Emekli Hacı Uçar'ın maaşının aylık 300 liradan fazla eksik hesaplandığı tespit edildi. Yargıtay 37 bin lira alacaklı olduğuna karar verdi.
Elazığ'da 2000 yılında emekli olan Haci Uçar tarafından avukatı aracılığı ile açtığı yaşlılık aylıkları hesaplama sistemi davasını kazanması 9 milyondan fazla emekliye umut oldu. Uçar'ın avukatı, müvekkilinin açtığı dava nedeniyle aylık 300 liradan fazla maaşında eksik hesaplanma olduğunun tespit edildiği ve geçen süre içerisinde toplamda 37 bin lira alacaklı olduğunun Yargıtay tarafından emsal teşkil edecek şekilde karara bağlandığını söyledi. Davanın 5 yıl sürdüğünü ve pek çok hesaplama tekniği nedeniyle bilirkişilere gittiğini belirten avukat Kemal Çelebi, "İnanıyoruz ki bakanlığımız Yargıtay'ın işaret ettiği hususları gözeterek, Türkiye'deki diğer emeklilerimizin dava açmasına imkân vermeyecek şekilde düzenlemeye gitmesi en uygun yol olacaktır" dedi. Emsal teşkil eden dava nedeniyle her işçinin maaşlarına farklı oranlarda yansıma olabileceğini belirten avukat Çelebi, "Bir işçi aylık 300, 400 hatta 500 lira bile fark alabilir. Sadece maaşlarına fark işlemeyecek, geçmişe yönelik tüm kayıplarını faizi ile birlikte geri alma imkânları olabilecek. Yargıtay bu kararı verdiği için temyize gidilse bile değişme ihtimali çok zayıftır. Bu kararla yaklaşık 9-10 milyon emeklinin bu haktan yararlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
HESAPLAMA DEĞİŞTİ
31 Aralık 1999 tarihine kadar yaşlılık aylıkları hesabında kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi uygulanmaktayken, 4447. sayılı yasa ile anılan maddede değişiklik yapılması sonucu 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi yürürlükten kaldırıldığını hatırlatan Avukat Çelebi şöyle devam etti: "Buna göre 2000 yılı sonrası emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında çalışılan süre gelişme hızı, ödenen prim ve sair gibi unsurların gözetildiği ve emeklilerin lehine olan yeni hesaplama sistemi göz önüne alınması gerekmektedir. Bugüne kadar 2000 yılından sonra emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında yeni sistem gözetilmeyip eski sisteme göre uygulama yapıldığından bu durum milyonlara emeklinin mağduriyetine yol açmıştı."
Bağlayıcı değil ama örnek olur
Karar hakkında açıklamada bulunan Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel: "Yargıtay eğer bir konuda karar vermişse yerel mahkemeler bunu dikkate alırlar. Yargıtay bir karar verdiyse bu bütün yerel mahkemelere ışık tutar. Bağlayıcı değildir ancak örnek olur. Ama dediğim gibi bir bağlayıcılığı olmaz. Çünkü bağlayıcı karar Yargıtay ceza ve hukuk genel kurulun verdiği kararlardır." (Türkiye)
Son Dakika › Güncel › 9 Milyon Emekliye Müjde Gibi Karar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?