Van Akdamar Adası'ndaki tarihi kilisede 95 yıl sonra ilk ayin başladı. Ayine yaklaşık 3 bin 500 civarında Ermeni katıldı. Töreni, Ermeni Patrikhanesi Başepiskoposu Aram Ateşyan yönetiyor.
Gevaş ilçesinde bulunan adaya gidiş iskelesinin önünde hediyelik eşya stantları kuruldu. Ayin için gelen turistler stantlarda alışveriş yaptı. Ayine gelen Ermeniler teknelerle adaya geçti. Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulans adada hazır bekletildi.
Akdamar Kilisesi giriş kapısına gelen Ermeniler dua ettikten sonra içeri girdi. Ermeniler kilisede mum yakıp dua etti.
Ermeni Patrikhanesi Başepiskoposu Aram Ateşyan, çan kulesinin önündeki haçı selamladı, ardından kiliseye girdi.
Ayine katılmak üzere Van'a gelen Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ile ayini yönetecek Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan da, adada.
Ayin dolayısıyla Van Emniyet Müdürlüğü adada sivil giyimli 50 polis görevlendirdi. İskele çevresinde ise 500 polis görev aldı. Emniyet Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren dedektör köpeği "Lady" ise iskele ve adada bomba aradı.
Jandarma Komutanlığı ile Sivil Savunma Müdürlüğüne ait botlar ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nden 7'si uzman 30 sağlık görevlisi ayin dolayısıyla adada bulunduruluyor. Sağlık ekibinin yanı sıra Sağlık Müdürlüğüne ait hava ambulansı da adada bekletiliyor.
Ayini ulusal ve yabancı medya kuruluşlarından yaklaşık 200 basın mensubu izliyor. Ayin için gelecek konukların, iskelede bekleyen 17 tekne ile adaya ulaşımı sağlandı.
Tartışılan haç
ve tartışılan haç... Teknik nedenlerden ötürü kilisenin çatısına asılamayan ve bu nedenle bazı kesimlerin tepkisini çeken haç da geçici yerine monte edildi.
Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan da ayin öncesi Van Müftüsü Nurullah Arvas'ı ziyaret etti. Barış mesajları verdi:
"Kilisede çan sesi duyulmayacak. Ama çan sesi bizim kulaklarımızda devamlı çınlayacak. Haç sorunu çıktı. Ancak biz izah etmeye çalıştık ki, bu acemice yapılacak bir iş değildir. Haçın daha doğrusu usta ellerle yerine koyulması lazım. inşallah huzur içerisinde geçer."
AKDAMAR KİLİSESİ
Van Valiliğinin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın onayı ile yılda bir gün ayine izin verilen Van Gölü'ndeki ada üzerinde bulunan Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında inşa edildi. Daha sonra manastıra dönüştürülen kilise, 2007 yılında restore edilerek anıt müze olarak hizmet vermeye başladı.
Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e yaptırılan kilise, Ermeni halkı açısından büyük önem taşıyor. Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi, dini bir vecibe olarak görüyor.
Kutsal haç adına yaptırılan ve din adamlarının yetiştirilmesi açısından önem taşıyan kilisede, 1915 yılına kadar din adamlarının yetiştiği ve bu tarihe kadar ayin yapıldığı biliniyor. 1915 yılındaki Rus işgalinin ardından ayine
kapatılan ancak sit alanı olarak koruma altına alınan kilise, 95 yıl aradan sonra ilk kez bir ayine ev sahipliği yapıyor.
Adanın ortasında yer alan kiliseye batı ve güneyden birer kapı vasıtasıyla giriliyor. Zengin figürlerin yer aldığı kilise duvarlarında, İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahneler bulunuyor.
Bu sahnelerden, Yunus Peygamber'in denize atılması, Hz. Meryem ve kucağında İsa, Adem ile Havva'nın cennetten kovulması, Hazreti Davut ile Kral Goliat'ın mücadelesi, Samson Filistinli ikilisi, ateşte üç İbrani genci, Aslan
ininde Daniel figürleri göze çarpıyor.
Dini ve dünyevi sahnelerden başka hayvan figürlerinin de göze çarptığı kilisenin iç tarafında ise günümüzde büyük ölçüde bozulmuş freskler yer alıyor.
ERİVAN'DA PROTESTO
Van'ın Akdamar adasındaki kilisede, binlerce Ermeni'nin katılımıyla ayin düzenlenirken EriVan'da, Ermenileri ikiye bölen bu ayin, protesto edildi.
Panorama.am'a göre, EriVan'daki "Soykırım Anıtı" yakınlarında gerçekleşen ve protesto gösterisi ve ayinden oluşan eyleme katılanlar, "Akdamar Kilisesi'ndeki Türk gösterisi" protesto edilirken, "Türkiye yükümlüklerini yerine getir", "Kilisemizi, bize ödünç verme" yazılı pankartları taşındı.
Ermeni medyasına göre, Akdamar'daki ayin, Ermenileri böldü. Ermenilerin ikiyi bölünmesinin de, Ermenistan'da ciddi kaygı yarattığı belirtiliyor.
Kimi Ermenileri, Akdamar'daki ayine destek verirken kimileri de şiddetle karşı çıkıyor. Van'daki ayini eleştirenler, Akdamar Kilisesi'nin kubbeye haçın yerleştirilmemesine de tepki gösteriyor.
EriVan'daki eylemin öncülüğünü yapan "Ermeni Soykırımı Müzesi ve Enstitüsü", Akdamar'daki ayin için "Türk hükümetinin propaganda girişimi" dedi.
News.am ise, Ermeni kamuoyunun ikiye bölündüğüne belirtirken "Bir kısmı, Türkiye'nin imajını düzeltmeye çalıştığını ifade ederek Akdamar'daki etkinliğin boykot edilmesinden" yana tutum alırken diğer bir kısmının ise, etkinliğine katılımını, diğer Ermeni kiliselerinin de onarılmasına kapı aralanacağı gerekçesiyle savunduğunu aktardı.
Son Dakika › Güncel › 95 Yıl Aradan Sonra İlk Ayin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?