HAKAN ŞAHİN - Osmanlı döneminde akıl hastalarının müzikle tedavi edildiği Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde gerçekleştirilen restorasyon sırasında ortaya çıkartılan duvara çizilmiş figürler, o dönemde tedavi gören kişilerin duygularını ve hayallerini ortaya koyuyor.
Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü Hakan Akıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'ye gelen yerli ve yabancı turistlerin, batı toplumlarında psikiyatri hastalarının dışlandığı veya işkenceyle tedavi edildiği dönemlerde müziğin tedavide kullanıldığı tarihi mekanı görmeden kentten ayrılmadığını söyledi.
Avrupa Konseyi'nce 2004 yılında "Avrupa Müze Ödülü"ne layık görülen külliyenin dönemin tıp tarihindeki önemli gelişmelerini gözler önüne serdiğini anlatan Akıncı, restorasyonda ortaya çıkan akıl hastaların yaptığı çeşitli grafiklerin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini vurguladı.
O dönemde hava almak için bahçeye çıkan akıl hastalarının yerde buldukları sert cisimlerle duvarlara hayallerini çizdiklerini anlatan Akıncı, "Dikkatli çalışmalar neticesinde ortaya çıkartılan ve yaklaşık 500 yıl önce akıl hastaları tarafından yapılan tavus kuşları, geyikler, irili ufaklı deniz taşıtları, kale duvarları ve çeşitli canlıların resimleri, tedavi gören hastaların iç dünyasını yansıtıyor." diye konuştu.
Duvara çizilen figürlerin korunması için çok titiz davrandıklarını vurgulayan Akıncı, bir ok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan figürlerin bulunduğu duvara kimsenin dokunulmasına izin vermediklerini söyledi.
Akıncı, 1997 yılında hizmete açılan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin Trakya Üniversitesi'nin büyük gayretleriyle günümüze kadar geldiğini ve pek çok ödül kazandığını vurguladı.
Yılda 240 bin kişinin ziyaret ettiği Sağlık Müzesi'de ziyaretçi sayısının her geçen gün aktaran Akıncı, hedeflerinin yılda 500 bin ziyaretçi olduğunu sözlerine ekledi.
Edirne Darüşşifası
Osmanlı'nın sosyal devlet anlayışıyla insana verdiği değeri en açık şekilde gösteren, hastaların müzik, su ve güzel kokuyla da tedavi edildiği Edirne Darüşşifası, 1488 yılında 2. Bayezid döneminde yaptırıldı.
Darüşşifada şadırvandan fışkıran suyun çıkardığı sesin tedavinin önemli kısmını oluşturduğu, hastaları huzura kavuşturduğu ifade ediliyor.
Tedavinin ücretsiz olduğu darüşşifa tarafından, haftada 2 gün şehirdeki hastalara parasız ilaç dağıtıldığı kaydediliyor.
Günümüzde müze olarak faaliyet gösteren darüşşifada, eski dönemlerin tedavi yöntemleri anlatılıyor.
Son Dakika › Güncel › Akıl Hastaları Hayallerini Duvara Kazımışlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?