İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümünün düzenlediği "Ustasından Çırağına Nasihatler" panelinde, kuyumculuk sektörünün duayenleri ve sektöre yön veren usta isimler öğrencilerle buluştu.
Farklı sektör temsilcilerinin davet edildiği panel, sektör temsilcilerin bilgi ve birikimlerini öğrencilere aktarmaları, bununla birlikte öğrencilerin de konusunda uzman kişilerin deneyimlerinden faydalanarak eğitim süreçlerine katkıda bulunmaları amacıyla düzenlendi. İKBU Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ve İKBU Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Zeynep Banu Dalaman'ın açılış konuşmasıyla başlayan panel İKBU Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Elanur Güner ve İKBU İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatoş Altınbaş Sarıgül moderatörlüğünde gerçekleşti. TOBB Türkiye Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı İmam Altınbaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen panele İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, İMMİB Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Karatoprak, İstanbul Sanayi Odası Demirdışı Metaller ve Mücevher Sanayi Meclis Üyesi İlyas Gençoğlu, İstanbul Ticaret Odası Kuyumcu Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı ve Kuyumcukent İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Sudaş panelist olarak katıldı.
Aynı zamanda Atasay Mücevherat Kurucu Başkanı Atasay Kamer de onur konuğu olarak geçmişten bugüne kadar gelen deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
"Öğrencilerimizi sektörün ihtiyacına göre yetişiyoruz"
TOBB Türkiye Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı İmam Altınbaş, öğrencileri özellikle sektörün ihtiyacına göre yetiştirdiklerini vurgulayarak, "Biz kuyumcu kökenli bir aileyiz. Dolayısıyla kuyumculuk ve takı tasarımı bölümü olan bir üniversitemiz de var. Bu üniversitede mümkün olduğu kadar duayenlerle, sektöre emek veren isimlerle, sektör ne düşünüyor, sektör olaylara nasıl bakıyor diye öğrencilerle paylaşımlarda bulunuyoruz. Asıl amacımız da öğrencileri sektörün ihtiyacına göre yetiştirmek" dedi.
Yapılan sektör buluşmalarının geleceğin kuyumcuları için çok önemli olduğuna da dikkat çeken İmam Altınbaş, "Buradaki insanları iyi dinleyip, sektörün aslında ihtiyacı olanın ne olduğunu ve aynı şekilde ileriye dönük yetişmelerinde faydalı şeyler öğreneceğini düşünüyorum. Onun için de sektörün eksiklerini giderecek eğitim almalarında fayda var. Sektörün yaratıcı tasarımcılara, ciddi anlamda eğitim görmüş ve sektörün ihtiyaçlarını bilen insanlara ihtiyacı var. Onun için nitelikli insan yetiştirmeye üniversite olarak da çok dikkat ediyoruz." diye konuştu.
Onur konuğu olarak panele katılan Atasay Mücevherat'ın Kurucu Başkanı Atasay Kamer de Altınbaş Ailesi'ni içtenlikle kutladığını ifade ederek, "Üniversite'yi gezdiğim zaman sektörümden birinin böyle bir üniversiteye sahip olması beni gururlandırdı. Altınbaş'ın Türkiye'ye her konuda faydalı çalışmaları var. Sektörümüze olan manevi borçlarını da bu yapmış oldukları ile ödemiş oluyorlar. O bakımdan sektörüm adına da teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
"Çok çalışıp vazgeçilmez olmalılar"
Sektörün yeni nesli için de önemli önerilerde bulunan Atasay Kamer, "Şu anda artık çok çalışma zamanı. Yeni gençlerin çok çok çalışması gerekiyor ve muhakkak kendilerinden bir şeyler katmaları lazım. Yani öğretileni tatbik etmek değil, öğretilenin dışında öğretilenlerden bir sentez yapıp kendilerinin de bir şeyler katması lazım ki hem başarılı hem de vazgeçilmez olsunlar" ifadelerini kullandı.
İKBU Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Elanur Güner de kuyumculuk mesleğini usta çırak ilişkisi üzerine kurulu olduğunu söyleyerek, "Bizim mesleğimiz usta çırak ilişkisi üzerine kurulu. O yüzden düzenlemiş olduğumuz bu panel çok önem arz ediyor. Panelimiz bir dizi halinde devam edecek. Bu ilki ve sağ olsun bütün oda başkanlarımız, sektör temsilcilerimiz bizi kırmayarak geldi. Burada kendi bilgi ve birikimlerini, öğrencilere nasıl bu sektörde yer alabileceklerini, neler yapmaları gerektiklerini, eğitimlere ne gibi katkılarda bulunabileceklerine dair bilgiler verecekler" dedi.
"Bu tarz panellerle mesleğe canlılık katmak istiyoruz"
Kuyumculuk sektörünün var olmaya devam ettiğini fakat her geçen gün usta çırak ilişkisinin azaldığına dikkat çeken Elanur Güner aynı zamanda, "Biz de işte bu ustadan çırağa devrolan güzel meslek ölmesin diye bu şekilde panellerle tekrar canlılık katmaya çalışıyoruz. Bu panelin esas amacı da bu zaten. Ustaların bilgi birikimlerini, yeni yetişen öğrencilerimize yani çıraklara aktarmalarını sağlamak için bu paneli düzenliyoruz. Bunun yanı sıra öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek için onları fuarlara hazırlıyoruz, sektörün temsilcileri ile bir araya getiriyoruz ve müfredatlarımızı sektöre göre geliştiriyoruz. Özellikle Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı'na ait bir üniversite olmamız bizim için çok avantajlı. Çünkü yerinde uygulamalar yapma, ustalardan ve hocalardan yerinde eğitimler alma şansına sahibiz" diye konuştu.
Panelin ardından Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü'nün tasarlamış ve üretmiş oldukları takılarla birlikte, Türkiye'den çıkarılan mücevher taşlarının İKBU öğrencileri tarafından işlenmiş halleri Altınbaş Galeri'de düzenlenerek sergi ile ziyarete açıldı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Altının Ustasından Çırağına Öğütler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?