Buna göre, Ağustos ayı siyaset gündemine Suriye damga vururken, Mısır'daki olaylar ve Ergenekon Davası'nın sonuçlanması ayın öne çıkan diğer konuları oldular. İşte, Ağustos ayı siyaset gündeminin dikkat çeken başlıkları…
SURİYE GÜNDEMİN İLK MADDESİ
Suriye, Ağustos ayında medya gündeminin ilk maddesiydi. 3 mecranın toplamında 126 bin 718 haber ve yazı ile, medyanın en fazla değindiği konu olan Suriye'de ay içerisinde Esad yönetimi ve muhalifler arasında çatışmalar devam etti. Çatışmalar sonucunda 100'ü aşkın sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, özellikle Türk hükümetinin Esad rejimine yönelik eleştirileri medyada yer buldu. Suriye'de yaşananları Birleşmiş Milletler tarafından da yakından takip edilirken, Suriye Ordusu'nun çatışmalar sırasında kimyasal silah kullandığı iddiası, Suriye'ye yönelik uluslararası bir müdahaleyi gündeme getirdi. Akdeniz'de 4 ABD savaş gemisinin konuşlandığı öğrenilirken, Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki İngiliz hava üssünde ise hareketlilik olduğu bildirildi. Suriye kimyasal silah iddialarını yalanlarken, Türkiye'nin de olası müdahalede yer alabileceği medyada yer bulan haberler arasındaydı.
MISIR'DAKİ OLAYLARA TÜRKİYE'DEN TEPKİ
Ağustos ayında gündemde en fazla ses getiren diğer konu ise Mısır'daki olaylar oldu. Mısır'da halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin askeri darbe ile devrilmesine tepki gösteren Mısır'lılara yönelik askeri yönetimin yaptığı saldırılar, medyada katliam şeklinde anılarak, geniş yer buldu. Darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye Medyanı'ndan ismini alan Rabia işareti, direniş karşıtı görüşün simgesi haline geldi. Simgenin, Türkiye'de de Başbakan başta olmak üzere, çeşitli siyasiler ve hatta sporcular tarafından kullanıldığı gözlenirken, bazı sivil toplum kuruluşları önderliğinde Mısır'daki direnişi destekleyici protesto eylemleri gerçekleşti. Türk hükümeti de Mısır'daki olayları kınayıcı açıklamalarda bulunurken, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Mısır'da incelemeler yapmak için meclise başvurdu. Toplamda 92 bin 687 haber ve yazı ile gündeme gelen Mısır, Suriye'den sonra medyanın en çok değindiği ikinci ülke oldu.
ERGENEKON'DA 22 MÜEBBET
2008 yılı Ekim ayında başlayan Ergenekon davasının sonuçlanması, Ağustos ayında siyaset gündeminin en fazla konuşulan olayları arasındaydı. 4 yıl 10 ay sonra karara bağlanan davada, 3 sanığa 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 6 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 10 sanığa da müebbet hapis cezası verildi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un müebbet hapis cezası alması medyada büyük yankı uyandırırken, davanın sonucu ile ilgili muhalefet kanadı, verilen kararların meşru olmadığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, dava sonucu ile ilgili muhalefetin açıklamalarını eleştirirken, birinci mahkemenin verdiği kararın nihai olmadığı, adaletin bulmasını temenni ettiklerini dile getirdi. Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Cumhurbaşkanı Gül ise, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un almış olduğu ceza ile ilgili üzgün olduğunu dile getirdi. Ergenekon Davası, basın, TV ve internet medyası toplamında 44 bin 980 haber ve yazıya konu edildi.
SİYASET GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi'nin Ağustos ayı siyaset gündemine ilişkin hazırladığı rapora göre AKP, medyanın en çok yer verdiği siyasi parti oldu. Ay içerisinde 12. kuruluş yıl dönümü nedeniyle, AK parti genel merkezinde bir resepsiyon verilirken, parti 2014 Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimlere yönelik çalışmaları ile de anıldı. Ergenekon Davası'nın sonuçlanması ve Mısır ve Suriye'deki olaylarla ilgili haberlerde de adı geçen AKP, toplamda 112 bin 577 haber ve yazıda yer aldı.
Cumhuriyet Halk Partisi, ayın medyada en çok konuşulan ikinci siyasi partisi oldu. Ergenekon Davası'nda CHP'li milletvekillerinden Sinan Aygün'e 13 yıl 6 ay ve Mustafa Balbay'a 34 yıl 8 ay hapis cezası çıkarken, yattığı süre göz önüne alınarak Mehmet Haberal tahliye edildi. Partiden davada alınan kararlara ve Özel Yetkili Mahkemelere tepkiler gelirken, hükümetin Suriye ve Mısır'daki olaylar karşısındaki tutumu ve dış politikası ile ilgili eleştiriler yöneltildi. CHP, ay boyunca 81 bin 165 haber ve yazıya konu edildi.
Ağustos ayı siyaset gündeminde en fazla yer bulan diğer parti ise Milliyetçi Hareket Partisi oldu. Partiden, Ergenekon Davası'nda alınan kararların adalet ve hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığını ifade eden açıklamalar gelirken, MHP Lideri Devlet Bahçeli Mısır'daki müdahaleyi kınadığını söyledi. MHP, 28 bin 898 haber ve yazı ile gündeme geldi.
ERDOĞAN DÜNYA LİDERLERİ İLE SURİYE VE MISIR'I GÖRÜŞTÜ
MTM'nin aynı raporuna göre, ay genelinde medyanın en çok değindiği siyasi isim bir önceki ayda olduğu gibi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Suriye ve Mısır'daki olaylar ile ilgili ABD Başkanı Obama ve İngiltere Başbakanı Cameron başta olmak üzere çeşitli ülkelerin liderleri ile bir dizi görüşmeler gerçekleştiren Erdoğan, Mısır'da darbe karşıtlarının simgesi olan Rabia işaretini kullanması ile de medyada adından söz ettirdi. Türkmenistan'a bir günlük ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, Ağustos ayı boyunca 87 bin 276 haber ve yazıda yer aldı.
KILIÇDAROĞLU'NDAN IRAK'A ZİYARET
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlı, siyasi gündemde en çok söz edilen ikinci isim oldu. Temmuz ayına oranla medyada yüzde 43 daha fazla yer bulan Kılıçdaroğlu, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin resmî davetlisi olarak bu ülkeye gitmesi ile de medyada yer aldı. Ziyaretinin amacı ile ilgili, "Ziyaretimizin amacı Türkiye-Irak ilişkilerinin siyasi ve ekonomik konular başta olmak üzere her alanda önünü açmak, rahatlatmak ve gelişmesine katkıda bulunmaktır" şeklinde açıklama yapan Kılıçdaroğlu, toplamda 21 bin 958 haber ve yazıya konu edildi.
MTM'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak adlandırılan ve çok sayıda düzenleme öngören yasayı onayladı.
ABD Senatosu'nda Dış İlişkiler Komitesi Avrupa İşleri Alt Komitesi'nde, Gezi Parkı içerikli bir oturum düzenlendi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın verdiği bilgiler, 2013 yılı başında bir ay içerisinde 110 pilotun istifa ettiğini ortaya koydu.
Abdullah Öcalan'ın avukatlarının, "yeniden yargılanması veya infazının ertelenmesine" ilişkin başvuruları, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan valiler kararnamesini onayladı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, 29 Ekim'de hizmete açılması planlanan Marmaray Projesi'nin deneme seferini gerçekleştirdi.
Ergenekon'da 13 tutuksuz sanık hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yakalama kararı çıkarılan isimler şöyle: Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Prof. Dr. Yalçın Küçük, MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Kemal Alemdaroğlu, Kemal Şahin, Levent Temiz, Merdan Yanardağ, Tunç Akkoç, Mehmet Adnan Akfırat, Mehmet Ali Çelebi, Ahmet Cinali, Adnan Türkkan, Mustafa Hüseyin Buzoğlu.
Emekli Büyükelçi ve milletvekili İnal Batu hayatını kaybetti.
Yüksek Askerî Şûra (YAŞ), kararların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulmasıyla tamamlandı. Ergenekon davasında adı geçen Orgeneral Bekir Kalyoncu emekli edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi.
Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın kurucu üyesi olduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi liderleri, zirve toplantısının ardından Gebele Bildirisi'ne imza attı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülke genelinde 90 bin konutu kapsayacak dev kentsel dönüşüm projesini Bursa'dan başlattı.
AK Parti, Anayasa Mahkemesi'ne açılan kapatma davası delillerinin sahte olduğunun ortaya çıkmasından sonra iade-i muhakeme davası açılması için ön çalışmayı tamamladı.
Hacı Bektaş Veli'yi Anma Etkinliklerinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a bir saldırı düzenlendi. Konuyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, 5 emniyet personeli açığa alındı.
Son Dakika › Güncel › Ağustos'ta Suriye, Mısır ve Ergenekon Konuşuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?