AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi - Son Dakika
Güncel

AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi

AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'e kadar Türkiye'deki hızlı tren hattı uzunluğunu 12 bin kilometreye, 12 bin 500 kilometre civarında olan mevcut demiryolu ağını da iki kat artırarak 25 bin kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

21.05.2017 17:01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'e kadar Türkiye'deki hızlı tren hattı uzunluğunu 12 bin kilometreye, 12 bin 500 kilometre civarında olan mevcut demiryolu ağını da iki kat artırarak 25 bin kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Erdoğan, Ankara Spor Salonu'ndaki AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, toplu konutta AK Parti iktidarından önceki 19 yılda 43 bin konut yapıldığını, geçen 14 yılda ise 779 bin yeni konutun millete kazandırıldığını ifade etti.

Bölücü terör örgütünün eylemleri nedeniyle yıkılan yerleşim bölgelerini yeniden ayağa kaldıracak çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Erdoğan, Diyarbakır, Hakkari, Mardin ve Şırnak'ta 22 binin üzerindeki yeni konutla hem vatandaşların mağduriyetinin giderildiğini hem de buralarda modern yerleşim yerleri inşa edildiğine değindi.

Erdoğan, 79 senede Türkiye'de 6 bin 100 kilometre yol yapıldığını, AK Parti'nin iktidarda olduğu 14 yılda buna 19 bin 134 kilometre ilave edilerek 25 bin kilometrenin üzerine çıkarıldığını, 2023'e kadar bölünmüş yol uzunluğunun 35 bin kilometre olmasının hedeflendiğini belirtti.

Karayollarında 50 kilometre olan tünel uzunluğunun 355 kilometreye çıkarıldığını anlatan Erdoğan, 2023'e kadar tünel uzunluğunun, 700 kilometreye yükseltilmesinin amaçlandığına dikkati çekti.

Millete, bin 213 kilometre hızlı tren hattıyla hizmet verildiğini vurgulayan Erdoğan, Ankara ile İstanbul, Eskişehir ve Konya arasında hızlı tren seferlerinin sürdüğünü, Ankara- Sivas, Ankara- İzmir, Bursa- Bilecik, Konya- Karaman başta olmak üzere yeni hatların inşasının devam ettiğini söyledi. Bu hatların maliyetinin 20 milyar lirayı aştığını belirten Erdoğan, son seyahatinde, Çin'de yapılan görüşmelerde verilecek kararla Türkiye'nin dört bir yanını kapsayacak yeni bir adımın atılacağını bildirdi.

"Yedi yeni havalimanı daha yapılıyor"

Erdoğan, "2023 yılına kadar hızlı tren hattı uzunluğunu 12 bin kilometreye çıkarmaya hedefliyoruz. Halen 12 bin 500 kilometre civarında olan mevcut demiryolu ağını da 2023 yılına kadar iki kat artırarak 25 bin kilometreye ulaştırmak amacındayız." dedi.

Marmaray ve Avrasya Tüneli'nin, İstanbul Boğazı'nı denizin altından birleştiren iki dev proje olduğunu aktaran Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile boğazın üzerinde üçüncü köprünün kurulduğunu, İstanbul-İzmir Otoyolu kapsamında inşa edilen Osmangazi Köprüsü ile İzmit Körfezi'nin geçildiğini hatırlattı.

Erdoğan, Çanakkale 18 Mart Köprüsü'nün temelinin atıldığını, 2022'de açılışın yapılacağını dile getirdi.

Boğazın altında üç katlı tüp geçit yapılacağının bilgisini veren Erdoğan, Rize'yi Erzurum'a bağlayan Ovit Tüneli'nin de bitmek üzere olduğuna işaret etti.

Türkiye'deki havalimanı sayısının 26'dan 55'e çıkarıldığını vurgulayan Erdoğan, İstanbul'da inşa edilen yeni havalimanının dünyanın ilk üç havalimanından birisi olacağını, gelecek yılın sonuna kadar bitirileceğini belirtti. Erdoğan, yedi yeni havalimanının daha yapıldığını söyledi.

"51 yeni teknoloji geliştirme bölgesi kurulmasını sağladık"

Tersane sayısının 37'den 80'e çıktığını, gemi üretiminde önemli bir marka haline gelindiğini belirten Erdoğan, haberleşme sektöründe de Türkiye'nin devrim yaşadığını ifade etti.

Savunma sanayinde hızla ilerlendiğini, mobil telefonda abone sayısının 75 milyonu geride bıraktığına işaret eden Erdoğan, 20 bin olan geniş bant internet abone sayısının da 65 milyona ulaştığını vurguladı. Erdoğan, Türkiye'deki 197 olan organize sanayi bölge sayısının 299'a çıkarıldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstihdam sayısı da hızla artıyor, istihdamı 1 milyon 700 binin üzerine çıkardık. Hedefimiz 2023 yılına kadar 65 yeni organize sanayi bölgesini daha faaliyete geçirerek 1 milyon ilave istihdam oluşturmaktır. Ticaret hayatını canlandırmak için esnaf ve sanatkarlarımıza çok önemli hibe destekleri, kredi imkanları sağladık. 2002'den bu yana esnaf ve sanatkarımıza uygun şartlarda kullandırdığımız bu desteklerle kredi miktarı 65 milyarı buldu. Gümrük kapılarımızı modernize ederek, hem kaçakçılık olaylarını engelledik hem de güvenlik sorunlarını büyük ölçüde çözdük.

Teknoloji faaliyetlerini desteklemek için geçtiğimiz 14 yılda ülkemizde içinde 4 bin 300'ün üzerinde firmanın faaliyet gösterdiği 51 yeni teknoloji geliştirme bölgesi kurulmasını sağladık. TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli yer gözlem uydumuz Göktürk-2, uzaydaki üçüncü yılını başarıyla tamamladı. Şimdi çok daha ileri teknolojiye sahip uydular geliştirmenin çabası içindeyiz."

Savunma sanayi alanında yapılan çalışmalarla ülkenin dışa bağımlılığının yüzde 80'lerden yüzde 40'ların altına düşürüldüğüne dikkati çeken Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Kendi savaş uçağımızı, helikopterlerimizi, tankımızı, topumuzu, füzelerimizi, silahlarımızı, mühimmatlarımızı, gemilerimizi, denizaltılarımızı, silahlı ve silahsız insansız hava araçlarımızı, haberleşme sistemlerimizi, radarlarımızı, zırhlı araçlarımızı, yazılımlarımızı üretebilir hale geldik. Türkiye bugün bölgesindeki gelişmeler konusunda aktif bir pozisyon alabiliyorsa bunda savunma sanayinde elde ettiğimiz başarıların çok büyük payı var."

"41 milyon vatandaş kaliteli ve sürekli içme suyuna kavuştu"

Enerjinin kalkınmanın alt yapısı olduğuna, elektrik üretiminin 10 bin 500 megavattan 25 bin megavata çıkarıldığına vurgu yapan Erdoğan, "Hedefimiz, gelecek 10 yılda 10 bin megavatı güneş, 10 bin megavatı rüzgara dayalı yenilenebilir enerji kaynağını harekete geçirmektir. Kömür rezervimizi yarı yarıya artırarak 15,5 milyar tona ulaştırdık. İnşaatı süren 4 bin 800 megavat güce sahip Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ülkemiz nükleer enerjiyle inşallah tanışıyor. İki yeni santralle ilgili çalışmaları da sürdürüyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'de 2018 sonuna kadar 81 ilin tamamında doğalgaz kullanılacağını belirten Erdoğan, ülkeye geçen 14 yılda 423 yeni baraj kazandırıldığını, hidroelektrik santrallerin sayısının ise 49'dan 540'a çıkarıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 milyon hektar olarak devralınan orman varlığının üzerine 1,5 milyon hektar ilave edildiğini, 177 yeni sulama tesisiyle 41 milyon vatandaşın kaliteli ve sürekli içme suyuna kavuşturulduğunu kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement