Mehmet Çakmak - Haklarında çok fazla bilgi bulunmayan ve Türkiye'de en fazla Kumluca'nın Pırasalı Adası'nda yaşadığı belirtilen Akkarınlı Ebabil kuşlarının Türkiye ve Doğu Avrupa'daki yaşamlarıyla ilgili araştırma başlatıldı. Akkarınlı Ebabil kuşlarının (Apus melba) Türkiye ve Doğu Avrupa'daki yaşamları hakkında İsviçre Sempach Kuş Araştırma Enstitüsü ile Akdeniz Üniversitesince "Akkarınlı Ebabil kuşlarının göç stratejileri ve yollarının belirlenmesi" adlı ortak çalışma yapılıyor. Araştırma, doktorasını kuşların göç ekolojileri ve davranışları üzerine yapan Akdeniz Üniversitesi Alanya Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Karaardıç tarafından yürütülüyor. Türkiye'de ilk defa yürütülen araştırmayla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Karaardıç, Adrasan Belediyesi tarafından da desteklenen araştırmaları ile yaşamları hakkında fazla bilgi bulunmayan Akkarınlı Ebabil kuşları hakkında daha fazla bilgi edinilmesinin amaçlandığını söyledi. Yapılacak araştırmalar sonucunda kuşların göç hareketi, yıllık döngüsel etkinlikleri, üremeleri gibi faktörlerin bilimsel olarak ortaya çıkartılacağını anlatan Karaardıç, "Araştırmaya kuşların ilkbahar göç döneminde Türkiye'de en çok üredikleri adaya gelmeleriyle başladık. Çalışmayı İsviçre Sempach Kuş Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Felix Liechti ile ortaklaşa ve eş zamanlı yürütüyoruz" dedi.
Geçen yıl adada 200 çift kuş tespit edildi
Akkarınlı Ebabil kuşlarının Türkiye'de en çok Adrasan'daki Pırasalı Adası'nda ürediklerini belirlediklerini, bu yıl da kuşların adada görülmeye başladığını bildiren Karaardıç, aynı anda çok sayıda çiftin bir arada bulunmasının tür hakkında detaylı bilgi elde etmelerini sağlayacağına dikkati çekti. Akkarınlı Ebabil kuşlarının batıda Portekiz'den doğuda Hindistan'a kadar geniş bir alanda ürediklerini dile getiren Karaardıç, şunları söyledi:
"Beslenmesini havada avlanarak gerçekleştiren bu kuşlar, kış aylarını Afrika'nın güney bölgelerinde geçirir. Ülkemizin farklı bölgelerinde üreyen bu tür, yuvalarını binaların çatılarına veya kayalıklara yapar. Geçen yıl Pırasalı Adası'nda yaklaşık 200 çift Akkarınlı Ebabil tespit ettik. Aynı dönemde İsviçre'de sadece bir bölgede dağınık halde 60 yuva belirlenebildi. Şu ana kadar tespit ettiğimiz rakamlar, Adrasan'da başladığımız çalışmanın önemini ortaya koyuyor."
Karaardıç, türün göç rotalarını ve sürelerini belirleyebilmek amacıyla 20 bireye geolocator (kullanıcının yerini belirleyen cihaz) takılacağını ve bir yıl boyunca takip edeceklerini anlatarak, araştırma sayesinde türün göç rotası ve zamanlarını ortaya koyabileceklerini, Adrasan'a geliş rotası ve zamanını da öğrenebileceklerini kaydetti. Çalışmada ayrıca kuluçka süresi, yuvaya bırakılan yumurta, yumurtadan çıkan ve yuvadan uçan yavru sayısı gibi parametreleri de tespit edeceklerini belirten Karaardıç, en az iki yıl sürecek çalışma sonuna Akkarınlı Ebabil kuşlarıyla ilgili elde edilen verilerin yayımlanacağını bildirdi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Akkarınlı Ebabil'in Davranışları Araştırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?