Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu, yaptıkları araştırmaya göre, kentte 12,5 yıl içerisinde şiddeti 5'ten büyük deprem ihtimalinin yüzde 90'ın üzerinde olduğunu bildirdi.
Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan "Adıyaman İlinin İstatistiksel Deprem Risk Analizi" projesi tamamlandı. İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın desteklediği ve öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan ile Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu tarafından hazırlanan analizin sonuçları, düzenlenen toplantıda açıklandı.
Yrd. Doç. Dr. Zorlu, proje kapsamında, deprem kuşakları, Doğu Anadolu fay sistemi, Adıyaman fay zonu, Bozova fay hattı üzerinde araştırma yaptıklarını söyledi.
Depremsel risk analizinin aletsel büyüklüğü 3 ve üzeri, 4 ve üzeri, 5 ve üzeri depremler için ayrı ayrı yapıldığını belirten Zorlu, 1900-2013 yılları arasında meydana gelmiş aletsel büyüklüğü 3 ve üzerinde olan depremlerin modellenerek ardışık deprem oluş zamanlarını belirlediklerini kaydetti.
Doğu Anadolu fay zonu üzerinde 1900'lerden günümüze, Adıyaman merkez olmak üzere 125 kilometre yarı çap alanda meydana gelen depremlerin istatistikli çalışmaları sonucu, Adıyaman'da belirli büyüklükteki depremlerin ne kadar zaman aralığında tekrarlanabileceği hakkında bazı veriler elde ettiklerini dile getiren Zorlu, şöyle konuştu:
"Adıyaman'da 200 gün içerisinde aletsel büyüklüğü 3'ten büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 98'den fazla. Aletsel büyüklüğü 4'den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 73'ün üzerinde iken 12,5 yıl içerisinde aletsel büyüklüğü 5'ten büyük bir depremin olma olasılığı ise yüzde 90'dan fazla. Adıyaman, tüm Türkiye'de olduğu gibi deprem tehlikesi yüksek konumda bulunmaktadır. Bu nedenle yaptığımız binaların depreme dayanıklı inşa edilmesi, meydana gelebilecek olası depremde can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi noktasında önem taşımaktadır."
Deprem eğitim seminerleri verilecek
Yrd. Doç. Ulaş İnan da analizin sonuçlarına göre, Adıyaman'da deprem eğitim semineri düzenlemeyi planladıklarını söyledi.
Adıyaman'ın deprem risk haritasının hazırlanarak halka sunulması için çalışma yapılmasını önereceklerini vurgulayan İnan, şöyle konuştu:
"Bunlar yapıldığı zaman imara yeni açılacak yerlerde deprem riski ayrıntılı olarak saptandığı için binaların depreme daha dayanıklı olması bağlamında gerekli önlemler alınacaktır. Uzmanların deprem konusunda her zaman, 'Deprem öldürmez, bina öldürür' der. O yüzden zemin hakkında detaylı bilgileri verirsek, yapılan binalar da sağlam olursa en az can ve mal kaybıyla depremi atlatırız."
Konuşmaların ardından toplantıya katılanlara Adıyaman istatistiksel deprem risk analizi hakkında slayt sunumla bilgi verildi. - Adıyaman
Son Dakika › Güncel › Adıyaman'da Deprem Araştırması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?