Adalet Bakanlığı ve İş Yurtları tarafından yarın düzenlenecek 'Cezaevi Ürün ve El Sanatları' Fuarının tanıtım toplantısında konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, cezaevlerindeki yoğunluk hakkında açıklama yaptı.
Adalet Bakanlığı, Ceza İnfaz Kurumu ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu tarafından, Denizli'de düzenlenecek olan Ürün ve El Sanatları" fuarı öncesi Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar Denizli'ye gelerek, çalışmalar hakkında bir toplantı düzenledi. Bakan Yardımcısı Uçar, toplantı öncesi Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Ergül Yılmaz'ı makamında da ziyaret etti. Başsavcı Yılmaz'a hayırlı olsun ve başarılar dileğinde bulundu. Basın toplantısına Bakan Yardımcısı Uçar'ın yanı sıra, İş Yurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz da katıldı.
Bakan Yardımcısı Uçar, Şehit Başsavcı Alper'in kadın mahkumların tekstil atölyelerinde ürettiği ürünler için kadının "Zen" ile cezaevinin kısaltması "Ce"nin birleşiminden esinlenerek "Zen-Ce" adıyla yaptığı patent başvurusunun kabul edildiğini, ürünlerin yarın yapılacak fuarda, "Zen-Ce" adıyla yerini alacağını açıkladı.
Ürünlerin dünyaca ünlü bir marka haline geldiğini söyleyen İş Yurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, "Bu sistem ceza infaz kurumundaki hükümlülere meslek eğitimi vermek, ceza infaz kurumundan sonra bu hükümlülerin topluma kazandırılması, amacıyla kurulmuştur. Geçen yıl 50 bin hükümlü sigortalı olarak iş yurtlarında meslek sahibi olmuşlar, meslek eğitimi almışlardır. 50 bin rakamı çok büyük bir rakam. Dünyada bu rakama ulaşan başka bir ülke yok. Hükümlüler ceza evinde çalışıyorlar, çalıştığının karşılığı para alıyorlar ve aynı zamanda sigortaları yapılıyor. Aynı zamanda yıl sonu kar payından, belli bir oranda istifade ediyorlar. Denizli özelinde ise kadın hükümlülerin eğitim aldığı muazzam bir tekstil tesisimiz var. Geçen yıl bu tesisimizden Mogadişu'ya Somali'ye ihracat gerçekleştirdik. Son üç yılda ülkemizde kullanılmayan yerleri maliyeden aldık ve tarıma açtık. İşledik ve ekonomiye kazandırdık. Biogazdan hayvan atıklarından İzmir Foça'da biyogaz tesisi hizmete girecek, Uşak'ta da güneş enerjisinden elektrik tesisimiz için çalışmalara başladık" dedi.
Fuar ve gündemdeki çalışmalar hakkında konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar "Fuarımızı yarın açacağız ve 5 gün boyunca hizmette olacak. Ürünlerimiz kalitelidir ve piyasanın yarısı fiyatınadır. Türkiye genelinde 288 iş yeri tesisimiz var, fabrika olarak anlayın. Ürünlerimiz fuarlarımızda, satış yerlerimizde satılıyor. Kamu kurumlarımızın önemli bir ihtiyacını karşılıyoruz. Ordumuzun, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Dışarıya ihraç edecek ürünümüz elimizde kalmıyor" şeklinde konuştu.
Cezaevlerinde kapasitelerin üstünde hükümlü kalması konusunda da açıklamalarda bulunan Uçar " Şuanda ceza evlerindeki kalabalık her yerde problem. Kapasitenin üstündeyiz ama tedbirleri alıyoruz. Yüksek güvenlikli ceza evi inşaatları devam ediyor. Tabi takdir ederseniz Türkiye Cumhuriyeti böyle bir tehditle karşı karşıya kalmadı. Bizde istemeyiz bu kadar tutuklu orada, bu şartlarda kalmasını, ama bu geçici. Oradaki insanlarında hak ve özgürlükleri var. İnsan onuruna, haysiyetine yaraşır bir şekilde, onlar devlete emanet. Ne kadar yargılanıyor olsalar da, bizde o noktada elimizden geleni yapıyoruz. Yeni cezaevlerimiz devreye giriyor. Umarım biraz daha rahatlama imkanı olur. Ama bu Denizli'ye has bir şey değil" diye konuştu.
Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar hazırlık aşamasındaki stantları gezdi. Uçar, ceza evindeki "çalışan" ve "çalışmayan" temalı sergideki ürünleri yakından inceledi ve yaptıkları eğitimlerin önemine değindi. - DENİZLİ
Son Dakika › Güncel › Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar'dan Cezaevi Kapasiteleri Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?