Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, bugün Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileriyle biraraya geldi.
Can Paker başkanlığındaki Abdurrahman Kurt, Sibel Eraslan, Zübeyde Teker, Mehmet Uçum, Mahmut Arslan ve Ayhan Ogan'dan oluşan Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Grubu üyeleri, Van'daki ikinci günlerinde Anadolu Öğrenci Birliği tarafından düzenlenen 'Bir olmak için yeni anayasa şart' konulu panelde çözüm süreci ve yeni anayasa çalışmaları ile ilgili bilgi verip öğrencilerin sorularını cevapladı. YYÜ yerleşkesindeki Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan panele, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Yusuf Tekin, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar da katıldı.
VALİ: 'EN BÜYÜK SIKINTIYI BÖLGE İNSANI ÇEKTİ'
İlk konuşmayı yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, Akil İnsanlar Heyetinin Van'da olmasını çok önemsediklerini söyledi. Vali Karaloğlu, "Hiçbirimiz doğarken bize annemizi seçme özgürlüğü verilmedi. Bir kısmımızın annesi Türk, bir kısmımızın Kürt, bir kısmımızın Arap, Laz, Çerkez. Bizim medeniyetimizde anneleremizin farklı olması bize ne birşey katar, ne de birşey eksiltir. Ama Türkiye'deki tekçi zihniyet, hepimizi aynı kalıba sokmak üzere yıllarca mücadele etti. Ama son 10 yıldır bu zihniyetten kurtulmak için ciddi mücadele verildiğini biliyoruz. Bugün yürütülen çözüm süreci ile birlikte artık tünelin ucunda ışığı görebiliyoruz. Bu ışık hepimizin yolunu aydınlatacaktır. Kardeşlik ahdini yenilemiş çoğulcu bir Türkiye'nin, kardeşce yaşanılacak, yeni bir dünyanın kuruluşuna da öncülük edeceğine inanıyorum. Türkiye'da son 30 yıldır her bölgesi belki çok sıkıntı çekti. Ama inanın bölge insanı, bölgede yaşayan vatandaşlar en büyük sıkıntı ve acıyı çekti. Onun için barışa en büyük desteği bölgede yaşan insanlar vermektedir. Az önce Belediye Başkan Yardımcımız bölge insanının yüzde 90'nın sürece destek verdiğini söyledi. Ben il valisi olarak halkın yüzde 100'ünün sürece destek verdiğini biliyorum ve görüyorum" dedi.
Mehmet Uçum'um moderatörlüğünde 'Gençler çözüm sürecini konuşuyor' konulu oturumda konuşan Abdurahman Kurt, Cumhuriyeti yeniden ve herkesi içine alacak düzenlemenin peşinde olduklarını aktardı. Yaşanan sıkıntılı süreç nedeniyle çok ağır bedellerin ödendiğini bildiren Kurt, artık toplumdaki herkesin kendini özgür hissetmesi gerektiğini, Türkiye'de artık bu meselelerin konuşulduğunu söyledi.
Akil insanlar heyetinde bulunan Zübeyde Teker ise bugün tüm Türkiye halklarıyla yeni ve demokratik bir ülke inşa etmeye çalıştıklarını söyledi. Demokratik çözümle birlikte insan haklarının, demokrasinin söylemlerden öte yaşamsallaştığı, insanın değerli olduğu, insanı yok eden mekanizmaların değerli olmadığı yeni bir ülkeyi kucaklamak istediklerini anımsatan Teker şöyle konuştu:
'LÜTFEN ACILARIMIZI YARIŞTIRMAYALIM'
"Hepimiz 90 yıldır bize giydirilmeye çalışılan deli gömleğine karşı bir mücadele yürüttük ve bu mücadele ile bu gömleği yırtma aşamasındayız. Gerçekten halkın, halkların cumhuriyeti olsun. Gerçekten barış inşa olsun. Hiçbir ırk, insan bir diğerinin üst kimliği olmasın. Herkes doğduğu bölgenin kültürü ile kendini ifade edebilsin. Böylesi taleplerle mücadele ettik. Bugün sizleri dinlemeye geldik. Ama sizden bir ricam var lütfen acılarımızı yarıştırmayalım. Lütfen nefretçi, intikamcı dil ve söylemlerden uzak duralım. Elbetteki bu bölgede acılar yaşandı. Bu toplum acılarıyla yüzleşmek durumunda. Devletin yaptığı yanlışlarla yüzleşmek durumunda. Bizim görevimiz bir barış yolu ve demokratik çözüm nasıl tesis edilir? her iki taraf adına size sormak için geldik. Bundan sonraki süreçte sizin söylediklerinizi hükümete, kamuoyuna, sürecin taraflarına iletmek gibi bir görev üstlendik."
Heyette bulunan Ayhan Ogan da sürecin çok önemli olduğunu, yaptıkları çalışmalarında sürecin başlangıcını oluşturduğunu söyledi. Ogan, "Herşeyi çözecek değil, herşeyin çözülmesini sağlayacak yeni bir dönemin başlangıcı" diyerek, sürecinin başlayabilmesi için öncelikle silahların bırakılması gerektiğini söyledi. Silahların, bombaların patladığı yerde insanların konuşabilmesinin mümkün olmadığını belirten, Ogan, "Çözüm süreci yeni dönemde anayasa dediğimiz şeyin temel taşlarını döşeyen sürecin başlangıcı. Anayasa ihtiyacı 1982 anayasası yapıldığından bu ana sürekli gündemde" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından akil insanlar heyeti öğrencilerin anayasa ve çözüm süreci ile igili sorularını yanıtladı.
Akil İnsanlar heyeti daha sonra 2011'de Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde şehit olan Polis memuru İsmail Öztürkçü'nün ailesini ziyaret etti. Görüşme ailenin isteği üzerine basına kapalı olarak gerçekleşti.
Son Dakika › Güncel › Akil İnsanlar Üniversitelilerle Biraraya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?