Mekatronik Mühendisi Mustafa Aydın (41), Almanya'da dünyanın önde gelen savunma ve havacılık şirketine yaptığı iş başvurusunun kabul edilmesiyle kontrat imzaladı ve vize başvurusu yaptı. Ancak Alman makamlarından daha önce hiç Almanya'ya gitmeyen ve ilk pasaportunu 2006'da alan Aydın'a, "Sizi 2001 yılında sınır dışı ettiğimizi tespit ettik." denilerek vize verilmedi.
Aydın, 2005'te üniversiteden mezun olduktan sonra bir savunma sanayi şirketinde çalışmaya başladı. Geçen yıl ağustos ayında Almanya'daki dünyanın önde gelen savunma ve havacılık şirketlerinden birine yaptığı iş başvurusunun kabul edilmesi üzerine kontrat imzaladı ve daha sonra Almanya'ya vize başvurusu yaptı.
Aydın, bir süre beklemesinin ardından Almanya'daki Federal Dışişleri Dairesi'ne başvurduğunda hayatının şokunu yaşadı. Kurumdan verilen cevapta "Sizi 2001 yılında sınır dışı ettiğimizi tespit ettik. 5 gün içerisinde bize savunmanızı yazın." denildi. İlginç olan durumsa Aydın'ın daha önce hiç Almanya'ya gitmeyişi ve ilk pasaportunu 2006'da almasıydı. Durumu, ilgili makama bildiren Aydın, belgeli olarak savunmasını gönderdi ancak yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen sonuç alamadı.
Aydın, Alman makamlarından gelen sonuçla ilgili konuşarak şunları söyledi: "Aldığım cevapla kaynar sular başıma döküldü. Ben, 2001 yılında 18 yaşındaydım. O sırada bir üniversitede burslu olarak okuyordum. Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Hudut Kapıları Genel Müdürlüğü'ne başvurdum. Bilgim dışında bir giriş-çıkış olmuş mu öğrenmek istedim. Ben, giriş-çıkış yapmadığımı biliyorum ama 'Bu durum kayıtlarda da var mı?' diye gittim. Oradan, giriş-çıkış kaydı olmadığına dair bir belge aldım. Bu belgeyi, sınır dışı edildiğim iddialarına konu olan 2001 yılındaki hayatımı gösteren belgeleri, sicil kaydımın olmadığını, nasıl bir insan olduğumu ve iş hayatımı anlatan bir maille Alman makamlarına cevap verdim.
İddialara göre benim sınır dışı edilmem 2001 yılında gerçekleşiyor. Kendilerine, 'Biz Türkiye'de kimlik numarası kullanıyoruz. Kimlik numarasının eşleştiğine emin misiniz? Başka şeyler karışabilir; ama kimlik numarası karışmaz' dedim. Ayrıca fotoğraf ve parmak izi de vermiştim. Bu konuyla alakalı da bana herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadılar."
2023'ün ağustos ayında Almanya'daki şirkette işe başlama planı olduğunu söyleyen Aydın, "6 aylık bir süre geçti. Bu süre zarfında mağdur edildim. Bir iş kabul etmiş ve ona göre valizimi bile hazırlamışım. Durum böyleyken, buradaki herhangi bir şirketle konuyu söylemeden geçici bir süreliğine işe girip onları da mağdur etmek istemedim. Bu süre zarfında beklemeyi tercih ettim.
Kendi konularımda makale okuyarak, çalışarak kendimi geliştirmeye devam ettim, Almanca çalıştım. Bu belirsizlikten dolayı 6 aylık süreçte hem maddi hem de manevi olarak çok yıprandım. Konuyla alakalı herhangi bir cevap da verilmedi. Bunun insan hakkına yakışır şekilde çözülmesinin temel bir hak olduğunu düşünüyorum. Hiç kimse böyle bir şeyden dolayı mağdur edilmek istemez" diye konuştu.
Aydın, 2006'da Türkiye'de çalışma hayatına başladıktan bir süre sonra Fransa'da bir şirketle anlaştığını, Fransa'ya vize başvurusunun da Almanya tarafından kara listeye alındığı gerekçesiyle kabul edilmediğini söyleyerek, "O zaman da Almanya tarafından neden kara listeye alındığımı öğrenmek için başvuruda bulundum. Ancak bir cevap alamamıştım. O süreçten sonra Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Hollanda gibi ülkelere iş için gittim ve herhangi bir vize sorunu ile karşılaşmadım. Şimdi yıllar sonra hiç gitmediğim Almanya'dan sınır dışı edildiğimi öğreniyorum" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Almanya'da iş başvurusu yapan mühendis sınır dışı edildiğini öğrendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)