SİNEM NAZLI DEMİR
Avukatlar, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda 122'nci Adalet Nöbeti'ni, 25 yıldır yargılanan, 3 kez berat ettiği, bir kez de hakkındaki mahkümiyet kararı Yargıtay'ca bozulduğu halde yeniden tutuklanmasına kararı verilerek yakalanması için 'kırmızı bülten' çıkarılan Mısır Çarşısı davası sanığı Pınar Selek için tuttu. Yarın yapılacak duruşma öncesi tutulan nöbette, "Yıllar içinde çürütülmüş ne kadar iddia varsa, hepsini toparlayan hukuk ve izan dışı gerçek dışı iddialarla dolu kararı dehşet içinde okuduk. Siz Pınar'ı mahküm edemezsiniz ama biz bir insana, ailesine ve uğruna mücadele ettiği, herkese dayatılan bu insanlık dışı zulmü 25 yıldır her gün, her an mahküm ediyoruz" açıklaması yapıldı.
İstanbul Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada hakkında üç kez beraat kararı verilen, bir kez verilen mahkümiyet kararı ise Yargıtay'ca bozulan sosyolog Pınar Selek hakkında ocak ayında tutuklama ve kırmızı bültenle arama kararı verildi. Bu karara karşı İstanbul Adliyesi'nde Adalet Nöbeti tutuldu. Nöbete Pınar Selek'in babası Avukat Alp Selek, Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Veli Küçük, Avukat Nazan Moroğlu ve Hala Tanığız Platformu'nun temsilcileri katıldı.
"BASKILAR VE İŞKENCELERLE OLUŞTURULAN BİR DOSYADIR"
Adalet Nöbeti'nde konuşan Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Veli Küçük, "Pınar Selek yargılaması tam 25 yıldır görülüyor. Dört beraat kararı verildi ama hala yargısal süreç devam ediyor. Baskılar, işkenceler altında alınan ifadeler hiçbir hukuki dayanağı olmayan bilgiler çerçevesinde oluşturulan bir dosyadır bu. Bilirkişi raporlarına rağmen dosya üzerindeki tartışmaların tanığıyız. Adil yargılanma ilkesinin, adalete erişim hakkının ihlal edildiği çok önemli bir dosya. Umuyorum ki en kısa zamanda en doğru şekilde sonuçlanacaktır" dedi.
Avukatların üye olduğu Hala Tanığız Platformu'nun Adalet Nöbeti'nde yaptığı ortak basın açıklaması şöyle:
"ÇÜRÜMÜŞ İDDİALARI DEHŞET İÇİNDE OKUDUK: Muhalefetin komplolarla kriminalize edilmesinin en yaygın ve meşru karanlık yöntem olduğu Türkiye siyasal tarihine damgasını vuran 25 yıllık Mısır Çarşısı komplosunda yeni bir perde açıldı. Ele aldığı her konuyla, yanında yer aldığı her kesimle birlikte faşizmin ve ataerkinin karanlık zulmünü açık eden sosyolog-yazar arkadaşımız Pınar Selek'in hayatı, kamuoyunun da yakından bildiği üzere, 1998'den beri bu akıl, mantık ve gerçek dışı komplo ile gasp edilmeye çalışılıyor. Tam da o, hiç yılmadan, eğilip bükülmeden, kuşaklara miras kalacak yaşamlar inşa ederken, son olarak geçtiğimiz haziran ayında Anadolu Ajansı (AA) aracılığıyla bir anda beraat kararının bozulduğu haberi, daha karar imzadan çıkmadan, dava dosyasına konulmadan servis edilmişti! O tarihten bu yana gerekçeli kararın imzalanmasını bekliyorduk! Nihayet geçtiğimiz günlerde Genel Kurul'un kararını doğrudan mahkemeye gönderdiğini öğrendik ve yıllar içinde çürütülmüş ne kadar iddia varsa, hepsini toparlayan hukuk ve izan dışı gerçek dışı iddialarla dolu kararı dehşet içinde okuduk.
YİRMİ BEŞ YILDIR MAHKÜM EDİLİYORUZ: Aynı davadan tam dört kez beraat etti Pınar Selek. ve bu 4 beraat bile yetmedi. Son beraat kararının ardından 8 yıl dava incelenmeksizin bekletildikten sonra yine besbelli bir seçim öncesi dönemi bulanıklığından da medet umularak, operasyon denebilecek bir hamleyle 31 Mart için duruşma tarihi verildi ve Pınar hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Siz Pınar'ı mahküm edemezsiniz ama biz bir insana, ailesine ve uğruna mücadele ettiği herkese dayatılan bu insanlık dışı zulmü 25 yıldır her gün, her an mahküm ediyoruz.
HER BİR YALAN ORTAYA KONDU: Dile kolay, 25 yıl boyunca Mısır Çarşısı komplosunun her bir yalanı tek tek ortaya kondu. Patlamanın gaz kaçağından olduğunı olay yeri inceleme ekipleri tarafından açıklandığını, pek çok uzman bilirkişi raporu da bunu teyit ettiğini, Pınar'a patlamayla ilgili soru bile sorulmadığını, sadece Abdulmecit Ö. isimli bir kişinin işkence altında verdiği ve mahkemede reddettiği "beraber yaptık" ifadesine dayanılarak dava açıldığını, ilk beraat kararından sonra, nedense sadece Pınar'ın beraatine itiraz edildiği yani diğerinin beraatinin kesinleştiğini tüm kamuoyu biliyor. Hukukla değil siyasal bir komplo ve hınçla açıklanabilecek bu operasyonu çözebilirsek, hükümetler değişse de değişmeyen siyasal iktidarın karanlık bağlantılarını açık edebiliriz.
MEYDANLARA VE HAYATLARIMIZA SAHİP ÇIKTIK: Pınar Selek'in beraati ortak onurumuzdur. Bahsi geçen 25 yıl, bizim kendi tarihimiz. Bu beraat bizim gençliğimiz, adil, eşit ve özgür bir ülke hayalimiz. Bu beraat bizim ortak mücadelemiz. Son 25 yıldır tanık olduğumuz her bir siyasi cinayette, barışa yönelik her bir provokasyon girişiminde biz meydanlara, sokaklara ve hayatlarımıza bu şiarla sahip çıktık.
BİR YERE GİTMEYECEĞİZ: Şimdi hepinizi 31 Mart'ta bir kez daha mahkemeye, öncesinde de ülke içi ve uluslararası mecrada dayanışma çemberini her koldan genişletmeye çağırıyoruz. Pınar Selek'in beraatini elimizden alamazsınız. Hayatımızı, hakikatimizi, umudumuzu elimizden alamazsınız. Buradayız. Bugün, yarın, daima. Bir yere gitmeyeceğiz. Karanlık kaybedene dek."
ALP SELEK: BU TÜRKİYE İÇİN BİR TEHLİKE
Adalet Nöbeti'nde konuşan Pınar Selek'in babası Avukat Alp Selek de "Bu davayı 25 yıl yürüttük. Şimdi mahkeme ne yapacak bilmiyorum ama bizi dinlemesi lazım. Bizi dinleyen hiçbir mahkeme Pınar'ın aleyhine karar veremedi şimdiye kadar. Ceza Genel Kurulu'nun çalışma şekli iki kişinin elinde. Bu da Türkiye için bir tehlike. Bunun üzerine düşmemiz lazım" dedi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin davada ilk karar 8 Haziran 2006 tarihinde verildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, "patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespitinin yapılamadığı" gerekçesiyle Pınar Selek hakkında beraat kararı verdi.
YARGITAY KARARI BOZDU
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Selek'in "sosyolojik araştırma yapma" adı altında silahlı terör örgütü üyeleri ile irtibata geçtiği, örgütün amacı doğrultusunda bombayı yerleştirdiğinin anlaşıldığını değerlendirerek beraat kararını bozdu. Yargıtay, eylemin, örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü ve toplumdaki etkinliği de nazara alındığında, suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesinde tanımlanan 'devlet güvenliğine karşı suç'u oluşturduğuna kanaat getirerek Selek'in bu madde kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.
YENİDEN YAPILAN YARGILAMADA SANIK SELEK YİNE BERAAT ETTİ
Yeniden yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Mayıs 2008 tarihinde Pınar Selek'in yine beraatına karar verdi.
YARGITAY BERAAT KARARINI İKİNCİ KEZ BOZDU
Yargıtay, bu kararı da bozdu ve Pınar Selek'in müebbet hapis istemiyle yeniden yargılanmasını istedi.
YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI, 9. CEZA DAİRESİ'NİN BOZMA İLAMINA İTİRAZ ETTİ
Pınar Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz etti. Dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi. Başsavcılık, itiraz başvurusunda, patlamanın nedeninin tam olarak tespit edilemediğini belirtti, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararının yerinde olduğu savundu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise Başsavcılığın itirazını reddederek 9. Daire'nin bozma kararının yerinde olduğuna karar verdi.
YEREL MAHKEME, YARGITAY'IN BOZMA KARARINA UYDU
Sanıklar, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılandı. Mahkeme, 9 Şubat 2011 tarihindeki duruşmada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararının bozulması yönündeki kararına karşı direnmiş, diğer sanıklar Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan açısından ise bozma ilamına uyulmasını kararlaştırmıştı. Mahkeme, 22 Kasım 2012 tarihindeki duruşmada ise Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararında direnmekten vazgeçerek bozma ilamına uydu.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLDİ
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Ocak 2013 tarihinde yapılan duruşmada, tutuksuz sanık Selek'e, 'devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi ve hakkında yakalama kararı çıkardı. Mahkeme Başkanı ise sanık Selek'in beraat etmesi gerektiğini belirterek karara muhalefet şerhi koydu.
YARGITAY, KARARI BU KEZ USUL YÖNÜNDEN BOZDU
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Ocak 2014 tarihli tebliğnamesinde, Pınar Selek hakkındaki hapis cezasının onanmasını istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise 11 Haziran 2014 tarihinde kararı usul yönünden bozarak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.
YENİ MAHKEMDEKİ İLK DURUŞMADA YAKALAMA EMRİ KALDIRILDI
Usul yönünden bozulan dava, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılması üzerine İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldi. 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada, Pınar Selek hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasına karar verildi.
15.AĞIR CEZA MAHKEMESİ DE BERAAT KARARI VERDİ
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi de 19 Aralık 2014 tarihinde, "sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yetecek ölçüde kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği" gerekçesiyle sanıkların beraatına karar verdi.
Son Dakika › Güncel › Adalet Nöbeti'nin 122'ncisi Pınar Selek İçin Tutuldu: 'Siz Pınar'ı Mahkum Edemezsiniz Ama Biz 25 Yıldır Bu İnsanlık Dışı Zulmünüzü Her An Mahkum... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?