Alabalıkların Beslenme Ekolojileri Araştırılıyor - Son Dakika
Güncel

Alabalıkların Beslenme Ekolojileri Araştırılıyor

Alabalıkların Beslenme Ekolojileri Araştırılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi iş birliğinde hayata geçirilen "Alabalıkları Markalama ve İzleme Projesi" çerçevesinde, doğaya salınmış alabalık yavrularının popülasyon özellikleri ve beslenme ekolojileri araştırılıyor.

18.08.2016 11:10

MELTEM YILMAZ - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi iş birliğinde hayata geçirilen "Alabalıkları Markalama ve İzleme Projesi" çerçevesinde, doğaya salınmış alabalık yavrularının popülasyon özellikleri ve beslenme ekolojileri araştırılıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2008'de başlatılan "Doğal Alabalık Yetiştirilmesi ve Derelerin Balıklandırılması Projesi" kapsamında Trabzon'daki çalışmaların Maçka Alabalık Üretim İstasyonu'nda devam ettiğini söyledi.

Proje kapsamında bugüne kadar alınan 9 milyona yakın anaç alabalığın yavrularının derelere salındığını dile getiren Bulut, "Bir derede optimum düzeyden daha az seviyelere düşmüş olan alabalık popülasyonunu, optimum düzeye çekmek ve biyolojik çeşitliliğimizi tanıyarak, gelecek nesillere aktarmak için anaçlar alıyoruz. Anaçları aldıktan sonra da istasyonumuzda onlardan ürettiğimiz yavruları aynı kaynaklara bırakıyoruz. Böylece hem tabiatı ve biyolojik çeşitliliğimizi koruyoruz hem de o bölgedeki insanların sosyoekonomik yapısının gelişmesine katkı sağlıyoruz." diye konuştu.

Bulut, alabalık üretim ve salım faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek, "Bu kapsamda genel müdürlüğümüz ve KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında da ürettiğimiz bu alabalıkların markalama ve izleme projesini hayata geçirdik." dedi.

Projenin önemli olduğunu vurgulayan Bulut, "Proje sayesinde ürettiğimiz alabalıkların salımı sonrası kontrolünü de yapmış oluyoruz. Proje, alabalıkların ne kadar salımını yapıyoruz, bunların tabiatta ne kadar tutulmasını sağlıyoruz ve yaptığımız işin ölçülebilirliğini anlamak kapsamında önemlidir." ifadelerini kullandı.

"Hedefimiz projenin ülke çapında da yayılmasını sağlamaktır"

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Başçınar ise dünyada markalama çalışmalarının güzel örnekleri olduğunu aktardı.

Markalama çalışmalarının pek çok amacı olduğuna dikkati çeken Başçınar, bu çalışmaların biyolojik ve ekolojik olarak canlıların izlenmesi, popülasyon dönemlerinin belirlenmesi için önemli olduğunun altını çizdi.

Başçınar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ilk kez alabalıkların izlenmesini yaptıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hedefimiz, bu projenin ülke çapında da yayılmasını sağlamaktır. Projeye Trabzon'da başladık, Rize, Artvin ve Mersin'de de devam ettik. Trabzon ve bölgede 12 bin 620, Mersin'de ise 5 bin olmak üzere toplam 17 bin markalı alabalığımızı doğaya saldık. Türkiye genelinde çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız, doğaya saldığımız balıkların tutunma özellikleri, beslenme, büyüme ve yaşama özelliklerinin sonuçlarını görmektir. Bu kapsamda da olumlu sonuçlar elde ettik."

Doğada iki yıldır balıkları izlediklerini kaydeden Başçınar, proje sayesinde balıkların büyüdüğünü, beslendiğini, derelerin zenginleşmeye, biyolojik çeşitliliğin de korunmaya devam ettiğini gördüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Alabalıkların Beslenme Ekolojileri Araştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement