Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, sığınmacı Afganların en büyük sıkıntıyı ev kiralarken yaşadıklarını bildirdi. Afgan ailelere ev kiralarken kefil olduğunu vurgulayan Güzel, bu yüzden yabancı konukların kendisine 'büyükbaba' diye seslendiklerini söyledi.
Vali Yardımcısı Naci Aktaş başkanlığında vilayette yapılan toplantıda, 2 yıldan bu yana kentte barındırılan 125 Afgan ailenin sorunları masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Afganların ilk başlarda çok fazla sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Ailelere iş ve ev bulmakta çok zarlandığını anlatan Erdal Güzel "Bu insanların halk tarafından benimsenmeleri gerekiyordu. Onlara psikolojik destek vererek Erzurum'a adapte olmalarını sağladık. Çaresiz olan aileler, sıfırın altında 40 derecede penceresi, kapısı ve eşyası olmayan evlerde günlerce yaşadı. Ayakkabıları bile yoktu. Yerleştirildikleri muhit güvenli değildi. Bunun üzerine kent merkezinde ev tuttuk. Ev ev gezerek buzdolabı, halı, koltuk, fırın, televizyon hatta havlu bile istedik. Kamyonlarca eşya topladık. Büyük bir kısmını işe yerleştirdim" dedi.
Güzel, sığınmacılara ev verme konusunda halkın ön yargılı olduğunu ve kefil olmadan kimsenin ev vermediğini söyledi. Güzel, "Ev tutmaları, elektrik abonesi olmaları için ben kefil oldum. Kendi üzerime çok sayıda elektrik aboneliğim var. Hasta olanları derneğimizden doktorlar tedavi etti. İlaçlarını karşıladım. Okula giden öğrencileri 'akrabasıyım, babasıyım' diyerek ziyaret ettim. Okulda beslenme saatinde diğer çocuklar ziyafet şeklide yemek yerken Afgan çocukların önünde neredeyse yiyecek yoktu. Bu durumdan çok etkilendim. Bunun için Milli Eğitim Müdürlüğü bir şey yapmalı. Onun için Afganlar bana 'büyükbaba' diye sesleniyor. Onlar da insan. Vatanlarından kopup başka bir ülkede yaşamak onlar için kolay olmadı. Bu yüzden el ele verip hep birlikte Afganlara yardım etmek zorundayız" diye konuştu. - Erzurum
Son Dakika › Güncel › Afganların 'Büyükbabası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?