GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström
Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini
Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen basın toplantısındaki açıklamaları BERLİN (AA) – Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, PKK'nın ve Türkiye'deki başka aşırı grupların Almanya'da yasak olduklarını söyledi.
Steinmeier, başkent Berlin'de Danimarka, Finlandiya ve İsveçli mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları cevapladı.
Türk yetkililerin, Avrupa Birliği (AB) ve Almanya'nın, PKK ve FETÖ ile mücadelede Türkiye'ye yeterince destek vermediğini ifade ettiğinin hatırlatılması ve darbe girişiminden sorumlu olan FETÖ üyelerinin Almanya'da yakalanması durumunda Türkiye'ye verilip verilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Steinmeier şunları söyledi:
"Türk mevkidaşımın, Almanya'nın bir biçimde PKK'yı desteklediğine ilişkin iddialarını bize yönelittiğini bu sabah okudum. Bunun tersinin doğru olduğunun Ankara'da da bilindiğine inanıyorum. PKK ve Türkiye'deki diğer aşrı örgütler bizim burada terör örgütü olarak yasaktır. Onlar cezai takibat altındalar. Bundan dolayı Ankara'dan bugün Almanya'ya yönelik dile getirilen iddiaları anlayamıyorum. İddiaların tekrarlanması bunu doğru yapmaz."
Steinmeier, Türk mevkidaşının açıklamalarındaki bu eleştirilerin temelini anlayamadığını da savundu.
Almanya'da başından beri darbe girişiminin tehlikesini küçümsemediklerini ifade eden Steinmeier, "Ben bir çok kez Alman kamuoyunda ve Türk mevkidaşıma da, Türk kamuoyunun demokratik kurumları ve özellikle parlamentoyu savunduklarına büyük ölçüde saygı duyduğumuzu ifade ettim. Şunu da ekledim, darbe girişiminin siyasi ve yasal olarak araştırılmasını anlıyorum ve biz de öyle yapardık. Hepsi birbirine bağlıdır. Ancak bunun hukuk devleti kurallarına uygun yapılmasının söylenmesinin de buna bağlı olduğuna inanıyorum." şeklinde konuştu.
Steinmeier, son günlerde milletvekillerinin tutuklanmalarına ilişkin eleştirilerin de bu bağlamda yapıldığını ileri sürdü.
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström de toplantıda, Türkiye'nin yanı sıra Baltık Denzi çevresindeki durum ile Suriye ve Irak'taki gelişmeleri de ele aldıklarını söyledi.
Wallström, Baltık Denizi bölgesinde kötüleşen durumundan dolayı endişe duyduklarını belirterek, burada Rusya ile ilişkilerinin nasıl gelişeceği ve Ukrayna'ya ne şekilde destek verilebileceklerini görüştüklerini aktardı.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini de, Suriye'de bombardımanların sürdüğünü anımsatarak, savaş suçlarının araştırılması ve sorumluların hesaba çekilmesi gerektiğini belirtti.
Sığınmacılar konusunda AB'nin Türkiye ile yaptığı anlaşmaya da değinen Soini, burada AB içinde yükün paylaşılması gerektiğini kaydetti.
Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen de, Türkiye'deki durumdan "endişe duyduğunu" belirterek, son iki yılda olmasa da Türkiye'de ondan önceki 10 yılda reformların gerçekleştirdiğini ifade etti.
Türkiye'de AB ile birlikte çalışma konusunda bir eğilimin de bulunduğunu söyleyen Jensen, "Türkiye'ye, Avrupa ile birlikte çalışmak için bir yol bulunduğunu göstermek bizim çıkarımıza. Türkiye bunu yapmaya karar verirse." şeklinde konuştu.
Irak'taki sürece de değinen Jensen, Irak'ta DEAŞ'ten kurtarılan bölgelerin istikrarlı hale getirilmesinin önemli olduğunu kaydetti
Son Dakika › Güncel › Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?