AMD yaptığı bir açıklama ile, x86 ve ARM® ekosistemlerinin en iyi özelliklerini bir araya getiren "çift kollu (ambidextrous) bilişim" anlayışıyla hareket edecek yakın ve orta vade bilişim çözümlerini tanıttı. Bu yol haritasının merkezinde, büyüme oranı yüksek pazarlar için özel tasarlanmış yüksek performanslı çekirdekler geliştirilmesine olanak sağlayan AMD 64 bit ARM mimari lisansı yer alıyor. Açıklamada ayrıca AMD'nin ortak ve esnek bir altyapı kullanarak müşterilerinin tümleşik, sunucu ve istemci pazarlarında, yarı özel tasarım çözümlerde çığır açmasına imkan verecek, gerçek anlamda çift kollu işlemci ve grafik performansı sunacak ürün geliştirme planları da kısaca tanıtıldı.
"AMD bugüne kadar yüksek performanslı, düşük tüketimli, grafikte lider x86 işlemciler sunan tek şirketti. Şimdi cesur bir adım daha atarak, yüksek performanslı 64 bit ARM ve x86 CPU çekirdeklerini birinci sınıf grafik işlemcilerle birleştiren tek şirket olmayı hedefliyor" diyen AMD CEO'su Rory Read, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yenilikçi çift kollu tasarım kabiliyetimiz, geniş fikir eserleri portföyümüz ve yüksek performanslı SoC uzmanlığımızla birleştiğinde, müşterilerimizin dünyayı daha verimli ve güçlü şekillerde değiştirmesine olanak sağlayacak çift kollu çözümler tasarlamamızın kapılarını açıyor."
ARM ve x86 tabanlı işlemci pazarının 2017 itibariyle 85 milyar dolardan fazla büyümesi beklenirken, AMD bu pazarın tümüne hitap edebilen farklı çözümler sunma kabiliyetine sahip tek şirket olma konumunu koruyor. Bu açıklama ile, büyük bir mikroişlemci üreticisi ilk kez başkalarının da ARM ve x86 ekosistemlerinde yenilikçilik yapmasına olanak veren bir yol açmış oluyor.
AMD'nin çift kollu bilişim yol haritasında yer alanlardan bazıları:
· "Project SkyBridge" – 2015 yılında açılacak olan bu tasarım çerçevesi, dünyanın ilk iğne soket uyumlu ARM ve x86 işlemcileri olması beklenen 20 nanometre APU ve SoC'ler içerecek. Bu projenin 64 bit ARM ayağı ise ARM Cortex®-A57 çekirdeğe dayalı olup AMD'nin Android için ilk Heterojen Sistem Mimarisi ("HSA") platformu olma özelliğini taşırken, x86 modelinde yeni nesil "Puma+" CPU çekirdekleri yer alacak. "Project SkyBridge" ailesinde tam SoC entegrasyonu, AMD Yeni Nesil Grafik Çekirdeği teknolojisi, HSA ve özel bir Platform Güvenlik İşlemcisi (PSP) ile AMD Secure Teknolojisi bulunması planlanıyor.
· "K12" – Yüksek performanslı ve düşük tüketimli yeni bir ARM tabanlı çekirdek olan K12, AMD'nin ARM mimari lisansından, 64 bit tasarım uzmanlığından ve yarıiletken mimarisinin öncülerinden Jim Keller yönetimindeki çekirdek tasarım ekibinden güç alıyor. "K12" tabanlı ilk ürünlerin 2016'da piyasaya çıkması beklenmekte.
"ARM olarak sensörlerden sunuculara her alanda çığır açan, dönüşüm başlatan ortaklarla çalışmaya kararlılık gösteriyoruz" diyen ARM CEO'su Simon Segars, şöyle konuştu: "AMD'nin piyasaya hakimiyeti, istemci ve sunucu ortamlarında 64 bit bilişime geçişteki öncülüğü ARM'nin düşük tüketimdeki uzmanlığı ve sunucu tabanı sistem mimarisi (SBSA) standardı ile birleştiğinde, hızlı büyüyen pek çok pazarda yeni kabiliyetler doğuracak ve yenilikçiliği destekleyecek."
AMD ayrıca Fedora Projesi'nden çıkmış bir Linux ortamında çalışan, "Seattle" kod adlı 64 bit ARM tabanlı AMD Opteron™ A Serisi işlemcisini de bugün ilk kez görücüye çıkardı. Red Hat sponsorluğunda, yazılım topluluğu tarafından yürütülen bir Linux sürümü olan Fedora Projesi, dünya çapında IT yöneticilerine iyi bilinen, kurumsal ölçekte işletim ortamı sağlıyor. Fedora Projesi tabanlı Linux ortamı, şirketlerin IT ortamlarına bütünüyle yeni araçlar ve yazılımlar yüklemeden ARM tabanlı sunuculara geçmelerine olanak sağlıyor. Yeni işlemci, veri merkezinde ultra verimli 64 bit ARM işlemcilerin varlığını genişletmeye yönelik önemli bir adım olarak dikkat çekmekte.
Bugün San Francisco Ritz-Carlton'da yapılan basın bülteninin kaydı yarından itibaren ir.amd.com adresinde yer alacak.
Son Dakika › Güncel › AMD'nin Çift Kollu Bilişim Yol Haritası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?