Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA), "Avrupa'yı dinlemesine" yönelik iddiaları değerlendiren Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'dan "totaliterlik" uyarısı geldi.
Avrupalıların, özel hayatı temel hak olarak gördüklerini söyleyen Barroso, Sovyetler Birliği dönemindeki Doğu Almanya örneğine atıf yaparak, "Totaliterliğin ne anlama geldiğini çok yakın zamandan biliyoruz. Bir devletin, vatandaşlarının hayatlarına izinsiz giren güçler kullandığında ne olduğunu biliyoruz" dedi.
-Merkel'e tam destek-
Hollanda Başbakanı Mark Rutte de AB Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, NSA tarafından cep telefonunun izlemeye alındığı iddia edilen Almanya Başbakanı Angela Merkel'e tam destek olacağını belirtti ve "durumun ciddi olduğunu" söyledi.
Her şeyden önce iddialarla ilgili tüm detaylara hakim olmak gerektiğine dikkati çeken Rutte, "NSA'nın Avrupa'da ne tür veri toplayıp toplamadığını araştırdık. Olguların elimize ulaşmasının ardından sonraki adımları atabiliriz" diye konuştu.
-Sistematik casusluk-
Belçika Başbakanı Elio Di Rupo da konunun bugün zirvede mutlaka görüşüleceğini ancak karar alınıp alınmayacağını bilmediğini kaydederek, "Yapılanlar ortada. Sistematik bir casusluk söz konusu ve bu kabul edilemez" dedi.
Di Rupo, casusluk eylemlerine yönelik ülke bazlı önlem alınmasının yeterli olmayacağını, Avrupa çapında önlem alınması gerektiğini söyledi.
"Dinleme krizi" çerçevesinde gündeme gelen terörizmin mali kaynaklarını izlemeyle ilgili anlaşmanın (TFTP) askıya alınmasına yönelik çağrıları değerlendiren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, "Görüşmeleri şu aşamada kesmemiz gerektiğini düşünmüyorum" dedi.
Yerine getirilmesi gereken bazı kriter ve standartlar olduğunun altını çizen Schulz, "Aksi takdirde birbirimizle konuşmanın anlamı olmaz" diye konuştu. - Brüksel
Son Dakika › Güncel › ABD AB Dinleme Krizi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?