Almanya'nın Schleswig- Holstein Eyaleti'nin Mölln kentinde 23 Kasım 1992 tarihinde, Lars Christiansen ve Michael Peters isimli Neonazilerin kundakladığı evde can veren Bahide Arslan (51), Yeliz Arslan (10) ve Ayşe Yılmaz (14) katliamın 22. yılında anıldılar. Mühlen Caddesi'ndeki evin önünde düzenlenen törene, vahşette annesini, kızını ve yeğenini kaybeden Faruk Arslan ile eşi Hava Arslan katılmadı. Çift, kurbanları Samsun Çarşamba'da mezarlarının başlarında andı. Düzenlenen resmi törende kendilerinin taleplerinin dikkate alınmadığı için Mölln'deki anmaya katılmadığını telefonda basın mensuplarına açıklayan Faruk Arslan, 'Ben ve eşim memleketimiz Samsun Çarşamba'dayız. Kaybettiğimiz insanları burada mezarları başında anıyoruz' dedi.
İKİ AYRI ANMA TÖRENİ YAPILDI
İlk anma töreni vahşetten ağır yaralı olarak kurtulan Faruk Arslan'ın oğulları İbrahim Arslan, Namık Arslan ve yakınları tarafından Mühlen Caddesi'ndeki evin önünde yapıldı. Burada Arslan ailesi adına Ahmet Arslan ile İbrahim Arslan konuşarak, 'Yıllardır Mühlen Caddesi'ne, Bahide Arslan Caddesi adının verilmesi talebimiz var. Ancak Mölln Belediyesi bunu bir türlü gerçekleştirmedi. Sadece küçücük bir sokak girişine, Bahide Arslan Girişi adını vermekle yetindiler. Resmi anma törenlerinde 22 yıldır figüran muamelesi görmemiz bizi bezdirdi. Bu nedenle resmi törene katılmak yerine kendi anma törenimizi gerçekleştiriyoruz' diye konuştu.
SESSİZ YÜRÜYÜŞ YAPILDI
Mölln Belediyesi ve Hamburg Başkonsolosluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen resmi anma töreni Mölln Fatih Camisi'nde mevlit okunmasıyla başladı. Daha sonra buradan Mühlen Caddesi'ne geleneksel sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Başkonsolos Fatih Ak ve Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels, Schleswig-Holstein Türk Toplumu Başkanı Dr. Cebel Küçükkaraca, Hamburg Türk Toplumu Başkan Vekilleri Coşkun Coştur, Ali Demir Kurtuldu, Lübeck Türgem Başkanı Remzi Uysal ve diğer STK temsilcileri evin önüne çelenkler bıraktılar. Ardından Kent Salonu'na geçildi. Buradaki toplantıya kurban yakınlarından sadece vahşetten ağır yaralı olarak kurtulan Ayten Arslan ile ablasını kaybeden Servet Yılmaz katıldılar.
'KİMSE IRKÇILIK KURBANI OLMASIN'
Salonda kurban yakını olarak kısa bir konuşma yapan Servet Yılmaz, yaşadıkları acının tarifinin olmadığını ifade ederek, 'Dünyada hiç kimsenin ırkçılık kurbanı olmamasını diliyorum. Bugün bizim acımızı paylaşan herkese, anma için Türkiye'den buraya gelmeme yardımcı olan Mölln Belediyesi'ne teşekkür ediyorum' dedi.
Ardından Fatih Ak, Jan Wiegels ve Dr. Cebel Küçükkaraca ırkçılığın lanetlendiği konuşmalarıyla resmi anma törenini noktaladılar.
Son Dakika › Güncel › Almanya'da Mölln Kurbanları Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?