Adalet Bakanı Ergin'den "Görevden Alma" Değerlendirmesi - Son Dakika
Güncel

Adalet Bakanı Ergin'den "Görevden Alma" Değerlendirmesi

Adalet Bakanı Ergin\'den "Görevden Alma" Değerlendirmesi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 30. Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansıyla ilgili olarak, Konferansta Adalet ve cezaevlerinin geleceğinin tartışıldığını belirtti.

27.11.2010 03:05

'BU KARARLAR AVRUPA KONSEYİNİN KARARLARINA DA IŞIK TUTACAKTIR"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 30. Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansıyla ilgili olarak, Konferansta Adalet ve cezaevlerinin geleceğinin tartışıldığını belirtti. Ergin, ' Tartışmalar sonucunda verilerin korunması etkin bir cezaevi politikası modern şeffaf bir adaletin gerçekleşmesi için üç ayrı nihai karar bildirisi kabul edildi. Birincisi modern etkin şeffaf adalet, ikincisi cezaevleri politikası ve üçüncüsü veri koruma ve gizliliğine ilişkin temel standartları içermektedir" dedi.

Konferansta 31. Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansının Avusturya'da yapılacağına karar verildiği de belirtildi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Konseyi Hukuki İlişkiler Genel Müdürü Philippe Boillat ise, 'Avrupa Konseyinde adaleti gerçek toplumların olmazsa olmaz koşulu olarak düşünüyoruz. Öte yandan cezaevleri konusu da önemlidir. Avrupa Konseyinin üye devletleri ki 47 üye devlet var. Her birinde kronik bir kalabalıklaşma sorunu yaşanıyor. Ama hep bir arada el ele vererek bu sorunun üstesinden gelmenin çözümünü bulacağız. Bu bakanlar düzeyinde kabul edilen kararlar Avrupa Konseyindeki kararlara da ışık tutacaktır. Bu kararlar son derece önemlidir. Bunlar bazı yapılacak olan toplantıların zeminini oluşturacaktır' diye konuştu.

"HİÇBİR ÜLKENİN MÜKEMMEL OLDUĞUNU SÖYLEYEMEM"

Boillat kendisine yöneltilen ' Yargı bağımsızlığının engellenmesinde ön plana çıkan ülkeler hangileri '' sorusuna ise, 'Hiçbir ülkenin mükemmel olduğunu söyleyemem hukuk ve adalet sistemlerinin her birinde birer sorun vardır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu alanlarda sürekli nükseden problemler olduğunu saptamıştır. Bunların 47 üye devletin her birinde söz konusu olduğu söylenebilir. Bugün burada ülke ismi vermek istemiyorum ama tekrar ediyorum adalet ve yargının bağımsızlığı hem demokrasilerin hem de gerçek hukuk devletlerinin olmazsa olmaz koşullarıdır. Bu ülkelerin tamamen bağımsız olmaları için gerekli girişimleri yapmaları gerekir. Yolsuzluk ve siyasetin aşırı müdahaleleri yargı bağımsızlığını etkileyebilir" yanıtını verdi.

YARGIDAKİ İŞ YÜKÜNE STRATEJİK HEDEF ÇÖZÜMÜ

Bakan Ergin yüksek yargıdaki iş yüküyle ilgili bir soruya yanıt vererek, 'Bütün bunların hafifletilmesi noktasında bir bütün olarak konuya bakmamız lazım. Şu anda yargılama süreleri ilk derece mahkemelerinde 1 yılın altına inmiş durumda. Yüksek yargıdaki iş birikimi, yoğunluk ver mevcut kapasite bütün bunlar açısında ciddi sorunların olduğu malum. Bütün bunların çözümü için yargı reform strateji belgesi ve 2014 stratejik hedef leri bu sorunları çözme noktasında ilk derece mahkemeleri temyiz mahkemelerine kadar bir bütün olarak değerlendiriliyor. Bir plan çerçevesinde 2014 stratejik hedefler vizyonumuz çerçevesinde bu yükün giderilmesi için ciddi çalışmalarımız var' diye konuştu.

ASKERLERİN GÖREVDEN ALINMASI

İki tümgeneral bir tuğamiralin görevden alınmasıyla ve askerlerin askeri mahkemeye başvurusuyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Ergin, ' Tekrar müracaat yapıldı süreç yargıda ve devam ediyor. Buradan söyleyeceğimiz sözler sürece olumsuz etki edebilir. Bu açıdan dava süreci yargı süreci tamamlanmadıkça öngörüler tahminler belirtmenin bir Adalet Bakanı olarak kanaatimce çok doğru olmaz diye düşünüyorum. ' dedi.

Görevden almaların 30 Kasım'a az bir süre kala gerçekleşmesiyle ilgili ise Ergin, 'Tekrar aynı konuda fikir yürütmek istemiyorum Sürecin sonucunu beraberce bekleyelim" diye konuştu. Genelkurmay Başkanlığının bu konuda yaptığı açıklama da sorulan Bakan Ergin, ' Bundan sonra işleyecek süreci hep beraber göreceğiz. Yapılacak açıklama bir etkileme potansiyeli içerir. Hele hele bir Adalet bakanı olarak bunlara girmenin yanlış olacağı düşüncesindeyim" dedi.

'YÜZDÜK YÜZDÜK KUYRUĞUNA GELDİK '

Bakan Ergin, Ergenekon davalarını takip eden gazetecilerle ilgili yeni bir düzenleme olup olmayacağı sorusuna da yanıt verdi. Ergin, ' Çalışmalar tamamlanmadan içeriğine ilişkin bir açıklama yapmak kanaatinde değilim. Ümit ediyorum ki basın çalışanlarını tatmin edecek bir sonuç elde etmek için çaba sarf ettiğimizi söylemek istiyorum. Çok az sabır. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik" şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN'I PROTESTO EDEN ÖĞRENCİLERİN DURUMU

Bakan Ergin, Başbakanı protesto eden öğrencilerin durumu ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin bu durumu protestosuyla ilgili olarak da konuştu. Ergin, '"Toplumsal düzeni sağlayacak olan yasalar yapılırken bunlar değişik kategorilere göre dizayn edilmezler. Ülkedeki asayişi sağlamak için konulmuş kanunlar herkese uygulanır. Bu açıdan varsa bir soruşturma soruşturma organlarının resen yaptığı bir soruşturmadır. Öğrenci işçi memur esnaf olsun toplumun değişik katmanlarından yasalar genel geçerdir ve toplumdaki huzuru asayişi sağlamak için oluşturulmuştur. Bu yasaların dizaynında eksiklik ya da yanlışlıklar varsa bunu konuşmamız daha doğru olur diye düşünüyorum" dedi.

12 EYLÜL İLE İLGİLİ SUÇ DUYURULARI

Bakan Ergin, mahkumların elektronik izleme yöntemiyle izlenmesi ve diğer alternatif yöntemlerle ilgili de konuştu. Ergin, ' Cezaevlerinde ciddi bir yoğunluk olduğundan şikayet var. Bunlardan birisi de Türkiye. Türkiye'de de kapasitenin üzerinde bir yük söz konusu .Bunu azaltıcı çözüm önerileri müşterek Tartışmalar yapıldı elektronik izleme ve diğer yöntemlerle ilgili.Ümit ediyorum ki konsey üyesi ülkelerdeki uygulamalar birbirini pozitif etkileyecek.Bu açıdan elbette bizim eksiklerimiz ve telafi etmemiz gereken hususlar söz konusu" dedi. Bakan Ergin Ulusal Yargı Ağı projesi (UYAP ) ile ilgili ülkelerden talepler geldiğini de söyleyerek, ' UYAP departmanımız çok sayıda ülkeden talep gördü. Üye ülkelere lojistik destekte istekliyiz. Taleplere yetişmekte zorlanıyoruz" diye konuştu. 12 Eylül döneminde darbe yapanların yargılanmasıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Ergin, geçici 15. Maddenin kaldırılmasıyla bu noktaya gelindiğini söyleyerek, ' Bu maddenin kaldırılmasıyla sorgulama süreci başladı aslında. Biz yargılanamaz soruşturulamaz hükümlerini kaldırdık. Bundan sonra usul açısından sorunları değerlendirecek olan soruşturma makamlarıdır. Şimdi bu süreç işliyor. Burada şikayetlere suç duyurularına bakacak olan organla ilgili yetkisizlik kararı verildi. Yargı organları kendi arasında yetkili makamı mekanı bulacaklar. İtirazlar daha sonra değerlendirilecek' şeklinde konuştu.

BAKANLIK CEZAEVLERİNİN DIŞ GÜVENLİĞİNE TALİP

Mısır Çarşısı davasında hakkındaki tutuksuz yargılanma kararı Yargıtay tarafından bozulan Pınar Selek ile ilgili de konuşan Bakan Ergin, ' Yüksek mahkeme bir karar vermiş Öbür taraftan da sanık pozisyonunda olan kişi da AİHM'e başvuracağım diyor. İç hukuk yollarını tükettikten sonra AİHM'e başvurulabilinir. Bütün bu süreçler kurumsal hakların kullanılmasıdır" dedi. Cezaevlerinin dış güvenliğinin Adalet Bakanlığı tarafından sağlanmasına yönelik olara ise Bakan Ergin, ' Cezaevlerinin dış güvenliğinin jandarmadan alınarak Adalet bakanlığına bağlı birimler tarafından sağlanmasını da öngörmekteyiz. Bu jandarmayı da rahatlatacaktır. Seçimden önce yetişmesi için çaba harcayacağız" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adalet Bakanı Ergin'den 'Görevden Alma' Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement