TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın, görevini kötüye kullanan kamu görevlilerine uygulanan hapis cezalarında indirime gidilmesini öngören kanun teklifini görüşmeye başladı.
Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya ve bazı milletvekilleri, teklifin görüşülmesinden önce söz alarak, İstanbul'daki son terör saldırısını kınadı.
İyimaya, ''yaratmaya muktedir olamayanların öldürmeye hakları olmadığını'' ifade ederek, ''Kimliği, dili, ideolojisi ve mensubiyeti ne olursa olsun, hiç kimse yaşama hakkından yoksun bırakılamaz. Büyük Türkiye, vatandaşlarımızın üzerinde oynanan kirli oyunları ve hayalet oyuncuları teşhire ve tedibe daima muktedirdir, muktedir olmuştur, muktedir olacaktır. Geçen pazar günü İstanbul'da meydana gelen vahim ve vahşi vakayı, bu anlayış içinde telin ediyorum'' diye konuştu.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Türkiye'nin terörün üstesinden gelebilecek güç ve yetenekte olduğunu belirterek, terörü lanetledi.
MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu da terörle müzakere olamayacağını belirterek, eline silah alıp terör eylemine kalkışanların cezalandırılmasını istedi.
Daha sonra teklifin müzakerelerine geçildi.
Teklif sahibi Veysi Kaynak, TCK'nın 257. maddesinde hangi fiilin suç olduğunun belirtilmediğini, belirlilik ilkesine uyulmadığını ve suçun genel bir kavram olarak yazıldığını söyledi.
Maddede geçen ''kazanç'' kelimesinin, ekonomik çıkar olarak anlaşıldığını ifade eden Kaynak, ''Biz kazanç kelimesinin menfaat olarak değiştirilmesini teklif ediyoruz. Böylece ekonomik kapsamda olmayan suçların da bu kapsama alınmasını istemekteyiz'' dedi.
-''OGÜN SAMAST GİBİ...''-
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklife ilişkin eleştirilerini dile getirirken AK Parti iktidarında yandaş basın, sermaye ve kamu kurumları yaratıldığını iddia etti.
Bu yapılırken kanunlar ve kuralların ihlal edildiğini savunan Bal, teklifin kabul edilmesi halinde, görevi kötüye kullanma cezalarının ertelenebileceğini ve paraya çevrilebileceğini ileri sürdü.
Faruk Bal, şöyle konuştu:
''İyi niyetle hazırlanan taş atan çocuklarla ilgili yasadan kimlerin yararlandığını hepimiz biliyoruz. Peki bu tekliften kimler yaralanacak? Melih Gökçek'le Burhan Kuzu'nun basına yansıyan konuşması, teklifin önceden hazırlandığını gösteriyor. Teklif yasalaşırsa bu düzenlemeden, Tunceli'de buzdolabı dağıtan vali, Erzurum İl Milli Eğitim Müdürünü dokuz kez görevden alan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, RTÜK'te mahkeme kararlarını uygulamayan yöneticiler yararlanacak. Biz bunları biliyoruz. Ama ileride kimler yararlanacak acaba? Ogün Samast gibi, belediye otobüsüne molotofkokteyli atanların yararlandığı gibi kimler yararlanacak acaba?''
-''BAKAN NEDEN YOK?''-
Söz alan bazı muhalefet milletvekilleri, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, komisyona gelmemesini eleştirdi.
Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Kenan Özdemir, Bakan Ergin'in daha önceden belirlenen bir programı olduğu için bugünkü görüşmelere katılamadığını belirtti.
Teklifi genel olarak olumlu bulduklarını ifade eden Özdemir, görevi kötüye kullanma suçunun ceza miktarlarını belirleme yetkisinin yasama organında olduğunu kaydetti.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi Hakimi Hasan Tahsin Gökcan, düzenlemeyle maddedeki ''kazanç'' kelimesinin ''menfaat'' olarak değiştirilmesine katıldıklarını ancak genel bir değişikliğe yol açacak şekilde ceza miktarlarıyla oynanmasının doğru olmayacağına işaret etti.
Yargıtay Savcısı Haluk Çolak ise cezanın üst sınırının 3 yıldan 2 yıla indirilmesiyle sanıkların asliye ceza yerine sulh cezada yargılanacağını ifade ederek, ''Ceza miktarlarının aşağıya çekilmesini uygun bulmuyoruz'' dedi.
Türkiye Barolar Birliği temsilcisi Talay Şenol da bu düzenlemenin, ''Benim memurum işini bilir'' mantığına destek olacağını söyledi.
Teklifin, vatandaşların devletine karşı olan güvenlerini sarsacağını ifade eden Talay, teklifi yerinde bulmadıklarını kaydetti.
-''BİR YERDEN TALİMAT MI ALDINIZ?''-
CHP'li Halil Ünlütepe, 27 Ekim günü TBMM Başkanlığına sunulan teklifin, aynı gün komisyona havale edildiğini ve komisyon başkanının da yine aynı gün gündeme alarak komisyonu bugün toplantıya çağırdığını kaydetti.
Bu durumu eleştiren Ünlütepe, ''Bütün bunların bir günde olması bunun teklif değil, tasarı olduğunu gösteriyor'' dedi. Halil Ünlütepe, teklifi, ''yolsuzluğa bulaşanları kurtaracak teklif'' olarak gördüklerini bildirerek, Komisyon Başkanı İyimaya'ya, ''Teklifi bugün gündeme almak için bir yerden talimat mı aldınız? Almadıysanız, bu teklifi neden öne çektiniz? Suç işleyenlerin ceza alması sizi neden rahatsız etmektedir?'' sorularını yöneltti.
Ahmet İyimaya da teklifin, AK Parti Grubu tarafından benimsenerek komisyona gönderildiğini ve grubun teklifin öne alınmasını istediğini bildirerek, ''Yolsuzluğun gölgesi komisyona düşmez'' dedi.
-TARTIŞMA ÇIKTI
Tekrar söz alan Ünlütepe, Genel Müdür Özdemir'den, görevi kötüye kullanma suçundan yargılaması süren ve ceza alan, başta müsteşarlar olmak üzere bürokratların listesini istedi.
Kenan Özdemir'in, bu listenin kendilerinde olmadığını, yazılı soru önergesi verilmesi halinde yanıt verebileceklerini söylemesine, CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.
Ünlütepe, ''Ne demek 'veremem bunları', vermelisiniz. Biz soru önergesi sorunca cevabı iki ay sonra geliyor. Teklif de o zamana kadar zaten çıkar. (İyimaya'ya) Başkan olarak öncelikle siz istemelisiniz bunu'' dedi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de tepki gösterince Başkan İyimaya, ''Komisyonu siz mi yöneteceksiniz ben mi?'' diye karşılık verdi.
Öztürk'ün, ''Komisyonu keyfi olarak yönetemezsiniz, istediğiniz zaman gündem yapamazsınız. Bakan da buraya gelecek ve sorularımıza yanıt verecek. Cemil Çiçek'i getirin, bu yasanın mimarlarındandır'' sözleri üzerine, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, ''Herkesi bu kadar suçlamaya hakkınız yok'' dedi.
Son Dakika › Güncel › Akla Ziyan Teklif Meclis'i Gerdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?