Adalet Bakanı Bozdağ Washington'da - Son Dakika
Güncel

Adalet Bakanı Bozdağ Washington'da

Adalet Bakanı Bozdağ Washington\'da

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ve geçici tutuklanmasına ilişkin ABD makamlarına verdikleri delillerin ABD standartlarına uygun olduğunu düşündüklerini belirterek, "Bizim iade talebimiz de geçici tutuklama talebimiz de...

27.10.2016 21:31

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ve geçici tutuklanmasına ilişkin ABD makamlarına verdikleri delillerin ABD standartlarına uygun olduğunu düşündüklerini belirterek, "Bizim iade talebimiz de geçici tutuklama talebimiz de aramızdaki anlaşmaya uygun olarak hazırlanmış ve gönderilmiştir. Buradaki sürecin hızlandırılması ve zamana yayılmaması bizim için önemlidir." dedi.

Bozdağ, ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin Washington'da yaptığı görüşmeye ilişkin Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde Türk ve yabancı gazetecilerle basın toplantısı düzenledi.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, ABD Adalet Bakanlığına sunulan ilave dosyalara ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

"Terörist Gülen'in iadesine ilişkin 4 ayrı dosyayı ABD Adalet Bakanlığına göndermiştik. Bu 4 dosyayla ilgili aynı zamanda geçici tutuklama talebini ilettik. ABD yetkilileri, bu dosyaların içindeki bilgilerin ve somut delillerin özetinin bizden çıkarılmasını istediler. Biz o dosyalardaki delilleri özetleyen ek dosyayı da kendilerine gönderdik. Sayın Bakan, 'Bu konuları karşılıklı Türkiye veya Amerika'da görüşelim' diye bir mektup yazdı. Biz kendilerine cevap yazdık ve sonuçta bir uzman heyet geldi, 23-24 Ağustos'ta bu dosyaları çok detaylı ele aldılar.

Bu görüşmeler sırasında bazı ek bilgi ve belge talepleri oldu. Bunlardan hazırladığımız 3 ayrı klasör bilgi ve belgeyi Sayın Bakan'a görüşme sırasında takdim ettik."

Bozdağ, Türkiye'nin sunduğu belgelerin çok güçlü deliller olduğunu anlatarak, dün sunulan belgelerin darbe teşebbüsünden önce terörist Gülen'in işlediği suçlara ve 19 Temmuz'da gönderilen 4 ayrı dosyaya ilişkin olduğu bilgisini paylaştı.

Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fetullah Gülen'in darbe teşebbüsüyle ilgili geçici tutuklama talebini 10 Eylül'de ABD yetkili makamlarına ilettik. Bu geçici tutuklama talebimizin içinde Fetullah Gülen'in bu darbe teşebbüsünü sevk ve idare ettiğine ve darbe teşebbüsünde bulunanların bunu Fetullah Gülen'in talimatlarıyla yaptığına dair yeterinden fazla delil ekledik.

Geçici tutuklama talebine ilişkin dosyada sunduğumuz deliller, bize göre ABD'ye bugüne kadar başka ülkeler, Türkiye'nin de sunduğu bütün dosyalardan daha güçlü delillerdir."

"Sayın Bakan, lehte veya aleyhte bir şey sarf etmedi"

Bozdağ, dünkü görüşmede iadeyle ilgili herhangi bir zaman diliminin gündeme gelmediğini kaydetti.

Bozdağ, "İade sürecine ilişkin aramızdaki anlaşmanın bazı maddeleri üzerinde karşılıklı görüş alışverişi oldu. Bunun ayrıca yargısal süreç gerektirdiği ortada. Ona dair de karşılıklı değerlendirmelerimiz oldu. Sayın Bakan tabii iadenin lehinde veya aleyhinde bir şey sarf etmedi ama bu süreci samimi olarak işletmek istediklerini ifade ettiler." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, terörist Gülen'in iadesi talebini iletirken hukukun ve yargısal sürecin bir tarafa bırakılmasını istemediklerini vurgulayan Bozdağ, "Bizim iade talebimiz de geçici tutuklama talebimiz de aramızdaki anlaşmaya uygun olarak hazırlanmış ve gönderilmiştir. Buradaki sürecin hızlandırılması ve zamana yayılmaması bizim için önemlidir." ifadelerini kullandı.

İade sürecinin hem idari hem de yargısal yanı bulunduğunu hatırlatan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Şu anda bizim yürüttüğümüz idare yanı. İade yargılamasıyla ceza yargılaması birbirinden ayrıdır. İade yargılaması sadece iadesi istenilen kişinin iade şartlarını taşıyıp taşımadığıyla ilgilidir. Basında yer alan sanki bir ceza yargılaması yapılıyormuş gibi bir algı var. Halbuki ceza yargılaması iadenin gerçekleşmesi halinde Türkiye'de yapılacak. Hem iadeyle ilgili dosyalar hem de darbe girişimiyle ilgili geçici tutuklama talebine ilişkin dosyaların yeterli olduğuna inanıyoruz.

Biz delillerin standartlarının ABD standartlarına da uygun olduğunu düşünüyoruz. Bunun takdirini yapacak ABD makamlarıdır."

"Türkiye'de Amerikan karşıtlığında artış var"

Bakan Bekir Bozdağ, Fetullah Gülen'in iade edilmemesinin ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği sorusunun yöneltilmesi üzerine şöyle konuştu:

"Fetullah Gülen'in, Türkiye'ye iadesi halinde Türkiye'de adil yargılanacağı konusunda kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye, demokratik hukuk devletidir, yargılamalar aleni yapılır ve Türkiye taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve anayasamız gereği, adil yargılanma hakkı temel bir haktır ve biz iade sürecinden sonra adil yargılanma hakkına riayet ederek bunu yargılayacağız. Şimdiden iade süreci devam ederken iade edilmeyecek gibi bir algı üzerinden konuşmak istemem.

Tabii sürecin uzaması, bir olumsuzluğun ortaya çıkması, Türkiye-Amerika ilişkilerine hiç kuşkunuz olmasın çok büyük darbe vuracaktır. Türk halkı 241 vatandaşını öldürten, 2 bin 194 vatandaşının yaralanmasına yol açan talimatları veren birinin, Cumhurbaşkanı'na, Meclis'e ve pek çok yere F-16 uçaklarıyla, helikopterlerle saldırıda bulunan bir teröristin, ABD'de bütün bu gerçekliğe rağmen özgürce yaşamasını anlamakta, kabul etmekte zorlanmaktadır. ABD'den Türk halkının bu bakışını anlamasını bekliyoruz çünkü Türkiye'de halkta çok ciddi bir ABD karşıtlığında artış var. Böylesine büyük suçların failine karşı yaptırım uygulanmaması ihtimali elbette bu karşıtlığı daha da artıracaktır."

Bir soru üzerine kamudan FETÖ üyelerinin ayıklanmasının kanunlar çerçevesinde yapıldığını vurgulayan Bozdağ, "Devlet, devlete sadakatinde şüphe duyduğu ya da terör örgütü üyesi olan, terör örgütleriyle irtibatlı olan birini çalıştırmama hakkına sahiptir. ABD'de herhangi bir terör örgütü üyesinin veya bir DEAŞ üyesinin yargıda, orduda veya kamunun herhangi bir yerinde çalıştırılmasına ABD halkı ve yönetimi izin verir mi? Vermez. Türkiye de vermemektedir." diye konuştu.

Bozdağ, terör örgütlerine mensup kişilerin devletin içine yerleşmemesinin temel hedefleri olduğunu hatırlatarak, ayıklanmanın ne kadarının bittiğini söylemenin güç olduğunu ifade etti.

"Bir olumsuzluk olduğu zaman sonuçlarını beraber göreceğiz"

ABD'nin sürecin sonunda terörist Gülen'i Türkiye'ye iade etmezse ne olacağına yönelik soruyu ise Bozdağ, "İade sürecinin olumsuz sonuçlandığını kabul ederek bir değerlendirme yapmayı doğru görmüyorum. Biz Türkiye olarak ABD'nin dost ve müttefiki Türkiye'nin lehine adımlar atacağına inancımızı koruyoruz ve korumaya da devam ediyoruz. Bir olumsuzluk olduğu zaman zaten bunun sonuçlarını hep beraber göreceğiz." şeklinde yanıtladı.

Bozdağ, Türkiye'ye insan hakları ihlalleri ve ifade hürriyeti konusunda yöneltilen eleştirilerin haksızlığına dikkati çekti.

Türkiye'nin insan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelerin tamamına taraf olduğunu anımsatan Bozdağ, "Türkiye, Avrupa İnsan Haklarını Mahkemesinin yargı yetkisini kabul etmiştir. Ayrıca, ülke içerisinde Anayasa Mahkemesine insan haklarına ilişkin hak ihlalleri olduğunda bireysel başvuru yolunu açmıştır. Anayasa'nın 90'ıncı maddesinde bir değişiklik yapıldı. İnsan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelerle Türkiye'nin iç hukukunun çatışması halinde insan haklarına ilişkin sözleşmelere öncelik verileceğini anayasa kuralı haline getirdik. Türkiye, bu konuda uluslararası her türlü denetime açıktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesi

Bozdağ, FETÖ ve diğer terör örgütleri ile Türkiye düşmanlarının, Türkiye'yi eli kanlı terör örgütü DEAŞ'a yardım eder gibi göstermek için iftira yaydıklarına dikkati çekerek, Türkiye'nin sadece bir terör örgütüyle mücadele etmediğini kaydetti.

Bozdağ, "Türkiye, bir yandan DEAŞ terör örgütüyle, bir yandan PKK terör örgütüyle, PKK'nın Suriye uzantısı YPG terör örgütüyle, bir yandan ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine saldıran DHKP-C terör örgütüyle, MLKP, TAK, TİKKO terör örgütleriyle eş zamanlı mücadele eden bir ülkedir." dedi.

Cezaevlerindeki işkence iddiası

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETÖ üyeliğinden tutuklananlara hapishanelerde işkence yapıldığı iddialarının hatırlatılması üzerine ise şunları kaydetti:

"Türkiye, işkence ve kötü muamele konusunda sıfır tolerans gösterir. İşkence ve kötü muamele suçlarından zaman aşımını kaldırdık. Bugün böyle bir suça karışan biri olursa sadece bu dönem değil, 10 yıl sonra, 20 yıl sonra yargıya hesap vermenin kapısını açtık. Şu anda Türkiye cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele iddialarını incelemek üzere bakanlık olarak bir birim oluşturduk. Bu birim her iddiayı ve haberi inceliyor, aynı gün mümkün olursa hemen, mümkün olmazsa bir gün sonra veya iki gün sonra o konunun aslı neyse kamuoyuna açıklıyoruz. Aslı yoksa aslı olmadığını açıklıyoruz. Eğer bir şüphe varsa onunla ilgili derhal adli ve idari soruşturma başlatıyoruz.

Biz Türkiye'deki cezaevlerinde işkence ve kötü muamele olmadığını her defasında ifade ediyoruz."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Adalet Bakanı Bozdağ Washington'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement