Türkiye'yi dünyaya yanlış tanıtan 'Gece Yarısı Ekspresi' filminin gerçek hayattaki kahramanı Billy Hayes, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde New York'ta Wall Street'e Türk Bayrağı çekti.
"BEN BAŞINDAN BERİ FİLMİN GERÇEĞİ YANSITMADIĞINI SÖYLEDİM"
Türkiye'nin üzerine yıllar boyu kara bulut gibi çöken "Gece Yarısı Ekspresi" filminin gerçek hayattaki kahramanı Billy Hayes, her yıl New York'ta düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin bu yılki programında Türk Bayrağı'nı göndere çekti. 23 yaşındayken İstanbul'dan ABD'ye götürmek istediği 2 kilo haşhaş ile yakalanarak önce ömür boyu sonra da 30 yıl hapse mahküm edilen, Sağmalcılar ve İmralı'da geçen 5 yıllık hapis hayatından sonra cezaevinden kaçan Billy Hayes, Türk Bayrağı'nı göndere çekmekten onur duyduğunu söyledi. Hayes, "Yaklaşık 40 yıldır neden sesinin çıkmadığı' yönündeki bir soruya; "Ben başından beri filmin gerçekleri yansıtmadığını, benim kitabıma uygun olmadığını söyledim. Ancak film karşısında benim sesim cılız kaldı. Yeni duyulmaya başlanıyor" diye yanıtladı.
"BU KADAR DUYGULANACAĞIMI BİLMİYORDUM"
Hayes, New York'ta, Türk Bayrağı'nı göndere çekmeden önce yaptığı konuşmada; "Bu kadar duygulanacağımı bilmiyordum, çok duygulu ve büyük bir gün benim için. Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 91. Kuruluş yıldönümü törenlerine çağırılmaktan büyük onur duydum. Billy Hayes'in, Wall Street'te Türk Bayrağı'nı göndere çekeceği kimsenin aklına gelmezdi. Yıllardır beni kucaklamayı reddeden insanların beni kucakladığı gün bugün. Hayat kıvrım ve dönemeçlerle dolu. Büyüleyici kent İstanbul'a olan ziyaretlerim, Türkleri ve kültürlerini takdir etmeyi öğretti bana. Hapiste geçen 5 yıl başka bir bakış sağladı. Dünya benim tecrübelerimin çoğunu çok güçlü bir film olan Gece Yarısı Ekspresi aracılığıyla öğrendi. Ama film Türkiye'yi' Türkleri benim bildiğim yada kitabımda yazdığım gibi tanıtmadı" dedi. Konuşurken zaman zaman duygulandığı dikkat çeken Hayes, "İnsanların benim Türkiye'ye ve Türklere olan gerçek duygularımı anlamalarını umuyorum" diye konuştu.
"BU YILKİ TÖRENİN ANLAMI BUYDU"
Törende bir konuşma yapan New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Cumhuriyetin her yıl önemli törenlerle kutlandığını ancak bu yıl törene Bill Hayes'in katılmasının ise anlamlı olduğunu söyledi. Yalçın, "Bu yıl bayrağımız bizim için çok da hoş olmayan Gece Yarısı Ekspresi (Midnight Express) kitabının yazarı Hayes çekti. Türk halkının bağışlayıcığıyla yola çıktık. Hayes kitabında yazdıklarının filmde gösterilden farklı olduğunu Türk halkına herhangi bir zarar vermek istemediğini ve bundan pişman olduğunu söyledi. Bu bayrak çekme törenine bayrak çekerek kendisi için bir özür, rahatlama olacağını söyledi. Biz de bunu kabul ettik. Umarım öyle olur. Bu yılki törenin anlamı buydu" dedi.
Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) yetkilieri ile federasyona bağlı bazı dernek yöneticileri, Billy Hayes'in Türk Bayrağı'nın göndere çekmesine tepki göstererek New York'taki törene katılmadı.
TARTIŞILAN FİLM
İngiliz-Amerikan ortak yapımı olan, 1978 çıkışlı 'Gece Yarısı Ekspresi', 1970'te Türkiye'de tutuklanıp hapse atılan Billy Hayes'in gerçek öyküsünden yola çıkılarak yazılmış bir hikayeyi anlatıyor. Filmde, Amerikalı genç bir turist olan Hayes, sevgilisi Susan ile birlikte Türkiye'de tatildedir. Hayes tatil dönüşü ülkesine 2 kilogram haşhaş götürmeye teşebbüs eder. Vücuduna yerleştirdiği küçük paketler halindeki uyuşturucu ile uçağa binmek üzereyken yapılan ani bir güvenlik aramasıyla polisler tarafından bulunur ve İstanbul Sağmalcılar Cezaevi'nde zorlu bir süreç başlar. Film, Türkiye'yi yanlış tanıttığı gerekçesiyle uzun yıllar tartışma konusu olmuştu.
Son Dakika › Güncel › ABD'de Bayrağı Göndere Geceyarısı Ekspresi'nin Yazarı Çekti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)