Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi Doktor İsmail Başaran, organlarını bağışlayan bireylerin aileleriyle sorunlar yaşadıklarını belirterek "organlarımız toprak olmasın " dedi.
Alanya'da, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Alanya Devlet Hastanesi'nde stant kuruldu, hastaneye gelen hasta ve yakınları organ bağışına teşvik edilmeye çalışıldı. Hastalara organ bağışının önemi hakkında bilgilerin yer aldığı broşürler, Doku ve Organ Nakil Koordinatörleri Sezgin Uğuz ve Hasan Öksüz tarafından dağıtılırken, iki günde broşürlerden alan 80 kişi organ bağışı kararı verdi. Hafta nedeniyle açıklama yapan Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran ise, organlarını bağışlayan bireylerin aileleriyle sorunlar yaşadıklarını belirterek "organlarımız toprak olmasın" dedi ve vatandaşları organ bağışında bulunmaya davet etti.
ORGAN BAĞIŞINA DAVET
Başhekim İsmail Başaran, Türkiye'de 3-9 Kasım arasının Organ Bağışı Haftası olarak kutlandığını belirterek şöyle konuştu: "Biz de bu hafta hastanemiz olarak, organ bağışına dikkat çekmek, farkındalığı artırmak, bu arada da organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmak için hem hastane bahçemizde hemde yarın ve ertesi gün kaymakamlık binamızla merkez postanesi önünde stant açacağız. Burada organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımızdan bağış alacağız ve bilgilendirici broşürler dağıtacağız." Başaran, Türkiye gibi travmalara bağlı ölümlerin çok fazla olduğu bir ülkede bağış oranının istendiği gibi olmadığını belirterek bunun nedenlerine değindi.
ORGANLARIMIZ TOPRAK OLMASIN
Başhekim Başaran, Türkiye'de organ bağışı yapılmış olsa da, yasal zorunluluk olarak o an ailenin izni gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben o yüzden buradan vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Eğer organlarınızı bağışladıysanız lütfen bugünden tezi yok evdeki ailenize, eşinize, çocuğunuza, büyüklerinize, ben organlarımı kendi hür irademle bağışladım ve sonuçta benim başıma bir şey gelirse organlarımı verin diye vasiyet etmesi lazım. Çünkü Allah göstermesin başımıza böyle kötü bir şey geldiğinde aile bireylerinin muvafakat vermesi biraz daha zor oluyor, böylesine bir acı içindeyken. Ama önceden söylenirse başarı oranımız artar diye düşünüyorum. Ayrıca, vatandaşlarımızın aklında yer eden bir konuya da açıklık getirelim istiyorum. Akıllarında ben organlarımı bağışlarsam tedavim durur mu diye bir soru var. Organların alınabilmesi için beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekiyor. Beyin ölümü dediğimiz olayda, beyin cerrahı, nörolog, anestezi uzmanı gibi 6-7 hekimin oluşturduğu bir komisyonun verdiği raporla karara bağlanan bir olay. Bu karar verildikten sonra organlar alınabilir hale geliniyor. Bu aşama öncesi organ bağışı zaten söz konusu değil."
Beyin ölümünün ardından tekrar hayata dönen hiç bir hastanın şu ana kadar tarihte yer almadığını anlatan Başaran, sözlerine şöyle devam etti: "Biz yıllık 20-25 beyin ölümü vakası ile karşılaşıyoruz. Ancak organ bağışına dönüştürdüğümüz sayı 3 ya da 4 te kalıyor. Bu konuda vasiyet çok önemli. Organlarımız toprak olmasın diye bir slogan var, bu slogan çok önemli. Organlarınız siz ölünce başka insanlara hayat verebilir. Herkese sağlıklı günler diliyorum."
Alanya Devlet Hastanesi'nde, 2012 yılında 152 kişinin organ bağışı yaptığını hatırlatan Başaran, 2013 yılında Eylül ayı dahil 53 kişinin organ bağışladığını ifade etti. Başaran, organ bağışı konusunda herkesi duyarlı olmaya davet ederek, "Türkiye'de 20 bin kişi böbrek, 8 bin kişi kornea, 2 bin kişi karaciğer, 125 kişi pankreas, 250 kişi de kalp nakli bekliyor" dedi. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İsmail Başaran Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?