ZAFER AKPINAR - "Adalar Kenti" olarak nitelendirilen Ayvalık ilçesine bağlı 22 adadan, yerleşimin bulunmadığı 3'ünde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği "tekneyle taşımalı" olarak yapılıyor. Üreticiler tarafından teknelerle bu adalara taşınan hayvanlar, meralardaki otlarla besleniyor, su ihtiyacını ise denizden karşılıyor.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ayvalık'ta 22 ada bulunduğunu ve en fazla bilineninin Cunda olduğunu söyledi.
Genellikle turizme yönelik tanınan Ayvalık ve 22 adasının, tarımsal bakımdan değerlendirilebileceğini dile getiren Aygün, özellikle yerleşimin bulunmadığı adalarda hayvancılığın geliştirilmesi üzerinde durduklarını anlattı.
İlçenin, köprüler sayesinde karayoluyla ulaşımın sağlandığı Cunda ve Lale adaları dışında, yerleşimin bulunmadığı Çıplak, Mosko ve Maden adalarında da yıllardır küçükbaş hayvancılık yapıldığını aktaran Aygün, şöyle devam etti:
"Söz konusu 3 adada doğal hayvancılık yapılıyor. Aslında etinin daha değerli olması lazım ama üretici bunu tam anlatamadığı için diğerleriyle aynı fiyattan gidiyor. En yaygın olarak 230 hektarlık Çıplak Ada'da küçükbaş hayvancılık var. Burada ot verimini artırmayı planlıyoruz. Mera alanı olarak düşündüğümüzde sonbahar ve ilkbaharda yoğun yağış alan bir ada. Ot verimini artırırsak hayvancılığı daha da geliştirebiliriz. Hayvancılık için maliyet açısından oldukça elverişli bir ada."
Hayvanlar tekneyle 15 kilometre taşınıyor
Cunda'da yaşayan üretici Hıdır Ateş ise hayvanları tekneyle yaklaşık 15 kilometre taşıyarak Çıplak Ada'ya getirdiklerini söyledi.
Ateş, 1980 yılından bu yana önemli bölümü Çıplak Ada'da olmak üzere koyun yetiştirdiğini ifade ederek, "Yaklaşık 30 kişi, bedelini ödeyerek burada hayvancılık yapıyoruz. Adada kıyıya yakın noktada derme çatma bir ağılımız var. Koyunları tekneyle kıyıya kadar getirip oradan da ağıla sokuyoruz. Adada doğal ortamda büyüyorlar. Ayrıca tuz vermiyoruz. Suyunu da tuzunu da denizden alıyorlar. Fenni yem vermiyoruz" dedi.
Mosko ve Maden adalarının, Çıplak'tan daha küçük olduğu bilgisini veren Ateş, buralarda hayvancılığın "başıboş" şeklinde yapıldığını kaydetti.
Üreticilerin hayvanlarını adada kendi haline bıraktığını bildiren Ateş, "Hayvanlar birkaç ay orada kalıyor. Üretici, aralıklarla kontrol ettiği hayvanını doğum yapacağı zaman adadan ilçeye getiriyor" ifadesini kullandı.
"Yem de su da bedava"
Çıplak Ada'da yetiştiricilik yapan Ali Atalay da 30 yılı aşkın süredir küçükbaş hayvancılıkla uğraştığını, sadece ilkbaharda kısa bir süre otların büyümesi için hayvanlarını Ayvalık ve Cunda'ya götürdüklerini belirtti.
Diğer adalarda ise hayvanların özellikle kış aylarında bırakıldığını anlatan Atalay, "Kısırlar, erkekler, kuzular kışın bırakılıyor. Su bulma konusunda sıkıntı yaşamadıkları için kış aylarında üreticiler yem maliyetini sıfıra indirmek için adaya bırakıyor. Yem de su da bedava. Doğum yapılacağı ve satılacağı zaman adadan alınıyor. Bizimki tekneyle taşımalı hayvancılık ancak çok sık gidip gelmeyiz" diye konuştu. - Balıkesir
Son Dakika › Güncel › Adalar Arası 'Tekneyle Taşımalı Hayvancılık' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?