SELCAN BAYAR - UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Ahlat Eski Yerleşimi ve Selçuklu Mezar Taşları'nın asıl listeye alınması için sürdürülen çalışmalar tüm kurumların çabasıyla devam ediyor.
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Selçuklu döneminden kalan birçok tarihi eseri içinde barındıran "Ahlat Eski Yerleşimi ve Selçuklu Mezar Taşları'nın UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesine alınması için çalışma başlatıldı.
Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO'nun geçici listesinde bulunan Ahlat Eski Yerleşimi ve Selçuklu Mezar Taşları'nın, asıl listeye alınması için belediye olarak yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.
Ahlat'taki kültürel varlıkların, özellikle Selçuklu abidelerinin, insanlığın ortak mirası kategorisinde değerlendirilmesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin üzerine düşeni en sağlıklı şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Çoban, alanın bir açık hava müzesine dönüştürüldüğünü bildirdi.
Çoban, yerleşimde gezi parkurları, ihata ve çevre düzenlemelerinin yapıldığını, müze ve karşılama merkezinin oluşturulduğunu belirterek, "Alan adeta ziyaretçi akınına uğramaktadır. Nihayetinde UNESCO artık kendisinin katkı sunacağı bir çalışmayı da alanda devam ettirmelidir. Ahlat sadece Selçuklu mezarlığıyla değil, bir bütün olarak UNESCO listesinde yer almayı hak etmiştir" dedi.
-"Biz üzerimize düşen görevi yaptık"
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gerekli çalışmaları sağlıklı şekilde yürüttüğünü anlatan Çoban, şöyle konuştu:
''UNESCO bu konuda biraz hadiseye yaklaşmada yetersizlik göstermiştir. Süratle UNESCO'nun Türkiye temsilcilerine ve UNESCO mensubu organizasyonu bulunan yerlere de bu mesajımızın iletilmesini doğru buluyorum. Biz üzerimize düşeni yaptık artık gerisi UNESCO'nun kendi çalışmasına kaldı. Ancak bunun peşini de bırakmayıp, devam edeceğiz. Böyle bir mirası UNESCO kendi envanterine almakla, sanırım sadece ve sadece organizasyonunun zenginliğini ortaya koyacaktır. Yani bundan dolayı UNESCO Ahlat'a ek bir şey getirecek değil. Kendisine böyle bir zenginlik katacaktır."
-Türkiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl ve geçici listesi
Öte yandan UNESCO asıl listesinde Türkiye'den İstanbul'un tarihi alanları, Divriği Ulu Cami ve Darülşifası, Hattuşaş Hitit Başkenti, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu, Truva Antik Kenti, Selimiye Camisi ve Külliyesi, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale-Hierapolis'i yer alıyor.
Geçici listede yer alan kültürel eserler ve doğal alanlar ise şöyle:
"Efes Antik Kenti, Karain Mağarası, Ahlat eski yerleşimi ve mezar taşları, Alahan Manastırı, Alanya, Bursa ve Cumalıkızık erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri, Diyarbakır Kalesi ve Surları, Harran ve Şanlıurfa yerleşimleri, İhsak Paşa Sarayı Konya Selçuklu Başkenti, Mardin Kültürel peyzaj alanı, Selçuklu Kervansarayları Denizli- Doğubeyazıt güzergahı, St. Nicholas Kilisesi, St. Paul Kilisesi-St. Paul Kuyusu ve Çevresi, Sümela Manastırı, Afrodisias Antik Kenti, Likya Uygarlığı Antik Kentleri, Perge Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti, Göbeklitepe arkeolojik alanı, Beyşehir, Eşrefoğlu Camisi, St. Pierre Kilisesi, Bergama, Ani Tarihi Kenti, Aizanoi Antik Kenti, Beçin Ortaçağ Kenti, Birgi Tarihi Kenti, Gordion, Hacıbektaşveli Külliyesi, Hekotomnos Anıt Mezarı ve kutsal alanı, Niğde'nin tarihi anıtları, Mamure Kalesi, Odun pazarı tarihi kent merkezi, Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, Zeugma Arkeolojik Siti, Laodikeia Antik Kenti, Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri, Ceneviz ticaret yolunda Akdeniz'den Karadeniz'e kadar kale ve surlu yerleşimleri, Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı, Kekova karma olarak- Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Alanı."
2-Selçuklu Mezarlığına gelen ziyaretçiler
3-ziyaretçiler detay görüntü
4-Selçuklu Mezarlığı detay görüntüler
5-Belediye Başkanı ile röportaj
6-detay görüntüler
Son Dakika › Güncel › Ahlat UNESCO'ya Girmeye Kararlı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?