Danıştay Başkanı Birden, makamında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "Bu hükümete yüksek yargıya adam aldırmamak lazım" sözlerinin Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Mustafa Balbay'ın günlüklerinde yer aldığı şeklindeki iddiaları değerlendirirken "Bundan sonra Danıştayda içtihatlar değişiyor" dediğini söyledi.
Adalet Bakanı Ergin'in "Hakim ve savcı alımlarını Danıştay'ın durdurduğu" yönündeki sözlerinin de hatırlatan Birden, "Danıştay bu davaların hukuka uygunluk denetimini yerine getirirken bunun hakim ve savcı alımlarının durdurulmasını engellemek olarak nitelemek ve bunu yargının bugün içinde bulunduğu sorunlara gerekçe olarak göstermek hatta bu konuda Yargıçlar ve Savcılar Birliği ile Danıştay mensupları arasında bir ilişki kurularak yargı sürecine etki edildiği hissini uyandıran açıklamaları yapmak bizi çok üzüyor" dedi.
Birden, "Özellikle sayın Adalet Bakanının o günlükten geçen bazı ibareler nedeniyle bundan sonra 'Danıştay'da bazı içtihatler değişti' şeklinde cümlesi oldu. Sayın Bakan Danıştay'ı niye böyle yapıyor anlamıyorum. Danıştay'da yaklaşık onun yaşı kadar hizmet veren insanlarla bu kararlar veriliyor. En aşağı 30 yıl, 40-45 yıldır insanlar burada çalışıyor. Sayın Adalet Bakanı yargıyı bu lafla töhmet altında bıraktı. Ve beni de çok üzen olmaması gereken bir laf. Bu sözlerini kabul etmem mümkün değil. Bence sayın Adalet Bakanı derhal çıkıp bu konuda 'amacım budur yargıyı töhmet altında bırakmak istemedim' şeklinde bir beyanla özür dilemesi gerekir" dedi.
Birden, Danıştaya yeni daireler kurulmasının da çözüm olmayacağını, bazı işlerin Danıştaya gelmeden bölge idare mahkemelerinde kesinleştirilmesinin sağlanması gerektiğini de söyledi.
Tahliyeler tartışılıyor
Yargılama süresi, tutukluluk süreleri ile ilgili tartışmanın artık ana başlığı. Başbakan Erdoğan, Yargıtay Başkanı'na tepki gösterdi; "Ağır iş yükünü siyasi kanada yıkma çabası şık değil" dedi.
Tartışmaya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. Gül yargı reformu şart mesajını verdi.
Meclis Başkanı ise, "Acil çözüm yargıda, dosyalar öncelik sırasına göre gündeme alınabilir" dedi. Tartışma sürerken hükümet yargıdaki boş kadroları doldurmak için düğmeye bastı.
Buna göre, istinaf mahkemelerinin devreye sokulması için gereken 3 bin 300 boş hakim ve savcı kadrosu doldurulacak. Bunun için yazılı sınava girmiş hakim ve savcılar ocak ayı içinde sözlü sınava alınacak.
Ayrıca bu yıl en az üç sınav daha yapılacak. Bu sınavlardan biri, daha önce YARSAV'ın tepki gösterdiği avukatlara hakim ve savcı olma yolunu açacak sınav olacak.
Son Dakika › Güncel › 'Adalet Bakanı Özür Dilesin' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?