– BURSA'nın Orhaneli İlçesi'ne bağlı Merkez Akalan Köyü'nde yapılmak istenen altın madeni ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına köylüler katılmadı. Toplantıda, 'Köyde toplantı yapıldı, ancak köylüler bilgilendirme istemedi' diye tutanak tutulmasına köylüler tepki gösterince tartışma yaşandı. Araya giren jandarma tartışmayı önlerken tutanak köylülerin istediği şekilde hazırlandı.
Orhaneli'ye bağlı Merkez Akalan Mahallesi'nde Koza Altın tarafından işletileceği bildirilen altın madeni için firmanın ÇED başvurusu üzerine yasa gereği köyde toplantı düzenlendi. Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ve firma yetkilileri, ÇED bilgilendirme toplantısı yapmak üzere köye geldi. Saat 11.00'de hazırlıklarını tamamlayan müdürlük yetkilileri köylüleri toplantı salonunda beklemeye başladı. Bu sırada mahalle camisinden köylülerin bilgilendirileceğine dair anons yapıldı. Yetkililerin köye geleceğinden haberi olan mahalle sakinleri ise toplantıya girmeyerek durumu protesto etti. "Akalan'da maden istemiyoruz" sloganları atan mahalle sakinleri yetkililerin köyden gitmesini istedi.
YANLIŞ TUTANAK ORTALIĞI KARIŞTIRDI
Bunun üzerine yetkililer, 'Mahallede toplantı yapıldı ancak köylülerin bilgilendirme istemedi' diye tutanak tuttu. Tutanağı gören köylüler ise yazılanlara tepki gösterdi ve yetkililerle aralarında bağrışmalar yaşandı. Gerginliğin büyümesi üzerine jandarma ekipleri toplantının yapıldığı salonun önüne gelerek köylüleri sakinleştirmeye çalıştı. Köylüler, "Altın madeni istemiyoruz, toplantıya katılmadık ve toplantı yapılamadı, tutanağı bu şekilde tutun" diyerek tutanağın yeniden yazılmasını istedi. Köylüler, toplantı salonundan çıkmak isteyen görevlilere kapının önünde durarak izin vermedi. Uzun tartışmaların sonunda köylülerin isteğine uygun tutanak tutuldu.
'BURSA'NIN SU KAYNAKLARINI TEHDİT EDECEK'
Tutanak tutulmasının ardından Bursa Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri köylülerin protestoları eşliğinde kahveden çıktı. Yetkilileri yuhalayan köylüler, isteklerinin yerine getirilmesini ise alkışlarla kutladı. Mahalle sakinlerinin protestolarına destek veren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Aksoy, köyde hayvancılığın önemli bir uğraş olduğunu, köyün hiç göç vermediğini ve kendi kendine yeten nadir köylerden biri olduğunu belirtti. Sulu tarım yapılan bölgenin altın madeninden büyük zarar göreceğini savunan Aksoy, "Bir ton topraktan çıkarılacak 1.1 gram altın için bu insanların yaşamı tehdit altına alınamaz. 315 bin ton cevheri çıkaracaklar, 650 bin ton posa çıkacak ve maden yataklarında kalacak. Oradan çıkacak bütün atıklar su yataklarına ve göle geleceği için tüm Bursa'nın içme suyu kaynakları tehdit altında olacaktır" dedi.
Kimya Mühendisleri Odası Eski Başkanı Ali Uluşahin ise halkın bölgede bir maden ocağı istemediğini, bu nedenle görevlilerin anlatacaklarını dahi dinlemediğini belirterek, "Aslında bu sadece bu bölgenin sorunu değil. Artık Orhaneli bölgesi ve dağ yöresi maden firmalarının saldırısı altındadır" diye konuştu.
Halk da köylerinin kendilerine yettiğini maden istemediklerini ifade etti. Akalan Köyü Muhtarı Mehmet Özkan ise suyu, hayvanı, sütü ve dağı ile köylerinin çok verimli olduğunu kaydetti. Özkan, "Orhaneli'nin 53 köyünden birisi ama hiç göç vermeyen tek köyü burası. Bir tek genç göçmüyor. Dağı ile bağı ile hayvancılığı ile kendi geçimini sağlıyor. Biz bu köyü harap etmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı. - Bursa
Son Dakika › Güncel › Altın Madeni Çed Toplantısında 'Tutanak' Gerginliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?