Isparta Valiliği'nce açık alanlarda ve araç içinde alkol alınmasını yasaklayan ve yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu gereğince para cezası verilmesine ilişkin 7 Mart 2013 tarihli genelge yargıya taşındı. Isparta Barosuna bağlı avukatlardan Mustafa Ecevit Eryılmaz, avukatı Mehmet Yalçın aracılığıyla Isparta İdare Mahkemesi'ne başvurarak, Valilik kararının yürütmesinin durdurulmasını ve kararın iptalini talep etti. Mahkeme başvuruyu kabul etti.
Avukat Mehmet Yalçın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Valiliğin böyle bir karar aldığını basından öğrendiklerini belirtti. Bu kararın Anayasa'nın 13'üncü maddesindeki hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemeye açık bir şekilde aykırı olduğunu ileten Yalçın, "Anayasa'nın 13. Maddesi temel hak ve özgürlüklere karşı yapılan her türlü saldırıyı men ediyor. Biz bu kararın temel hak ve özgürlüklere karşı olduğunu düşündüğümüz için bu davayı açtık. Aynı şekilde Afyonkarahisar'da da benzer bir konuda dava açıldı. Biz Isparta İdare Mahkemesi'nin de bu talebi kabul edeceği kanaatindeyiz. Ayrıca Valilik kararında başka kanunlarla düzenlenmiş cezai müeyyideler yeniden düzenlenmiş. Valilik kararıyla düzenlenmiş bir hükmün yeniden Valilik kararıyla düzenlenmesi anlamsızdır. Ama asıl gerekçe Anayasa'ya aykırı olmasıdır. Zaten Afyonkarahisar'da mahkeme bu önüyle iptal kararı verdi.
Bundan sonraki süreçte mahkeme öncelikle yürütmeyi durdurma kararını ele alacaktır. Belki idareye savunma hakkı da verebilir. O konuda takdir mahkemenindir" dedi.
Isparta İl Sınırları İçinde Açıkta Alkol Almanın Engellenmesine Dair 7 Mart 2013 tarihinde yayınlanan genelgeyle il sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların aydınlatılması amacına yönelik olarak bu kararın alındığı belirtilmişti. Genelgede, kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde meskun mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde veya umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ile terk edilen ve kullanılmayan yapılar, inşaatlar, banka ATM'leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri ile park halinde olduğuna bakılmaksızın her türlü aracın içinde alkol içilmesi yasaklanmıştı. Genelgede yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre para cezası uygulanacağı ifade edilmişti.
"YASAK DEĞİL KAMU DÜZENİNİ SAĞLIYORUZ"
Vali Memduh Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada içkiyi yasaklamadıklarını bu nedenle konuya hürriyetler açısından değil, kamu düzeni açısından bakmak gerektiğini söylemişti. Vali Oğuz, "Isparta Türkiye'de örnek bir vilayettir. Bunu içki yasağı gibi değerlendirmemek lazım. Isparta'nın yaşanılabilir kentler sıralamasında daha üst sıralara taşınması için bir gayret olarak buna bakmak gerekir. Isparta'nın piknik alanında, kırsalında, yolunda her yede insanlar rahat rahat dolaşabilirler. Güvenlik içinde gezebilirler. Bu bakımdan alınmış tedbir olarak değerlendirmek gerekir" açıklamasında bulunmuştu. - ISPARTA
Son Dakika › Güncel › Açıkta Alkol Yasağı Yargıya Gitti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?