Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "9. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu artık Türkiye'de değil, dünyada sayılı sempozyumlar arasına girdi" dedi.
Bu yıl 15 günlük süreçte 5'i yabancı 10 sanatçıyı ağırlayan Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu, eserlerin tamamlanması ile birlikte 100'ün üzerinde eseri kente kazandırdı. 9 yıllık geçmişi olan sempozyumun gerek bilimsel gerekse vefa olarak gelişiminden bahseden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, bu yıl ilk kez Arjantin ve Taylandlı sanatçıları ağırladıklarını söyledi. Ataç, "9. sempozyumun artık son günlerindeyiz. Çok keyifli bir 15 gün geçti. Hem keyifli, hem de verimli. Çünkü sanatçıların eserleri çok güzel ve özgün işler. Bu yıl ilk kez bir Arjantinli sanatçı sempozyumun içine girdi, bir Taylandlı aynı şekilde. Bunlar bugüne kadar gelmemiş olan ülkelerin sanatçılarıydı" dedi.
Sempozyumun her yıl bir kişiye ithaf edildiğine değinen Başkan Ataç, "Pişmiş toprak bir yönden de vefa projesi oldu. Nasıl Wali için bir eser yapıldıysa her sempozyumda bir kaybedilen değer adına ithaf edildi. Bu sene Gülay kanatlı ve şehitlerimizi andık. Geçen yol Soma'da kaybettiğimiz 301 madencimizi andık. Ondan önce Ceren Necipoğlu'nu andı, Güngör Dilmen, Müşvik Kenter gibi tiyatrodan kaybettiklerimizi andık. Böyle bir özelliği de oldu" şeklinde konuştu.
BU YIL İLE BERABER 100'Ü AŞKIN ESER KENTE KAZANDIRILDI
Bu yıl yapımı tamamlanan eserlerin belirlenen bölgelerde yerleştirilmeye başlandığını kaydeden Başkan Ataç, şunları söyledi:
"Şimdi vatandaşlarımız İsmet İnönü Caddesini gezdiklerinde sanatçıların montajlarını yaparken görecekler. O heyecanla eserlerini monte etmeye çalışıyorlar. Bugüne kadar 90 tane heykelimiz vardı. Türkiye'de kaç ilde 90 tane heykel vardı bilemiyoruz ama belki bir veya iki tane çıkar ya da çıkmaz. Bu sene de onu aşacak. 12-13 ya da 15 tane olur bilemiyorum. Bu yıl 100'ü aşmış oluyoruz. Kentimiz için de çok önemli bir çalışma bu. Yıllar geçtikçe bu eserler artacak. Belki koyacağımız yer kalmayacak ama bizler olduğumuz sürece, bizden sonra da gelenlerin sempozyumu geleneksel şekilde sürdürmeleri en büyük dileğim."
400'E YAKIN BİLİMSEL TEBLİĞ
9 yıllık sempozyumda yaklaşık 400 tane bilimsel tebliğ sunulduğunu aktaran Ataç, "Sempozyum artık Türkiye'de değil dünyada sayılı sempozyumlar arasına girdi. Sempozyuma yabancı ülkeden gelen sanatçılar, buradaki işin hayranlığını sürdürüyorlar. Ayrıca 10'a yakın AIESEC öğrencimiz var. Her gün sempozyumda ne olduğunu ülkelerine bildiriyorlar. Bu sene bilimsel tebliğlerde 24 tane tebliğ sunuldu. 9 seneden aşağı yukarı 400'e yaklaşan tebliğimiz var. Bu çok önemli bir rakam. Baktığınızda üniversitelerde yapılan bilimsel toplantılara eşdeğer bir çalışma oldu. Sempozyumun bilimsel olarak kayda girmesi, ilerideki yıllarda ne kadar önemli olacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
SEMPOZYUM, SANATÇILARA ASİSTE EDEN ÖĞRENCİLER İÇİN BÜYÜK DENEYİM
Başkan Ataç ayrıca, sempozyumda sanatçılara asistanlık yapan öğrencilerin mesleki kazanımlarını da dile getirdi. Ataç, "Sempozyumda çok müthiş bir ahenk var. Yaklaşık 60-70 tane onlara asiste eden güzel sanatlar öğrencisi var. İş bittikten sonra onların alacağı sertifikalar, geleceğe dönük deneyimlerini ispatlayacak belgeler olarak onların artı hanelerine yazılacak" diye konuştu.
BİRKAÇ AY İÇİNDE 2016 YILININ HAZIRLIKLARI BAŞLAYACAK
Önümüzdeki birkaç ay içerisine 2016 yılındaki sempozyum için çalışmalara başlanacağını ifade eden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, konuşmasında, "Bu sempozyum bitecek birkaç ay sonra 2016'nın hazırlıkları başlayacak. Yaklaşık 1 yıl sürüyor bu hazırlıklar. Buradaki çalışan arkadaşlarımız, özellikle Anadolu Üniversitesinden, Osmangazi Üniversitesinden, belediyeden ve dışarıdan katkı veren birçok dostumuz var" ifadelerine yer verdi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › 9. Uluslararası Toprak Semzpoyumunda Sona Yaklaşıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?