Yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, aralarında tutuklu yargılanan eski Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da bulunduğu 4 sanık tahliye edildi.
Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 15 Mayıs 2015'te yapılan bir ihbarla, 2012'de Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve yönetiminin imar yolsuzluğu ve plan sahteciliği yaparak Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Kanuni Üniversitesi'ne ait arazinin meclis kararı olmamasına rağmen konut alanına çevrilerek, cemaate 150 milyon liraya ulaşacak miktarda rant kazandırdığı iddia edildi.
İhbar üzerine başlatılan soruşturma sonucu 13 Ocak'ta 16 kişi gözaltına alındı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Zihni Aldırmaz, Ferat Yüksel, Mustafa Vural, Hasan Uzun ve Adana Ticaret Borsası eski Başkanı Muammer Çalışkan tutuklandı. Olayla ilgili hazırlanan 106 sayfalık iddianamede Mustafa Tuncel ile iş adamı Mahmut Tuncel müşteki olarak yer alırken, uzun yıllar Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aytaç Durak'ın da ifadelerine yer verildi.
Fethullah Gülen ve eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Zihni Aldırmaz'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 17 sanık hakkında 5-35 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER
Davanın ilk duruşmasında tüm sanıklar dosyada somut delil olmadığını öne sürerek suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti ilk duruşmada rapor aldırılması için dosyayı bilirkişiye gönderdi. Gelen bilirkişi raporunda, söz konusu arazi için yapılan imar değişikliğinin yasaya uygun ve belediye meclisi kararı olduğu belirtilirken imar değişikliği sonucu arazinin değerinde bir artış yaşanmadığı bildirildi. Bu gelişme üzerine tutuklu olarak yargılanan dönemin Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Hasan Uzun tahliye edildi.
TANIKLAR DİNLENDİ
Davanın bugün görülen 3'üncü celsesinde tanıklar dinlendi. Tanık olarak ifade veren merkez Yüreğir İlçesi Belediye Başkanı AK Partili Mahmut Çelikcan, Aytaç Durak'ın görevden alınmasının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan ilk seçimde vekil olarak seçildiğini belirterek, "Seçilmemin ardından seçimin iptali için dava açıldı. Davanın sonucunda seçim iptal edilince ben tekrar eski görevime döndüm. Zihni Aldırmaz'ın başkan vekili seçilmesi konusunda herhangi bir yönlendirme olmamıştır. 11'inci Cumhurbaşkanımızın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde temelini attığı okulun bitirilmesine Adanalı iş adamları katkı sağlamıştır. İş adamlarının daveti üzerine kendi masraflarımızı karşılayarak, bu okulun açılış töreni için Demokratik Kongo Cumhuriyetine gittim. Elçilikte resmi bir tören yapılmıştı. Bu süre zarfında bahsi geçen yapıya finans sağlama konusunda herhangi bir yönlendirme olmamıştır" dedi.
TAHLİYE EDİLDİLER
Tutuklu sanıkların avukatları müvekkilleri hakkındaki iddiaların gelen raporlarla çürüdüğünü öne sürerek müvekkillerinin tahliyelerini istedi. Mahkeme heyeti, Zihni Aldırmaz, Ferat Yüksel, Mustafa Vural ve Muammer Çalışkan'ı suç vasfının değişme ihtimali, delillerin toplanmış olması ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önünde bulundurarak yurt dışı yasağı ve her hafta en yakın polis merkezine imza atmak koşuluyla tahliye etti. Tutuksuz sanıklardan Oya Erişen ile Öner Mersinligil'in yurt dışı yasaklarını kaldıran mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Cengiz Dinçer'in ticari faaliyetleri nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne seyahat edebilmesine izin verdi.
Ferat Yüksel başka suçtan tutuklu olduğu cezaevinden salıverilmedi.
- Adana
Son Dakika › Güncel › Adana'da Fetö/pdy Davasında Eski Başkan Zihni Aldırmaz Tahliye Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?