Kumluca ilçesine bağlı Adrasan beldesindeki Pırasalı Adası'nda yaşayan akkarınlı ebabil kuşları, yumurtalarından çıkmaya başladı.
Akkarınlı ebabil kuşlarının (Apus melba) Türkiye ve Doğu Avrupa'daki yaşamları hakkında, İsviçre Sempach Kuş Araştırma Enstitüsü ile Akdeniz Üniversitesince bu yıl başlatılan araştırma çalışmaları devam ediyor.
Doktorasını kuşların göç ekolojileri ve davranışları üzerine yapan Akdeniz Üniversitesi Alanya Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Karaardıç ve ekibi tarafından yürütülen araştırmalarda 158 yuva tespit edildi.
Türkiye'de en çok Kumluca'ya bağlı Adrasan beldesi, Pırasalı Adası'na yaşadıkları belirtilen akkarınlı ebabil kuşlarıyla ilgili yapılacak çalışmalar sonunda göç rotaları, yaşam etkinlikleri, yuvalama ve yumurta sayıları ve varsa kendilerine özgü hikayeleri ortaya çıkarılacak.
Yrd. Doç. Dr. Hakan Karaardıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayı başında başlattıkları çalışmalarda tespit ettikleri 158 yuvadan bu yılın ilk yavruların çıkmaya başladığını söyledi.
Adanın kayalık olması, akkarInlı ebabillerin de yuvalarını kayalıkların arasına yapmaları nedeniyle ulaşılamayan çok sayıda yuva olduğunu vurgulayan Karaardıç, bölgede binden fazla akkarınlı ebabil kuşu olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Karaardıç şu bilgileri verdi:
"Her yuvada ortalama üç yumurta tespit ettik. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl için bin ile bin 500 civarında yavru hayata 'Merhaba' diyecek. Yürüttüğümüz çalışmada, yuva sayısı, yuvadaki yumurta sayısı, yumurtadan çıkan ve hayatta kalan yavru sayısı, göç rotaları, göçten sonra tekrar geri gelmeleri hakkında bilgiler edineceğiz."
Akkarınlı ebabil kuşlarıyla ilgili araştırma çalışmalarının İsviçre Sempach Kuş Araştırma Enstitüsünden Dr. Felix Liechti ile ortaklaşa ve eş zamanlı yürüttüklerini hatırlatan Karaardıç, en az iki yıl sürecek çalışmalar sonunda ortaya çıkacak veri ve bilgilerin, bilimsel olarak yayımlanacağını bildirdi.
Kanat uzunlukları 50 santimi geçebiliyor
Beslenmesini havada avlanarak gerçekleştiren bu kuş türü, diğer ebabil kuşlarından karınlarındaki beyazlıkla ayırt ediliyorlar. Zaman zaman kırlangıçlarla da karıştırılabilen akkarınlı ebabil kuşları, genellikle kayalık ve yüksek çatılara yuva yapıyor. Küçük yapılı bir kuş olmasına rağmen, kanat uzunlukları 50 santimi aşabiliyor. Batı Avrupa'dan Hindistan'a kadarki bölgede yaşadıkları bilinmekle beraber, genellikle kış aylarını Afrika'da geçiriyorlar. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Akkarınlı Ebabil Kuşları Yumurtadan Çıkmaya Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?