gerektiğini kaydetti.
"Bizim geleceğe yatırım yapmak diye bir derdimiz var" diyen Öztürk, şöyle devam etti:
"Ne demek geleceğe yatırım yapmak? İnsan yetiştiriyoruz biz şu anda. Arapça servisini kurarken, Türkiye'de Arapça gazetecilik yapanların listesini çıkarmıştık, 5 kişi sayabildik. İnsan kaynağı yok Türkiye'de Arapça gazetecilik yapan, haber yazabilen. Sahaya çıkıp insan aramaya başladık. Yeni üniversite bitirenleri aldık. Suriye'deki kardeşlerimizi, Türkmen kardeşlerimizi, Irak'tan gelenleri aldık, haberci yapmaya çalıştık, yatırım yaptık, geleceğe yönelik bir tohum ektik. İngilizce için de aynı sıkıntımız oldu. Türkiye'de İngilizce haber yazabilen insan kaynağı yoktu. Bugün AA'nın Dış Haberler departmanında 35'e yakın doğrudan İngilizce haber yazabilecek ekip yetişiyor. Bunu finans, muhasebe için de söylemeliyiz. Medya finansı, medya muhasebesi, medya Ar-Ge'si, medya teknolojisi, medyanın insan kaynakları, her alanda insan yetiştiren bir kurum. Bu Türkiye için çok gerekli bir şey."
Bilgi bombardımanın altındaki bir dünya ve ülkede ajansların yaşaması için büyük tehlike ve aynı zamanda fırsatların söz konusu olduğunu vurgulayan Öztürk, "Artık o bilgiyi analiz eden insanlarda, kurumlarda ışık yanıyor. Bu kadar bilgi akarken, sen bilgiyi alıp iyi analiz edemezsen bunu kullanmış olmazsın. Şu anda insanların bilgiye ihtiyacı yok. Ajansın geleceği de analiz haberlerinde, analiz raporlarında, özel haberlerinde gizlidir" diye konuştu.
Anadolu Ajansının yıllar sonra anlatılacak bir başarı hikayesi olduğunu dile getiren Öztürk, "Türkiye'de bu denli büyük bir uluslararasılaşma projesi yöneten tek ve ilk kurumuz" dedi.
Bu kapsamda çalışmalarını kaydettiklerini, not aldıklarını, raporladıklarını bildiren Öztürk, Türkiye'de, Mısır'da, Tunus'ta, Ürdün'de bir gazete, ajans kurulmak istenirse, uluslararası olmak istenirse bunlardan faydalanılması için çalışmalarını kitaplaştıracaklarını bildirdi.
Temmuz, ağustos aylarında üç kitap çıkaracaklarını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:
"Birisi Mısır kitabı. Mısır'da yaptığımız çalışmalar, orada yaşananlar, Mısır'ın geçirdiğimiz evreleri anlatıyoruz. Biri Suriye kitabı. Başta Halep, Şam olmak üzere Suriye'nin savaş ve öncesi yaşadığı olaylar ile AA'nın buraya olan katkısı. Üçüncüsü Gazze kitabı. Abluka altında bir yaşam var orada. Onun da bir kitabını çıkaracağız. Bunları kitapçılarda, İngilizce, Arapça ve Türkçe olarak üç dilde satışa çıkaracağız."
-Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğmuş
AA Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş da Ajansın bürokratik değil organize bir kurum olmasını amaçladıklarını söyledi.
Global ajans olmak için kurum kadar bireylerin de kendini geliştirmesi gerektiğini ifade eden Erdoğmuş, kurum kültürü, kurum içi iletişim, insan odaklı olma ve çok boyutlu düşünmenin önemini vurguladı.
Kurum çalışanlarından "halinden memnun olma" tuzağı konusunda uyanık olmalarını isteyen Erdoğmuş, heyecanı kaybetmeden kurumsallaşmak gerektiğini belirtti.
Sistematik, verimli çalışmaya ihtiyaç olduğunu, her seviyede herkesin işin içine katılması gerektiğini bildiren Erdoğmuş, "İyi şeyler yapıyoruz, güzel gidiyoruz ama birinci ligden süper lige çıktık. O ligde kalmamız lazım, başka çaremiz yok. İnşallah bunu da dünya kupasıyla taçlandırırız diye umuyorum" dedi.
-AA proje sunumları
Toplantıda, Anadolu Ajansının bu yıl hayata geçireceği cumhurbaşkanı seçimi, enerji bülteni, anadoluimages.com, Global TV, foto takip sistemi, HD yayına geçilmesi, yeni medya yayıncılık, 8. yayın dili olarak Arnavutça yayın gibi projelere ilişkin sunumlar yapıldı.
Cumhurbaşkanı Seçimi Projesi Koordinatörü ve Editör Hasan Öymez, yerel seçimlerden farklı olarak cumhurbaşkanı seçiminde AA'nın yurt dışı bürolarına da önemli görevler düşeceğini belirtti. 31 Temmuz'da yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanma işleminin başlayacağını, 56 ülkede 2 milyon 750 bin seçmenin oy vereceğini ifade eden Öymez, yurt dışında oy kullanma sürecinde demokratik katılımı teşvik için ön haberler yapılacağını anlattı.
Bilgi Teknolojileri Direktörlüğünün yerel seçimler için örnek bir yazılım hazırladığını vurgulayan Öymez, bu yazılımı cumhurbaşkanı seçimlerine uyarladıklarını kaydetti. Öymez, haberi toplama aşamasının yanı sıra yerel seçimlerde siber saldırılardan aldıkları dersle cumhurbaşkanı seçimi için yayınlarını çeşitlendireceklerini anlattı.
Sandıkların 10 Ağustos'ta yurt dışında da Türkiye ile birlikte açılacağını ifade eden Öymez, hem tablo netleşmeden hem de netleştikten sonra hangi ülkede, hangi adayın ne kadar oy aldığını da abonelerle paylaşacaklarını kaydetti. Öymez, buna ilişkin haberlerin AA'nın tüm yayın dillerinde abonelere ulaştırılacağını belirtti.
Yerel seçimlerde Türk medyasının yüzde 85'inin AA seçim sonuçlarını aldığına işaret eden Öymez, bu oranı cumhurbaşkanı seçimlerinde yüzde 95'lere çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Son Dakika › Güncel › Anadolu Ajansı 6 Aylık Değerlendirme Toplantısı (2) - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?