Kahramanmaraş'ta kronik akıl ve ruh bozukluğu teşhisi konulan hastalar, 2 yıl önce hizmete giren Şirikçioğlu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde sosyal beceri geliştiren çeşitli terapilerle topluma kazandırılıyor. 3 hastalık türünde ücretsiz poliklinik hizmeti verilen merkezde kronik akıl hastaları, kişisel bakım, el sanatları, müzik, resim ve eğitimleri görüyor.
Kronik akıl ve ruh sağlığı bozuk kişilerin tedavilerine yönelik 2012 yılı Ağustos ayında Kayabaşı Mahallesi'ndeki 3 katlı binada hizmete açılan Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesindeki Şirikçioğlu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde bipolar bozukluk, şizofreni, şizoaffektif ve psikoz tanısı konulan hastalar tedavi ediliyor. Bipolar bozukluk dışındaki kronik tanılara ücretsiz poliklinik hizmetinin verildiği merkezde hastalar, kişisel bakım, el sanatları, resim, müzik ve spor gibi kurslarla sosyal becerileri geliştirilerek topluma kazandırılıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen pasolarla şehir içi ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanan hastalar, uzman ve eğitmenler tarafından kurslarla terapi görüyor, tedavi ediliyor. Kentteki bipolar bozukluk, şizofreni, şizoaffektif ve psikoz tanısı konulan 596 kişiden 592'sine ulaşılan merkeze ait mobil ekip tarafından da kronik akıl ve ruh hastalarının tedavi süreçleri evleri ziyaret edilerek kontrol ediliyor.
YÜZDE 98 TEDAVİ BAŞARISI
Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, kentteki akıl ve ruh hastalarının tedavi oranının yüzde 98 olduğunu söyledi. Kentte 2 toplum ruh sağlığı merkezi bulunduğunu, 2 yeni merkezin daha yapılmasının planlandığını belirten Yener, şöyle dedi:
"Şu anda dünyada da modern bir sistem olan toplum ruh sağlığı merkezleri ülkemizde ve ilimizde kurulmaya başlandı. Burada akıl ve ruh sağlığı hastalığı olanlar gelerek tedavi olabiliyorlar. 592 kayıtlı hastamız var. Burada çok güzel bir mekan oluşturduk. Bu hastalık tanısı bulunanlar için özel hobi alanları, oyun, bilgilendirme ve toplantı odaları yaptık. Toplum ruh sağlığı merkezleri yeni bir tedavi protokolü ve anlayışıyla dizayn edilmiştir. Kentimizde 2 merkez var ve inşallah 2 merkezin daha yapılmasını planlıyoruz. Akıl ve ruh sağlığı hastaları iyi tedavi edilir, ilaçları düzenli kullanırlarsa bunlar toplum için zararlı değil, bilakis faydalı olabilirler ve topluma zararlı durumları ortaya çıkmaz. İlimizde hastalıkların tedavisi konusunda çok başarılı. Şu anda yüzde 98 oranında tedavi başarımız var."
DANIŞMANLIK BÜROSU HİZMETİ
Halk Sağlığı Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Şube Müdürü psikolog Oya Birsen ise İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde hastalara yönelik tedavi süreci, sevk ve bilgilendirme hizmeti veren danışmanlık bürosu açıldığını söyledi. Akıl ve ruh sağlığı değişikliklerinin kronik hale gelmeden tedavi edilmesinin önemine dikkat çeken psikolog Birsen, "Uzun zaman önce başlayan sağlıkta dönüşüm projeleriyle birlikte ruh sağlığı alanında çok önemli adımlar atıldı. Ruh sağlığı bozuklukları ile ilgili damgalanmaların ortadan kalkması, aile ve vatandaşların akıl hastalarına karşı tutumlarının değişmesi bizim de akıl hastaları profillerimize çok olumlu olarak yansıdı. Artık kapalı merkezlerde hastaların dışarıya çıkmadan tutulması yerine sosyal ortamlar hazırlayarak spor, resim ve sanat yaparak hayatlarını geçirebilecekleri, evdeki el becerilerinin işte giyinme, soyunma, yemek gibi becerilerin kazandırıldığı toplum ruh sağlığı merkezlerinin açılması özellikle ilimizdeki ruh sağlığı açısından olumlu bir gelişme olmuştur. İlimiz toplum ruh sağlığı merkezleri bakımından son derece başarılıdır" diye konuştu.
"AMAÇ HASTALIK BOYUTUNA GELMEDEN MÜDAHALE"
Psikolog Oya Birsen, kişilerdeki sıkıntıların hastalık boyutuna gelmeden müdahale etmeyi amaçladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Ailenizde sıkıntı yaşadığını hisseden, davranışlarında değişme gözlemlediğiniz yada uzun zamandır hasta olduğunu bildiğiniz ama ne yapacağınızı bilemediğiniz bireyler varsa bizim burada bir danışmanlık büromuz var. Gelip hastalarınız ya da yakınlarınızla ilgili istediğiniz soruyu sorabilirsiniz. Tedavi, sevk yada yönlendirme işlemlerini biz sizin adınıza yapabiliriz. Halk Sağlığı zaten kurumsal olarak kimliğinde bir farkındalık yaratmak mevzu bahistir. O nedenle ruh sağlığıyla ilgili daha sorunlar kronik sorunlara varmadan önce, depresyon, stres yönetimi, tükenmişlik sendromu, stresle başa çıkma yöntemleriyle ilgili eğitimleri kurum düzeyinde kendi kurumumuzda, başka kurumlarda ve vatandaşlara vermekteyiz. Çünkü neresinden başlarsak ruh sağlığı bozulmadan müdahale edersek bunun çok daha faydalı olacağını düşünmekteyiz. Genel olarak ruh sağlıklarındaki sıkıntılar kadın, erkek, yaş, cinsiyet gibi farklılıklardan etkilenmiyor. Herkes her an her şekilde bir bunalıma, bir sıkıntıya düşebiliyor. Bunalım ve sıkıntının hastalık boyutuna dönüşmeden önce müdahale etmek en büyük amacımız."
Şirikçioğlu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi psikologlarından Gizem Yılmaz da evden çıkmayan ve kimseyle iletişim kurmayan birçok hastanın merkezde tedaviye başladıktan sonra kendi ihtiyaçlarını yalnız başına karşılayabildiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Burada temel amacımız toplum temelli ruh sağlığı hizmeti vermek. Yani bu hastaların topluma kazandırılması ve yer edinmelerini sağlamak için hizmet veriyoruz. Hastalarımızda bu geri dönüşümü alıyoruz. Özellikle yatağa bağlı, evden dışarı çıkmayan ve kimseyle iletişim kurmayan hastalarımız vardı. Şu anda o hastalarımız otobüse tek başına binebiliyor, ulaşımlarını, kişisel bakımlarını ailelerinden bağımsız, tek başına gerçekleştirebiliyor. Buraya gelip iş uğraş terapilerine katılarak sosyalliğini arttıran, arkadaş edinen ve tedavilerini oldukları için de ruhsal hastalıklarında iyileşmeler görüyoruz. Bunları yapmadaki amaç; bu hastaları evden dışarı çıkarabilmeyi başarabilmek aslında. Yani bu hastalar toplumdan dışlanan gruplar. Topluma girmekte zorluk çeken, insanlarla iletişim kurmakta zorlanan hastalar ve oralarda artık 'Ben işe yaramam, ben değersizim, ben hastayım' kimliğinden kurtarıp, 'Benim bir hastalığım var ama gündelik yaşamımı sürdürebiliyorum. Ben bu toplumda varım' demeleri için biz onları bu merkeze davet ediyoruz."
Merkezin el sanatları öğreticisi Avniye Özer de hastaların kurslarda yaptıkları el sanatlarından oluşan ürünlerle yakın zamanda sergi açmayı planladıklarını söyledi.
- Kahramanmaraş
Son Dakika › Güncel › Akıl ve Ruh Hastaları Terapilerle Topluma Kazandırılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?