Almanya'da dün yapılan fedaral seçimler, ülkenin siyasi çehresini değiştirdi. Liberallerin düşüşü ve Avrupa karşıtlarının yükselişi, Almanya siyasetinde yeni bir dönemin habercisi.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin liberal Hür Demokrat Parti'si (FDP) dünkü federal meclis seçiminde "utanç verici" bir sonuç elde ederek, kurulduğu 1948'den bu yana ilk kez Meclis dışında kaldı. FDP destekçileri 2009'da yüzde 14,6'lık oy oranıyla hayal kırıklığı yaşarken, 2013'te yüzde 4,8 ile tarihi rekora imza atıldığına tanıklık ettiler.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) koalisyonu oylarını 7,7 artırarak yüzde 41,5'e yükseltti. Merkel'in muhafazakar bloğu, 630 sandalyeli federal hükümette 311 sandalye elde etti; bu da mutlak çoğunluktan 5 sandalye eksik.
Anamuhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise 192 sandalye kazandı. Kapitilizm karşıtı Sol Parti, federal meclisteki 64 milletvekiliyle, 63 milletvekilliği kazanan Yeşiller'i geçerek 3. büyük siyasi güç haline geldi.
AfD protesto oylarını topluyor
Seçimlerdeki en büyük sürpriz, Almanya'daki Avrupa karşıtlarının partisi durumundaki Almanya için Alternatif'e (AfD) desteğin artması oldu. AfD, oyların yüzde 4,7'sini elde etti. Bu, seçimlerden önce yapılan anketlerin üstündeydi ancak partinin meclise girmek için gerekli olan yüzde 5 barajını geçemedi.
AfD sadece 7 ay önce kuruldu. Liderleri partinin Avrupa karşıtı olduğunu ancak Avrupa Birliği karşıtı olmadığını ısrarla bildirdi. Bazı solcu siyasetçiler AfD'ye göç karşıtı parti olarak baktı ancak parti liderleri bunu reddetti.
Sonuçlar, partinin kararsız Almanların protesto oylarını başarıyla topladığını gösteriyor.
Seçim gecesi yapılan 105 bin kişinin katıldığı kamuoyu yoklamasına göre, AfD'nin, oyların çoğunu diğer siyasi partilere öfkeli olan, Avrupa karşıtı harekete oy veren, nispeten genç Almanlardan topladığını gösteriyor.
Devlet televizyonu ARD için kamuoyu yoklaması yapan Infratest dimap'ın anketine göre, AfD'ye oy verenlerin yüzde 56'sı hareketi, "ciddi bir siyasi parti" olarak görmediğini belirtti. Yoklamaya katılanların yüzde 21'i ise "Avrupa'ya karşı en azından bir partinin olmasının iyi bir şey olduğunu", yüzde 41'i ise AfD'nin hiçbir sorunu çözemeyeceğini ancak en azından gerçek sorunlara işaret ettiğini vurguladı. AfD'ye oy verenlerin yüzde 37'si de hareketin kendini bir partiye yakın hissetmeyenlere alternatif haline geldiğini belirtti. - Berlin
Son Dakika › Güncel › Almanya Siyasetinde Yeni Dönem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?