Genç İstihdamı İçin Uluslararası İşbirliği - Son Dakika
Güncel

Genç İstihdamı İçin Uluslararası İşbirliği

Genç İstihdamı İçin Uluslararası İşbirliği

Küresel İşbaşında Eğitim Ağı'nın ilk ulusal uygulaması olan GAN Türkiye Ağı, Antalya'da düzenlenen törenle açıldı.

25.02.2015 16:30  Güncelleme: 10:59

Küresel İşbaşında Eğitim Ağı'nın (Global Apprenticeships Network-GAN) ilk ulusal uygulaması olan GAN Türkiye Ağı, Antalya'da düzenlenen törenle açıldı.

G20-OECD İşbaşında Eğitimin Geliştirilmesi Konferansı'nın ardından yapılan imza törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanı sıra B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Eş Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, TÜRK-İŞ ve L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay, ILO, OECD, B20 ve L20 temsilcileri ile işadamları katıldı.

İmza töreninde konuşan Daniel Funes de Rioja, GAN'ın Türkiye'de çok iyi bir örnek olacağını, herkesin daha fazla adım atmasına cesaret vereceğini ve GAN'ın yakın zamanda bütün dünyayı kapsayacak bir ağa dönüşeceğini düşündüğünü söyledi.

Eğitim ağının oluşturulması konusunda Türkiye'de gerçekten iyi bir iş yapıldığını kaydeden Rioja, özel sektörün bu konuda çalışmaları daha da destekleyeceğini düşündüğünü bildirdi.- B20 Görev Gücü Koordinatör Eş Başkanı KoçB20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Eş Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, istihdam ve işsizliğin en temel problemlerinden birinin genç işsizliği olduğunu söyledi.

Ali Koç, genç işsizlik konusunda tablonun olumlu olmadığını, hatta biraz endişe verici olduğunu, fakat çok karamsar da olmamak gerektiğini, Türkiye'de pozitif verilerin de bulunduğunu kaydetti.Türkiye'de 2009 yılında genç işsizlik oranı yaklaşık yüzde 25 iken, 2014 yılında bu oranın yüzde 19 seviyelerine düştüğünü anlatan Koç, Cumhuriyet tarihinin en anlamlı teşviklerinin geliştirildiğini, teşviklerin orta ve uzun vadede çok daha büyük meyveler vereceğine inandığını bildirdi.Koç, 2004 yılından bu yana yaklaşık 31 milyar lira sigorta prim desteği sağlandığını, 2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın bugün yüzde 37'lere kadar gerilediğine işaret etti. Koç, "Daha yolun başındayız, hükümetlerin liderliğinde, sahada olan oyuncularla yani özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla omuz omuza vererek bu mücadelede başarı sağlamak gerekir" dedi.Genç işsizlik sorununun sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Koç, sorunun G20 ülkelerinin önceliği haline geldiğinin altını çizdi.Devletlerin, gençlerin iyi eğitilmesi, okuldan istihdama geçişin artırılması için var güçleriyle çaba gösterdiğini ifade eden Koç, "İş dünyasının ya da herhangi bir paydaşın münferit çabaları çözüm için yeterli olmayacaktır. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde çalışması gerekmektedir" diye konuştu.

TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu da ILO verilerine göre dünyada genç işsiz sayısının 74,5 milyona ulaştığını, dünyada gençlerin yetişkinlere göre işsizliğe 2-3 kat fazla maruz kaldığını bildirdi.Eyüboğlu, "TÜİK verilerine göre Kasım 2014 döneminde genel işsizlik oranı yüzde 10,7 iken, 15 ila 24 yaşlarındaki genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 19,9. Yani her beş gençten biri işsiz. Genç kadınlarda ise bu oranlar yüzde 23,2'ye yükseliyor. Özetle, genç işsizliği hem ulusal hem de küresel bir sorun" dedi.

Araştırmalara göre, insanların okuduklarının yüzde 10'unu, duyduklarının yüzde 20'sini, yazdıklarının yüzde 70'ini, uyguladıklarının ise yüzde 90'ını hatırladığının tespit edildiğini belirten Eyüboğlu, işbaşında eğitim hizmetinin bu örnekle daha iyi anlaşıldığının görüldüğünü söyledi.

GAN'ın, işverenlerin, işbaşında eğitimle gençlerin becerilerini geliştirmeleri, istihdam edilebilirliklerini artırmaları gibi konularda taahhütte bulunmak için bir araya geldikleri bir ağ olduğunu anlatan Eyüboğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki şirketlerin GAN'ın temel prensiplerini imzalayarak, Türkiye Ağı'nın kurucu üyesi olmak için gösterdikleri yoğun talep ve istek, bizleri son derece gururlandırdı. GAN Türkiye'nin faaliyetlerinin yürütülmesinde temel rol sizlerin olacak. Birlikte, işbaşında eğitimin sorunlarını ve çözüm önerilerini belirleyip, bir yol haritası çıkaracağız. Bu kapsamda, ihtiyaçlar doğrultusunda görüşlerin oluşturularak, eğitim politikalarının belirlenmesinde ve müfredatların tasarlanmasında hükümete destek verilmesi, farkındalık artırma kampanyalarının başlatılması, uluslararası iyi uygulamaların paylaşılması gibi faaliyetleri hayata geçireceğiz."

- Genç istihdamın artırılması amaçlanıyor

Küresel krizle artan genç işsizliğe çözüm olarak 2013 yılında Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) ve OECD Nezdinde Ticaret ve Sanayi İstişare Komitesi (BIAC) tarafından, ILO'nun desteğiyle kurulan GAN, şirketleri gençlerin eğitimine teşvik ederek, iş başında eğitim fırsatları ve genç istihdamın artırılmasını amaçlıyor.

Nitelikli işbaşında eğitimin temel unsurları en gelişmiş 20 ülkenin iş dünyasının zirvesi olan B20 (Business20) ve işçi zirvesi L20 (Labour20) uzlaşısıyla belirlendi. B20 İstihdam Görev Gücü'nün en önemli somut çıktısı olma özelliği taşıyan GAN'ın üyeleri arasında Telefonica, Adecco, Ericsson, Huawei Technologies, Gi Group, UBS, Samsung Electronics, Randstad Holding, Astra International gibi çok uluslu şirketler ile TİSK'in de dahil olduğu çok sayıda ulusal işveren teşkilatı bulunuyor.GAN'ın başkanlığını Telefonica CEO'su Jose Maria Alvarez-Pallete Lopez yürütüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Genç İstihdamı İçin Uluslararası İşbirliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement