Barış İçin Akademisyenler inisiyatifinden bini aşkın akademisyen, savaş ortamının sona ermesini, müzakerelerin yeniden başlamasını istedikleri bildiri infial yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Aydın müsveddeleri' dediği, Başbakan Davutoğlu'nun tepki gösterdiği bildiri YÖK'ü de harekete geçirmişti. Bildiriyle ilk somut işlem yapıldı. Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Latife Akyüz, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' tarafından yayınlanan bildiriye imza attığı gerekçesiyle görevinden uzaklaştırıldı. Savcılık da hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan soruşturma başlattı.
ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA: GÖREVİNDEN UZAKLAŞTIRDIK
Düzce Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Doç. Dr. Latife Akyüz hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilerek, şöyle denildi:
"İlgili öğretim üyesinin Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 26'ncı maddesine dayalı olarak soruşturma süresince görevinin başında kalmasında sakınca görüldüğünden, ilgili hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasına karar verilmiştir. Düzce Üniversitesi olarak, vatanımızın birlik ve beraberliğini, bölünmez bütünlüğünü hedef alan her türlü terör faaliyetlerini ve girişimlerini şiddetle kınıyor, bu tür faaliyetlere destek verenlere karşı asla müsamaha gösterilmeyeceğini vurguluyoruz."
TERÖR PROPAGANDASINDAN SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı da Doç. Dr. Latife Akyüz hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla soruşturma başlattı.
AKADEMİSYENLERE ART ARDA SORUŞTURMALAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güneydoğuki çatışmalarla ilgili bildiri yayımlayan ve devleti suçlayan akademisyenleri, Türkiye'ye karşı ihanetle suçlamasının ardından Türkiye'nin pek çok ilinde üniversiteler ve 4 şehirde savcılıklar bildiride imzası olan akademisyenler hakkında soruşturma başlattı.
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Bartın Üniversitesinde öğretim üyesi olan H.D. hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlattı.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı da bildiride imzası bulunan Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Tanju hakkında resen soruşturma başlattı.
Akademisyenlerin bildirisine ilişkin Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı da resen soruşturma başlattı.
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, yargı alanı içerisinde bulunan Avcılar, Başakşehir ve Küçükçekmece'deki üniversitelerde akademisyen olarak görev yapan ve "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" bildirisine imza atanlar hakkında resen soruşturma açıldı.
BİLDİRİYE YENİ İMZALAR
Bu gelişmelerin ardından, daha önce bildiride imzası olmayan bazı akademisyenlerle Barış İçin Edebiyatçılar Girişimi'nden yaklaşık 200 yazar da bildiriyi imzaladı.
AKADEMİSYENLER NE DEMİŞTİ
'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' 11 Ocak'ta Ankara ve İstanbul'da düzenledikleri basın açıklamalarında "Bizler bu suça ortak olmuyoruz" başlıklı bir bildiri yayınladı. Türkiye ve yurt dışından 89 üniversiteden 1128 akademisyenin imzaladığı bildiride şöyle deniyordu:
" Türkiye Cumhuriyeti; vatandaşlarını Sur'da, Silvan'da, Nusaybin'de, Cizre'de, Silopi'de ve daha pek çok yerde haftalarca süren sokağa çıkma yasakları altında fiilen açlığa ve susuzluğa mahkûm etmekte, yerleşim yerlerine ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak, yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı başta olmak üzere anayasa ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış olan hemen tüm hak ve özgürlükleri ihlâl etmektedir.
Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, gerçekleşen insan hakları ihlallerinin sorumlularının tespit edilerek cezalandırılmasını, yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini, bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz."
Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını talep ediyoruz."
YÖK'TEN AÇIKLAMA
Erdoğan'ın akademisyenleri sert bir dille eleştirerek mandacılıkla suçladığı konuşmasının ardından önce YÖK, "Teröre destek veren bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacak" açıklaması yaptı. Bildiriye yönelik tepkiler büyüdü. Bir grup akademisyen "Devletin yanındayız" diyerek karşı bildiri kaleme aldı. Üniversitelerarası Kurul açıklama yaparak, "akademik özgürlüğün, bir ülkenin varlığını tehdit aracı olarak istismar edilemeyeceğini" belirtti.
Son Dakika › Güncel › Akademisyen Bildirisine İmza Atan Doçent, Görevinden Uzaklaştırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (17)