Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlediği 80'inci Yerel Gazetecilik Semineri Antalya'da başladı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Stiftung'un (KAS) ortaklaşa düzenlediği 80. Yerel Gazetecilik ve Meslek İçi Eğitim Semineri Antalya'da gerçekleştirildi. Antalya Ela Quality Resort Belek'te düzenlenen seminere, TGC Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcıları Ahmet Özdemir ve Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.
BASIN ŞEHİTLERİ İÇİN SAYGI DURUŞU
18 Mart Şehitleri ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı'nın anıldığı tören, basın şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendiği seminerin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Turgay Olcayto, açılış konuşmasında gazeteciler üzerindeki baskılara yeni yasal düzenlemeyle terör tanımının bir daha yapılacak olmasına yönelik eleştirilerini şöyle dile getirdi: "Gazeteciliğin üzerindeki baskılar Tek Partili dönemler de dahil hiç- bitmedi. Günümüzde yaşananlar mesleğimiz açısından tam bir kabus. Pek çok arkadaşımız işsiz. Yerel basının da, yaygın basının da dillendirmediği sorunları çok büyük. Kendi içlerinde dayanışma yok. 30 dolayında gazeteci cezaevinde. Türkiye'de bu çok güç koşullarda, terörün yeni bir tanımı yapılmak isteniyor. Artık haber yapmak ve köşe yazarı olmak, 'ateşten gömlek' giymek gibi bir şey. Terörle Mücadele Yasası değişsin diye uğraşırken, çok daha ağır bir yasa gelecek. Her yazdığımız sözcük, suç olabilecek" ifadelerini kullandı.
"DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ"
Halkın haber alma kanallarının açık tutmaya çalıştıklarını aktaran Olcayto, "Öte yandan bakıyoruz ki; birbirimize düşmüşüz. Birbirini tehdit eden kendini gazeteci diye finanse eden insanlar var. Bu çok acı. İktidarın baskısından çok daha acı olan bir şey. Medyada bu dayanışma olsaydı bu hale düşmezdik. Bugün tirajlar düşük. Halk, doğru düzgün gazete okumuyor. Gazeteler de birbirine benziyor. Kendimizi toparlamamız lazım. Elden geldiğinde dayanışmayı sağlamamız lazım. En sağdan en sol görüşe kadar tüm meslektaşları barındıran bir meslek örgütüyüz. Her zaman gazetecilerin yanında olmaya, sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Sadece gazetecilerin sorunlarıyla ilgilenen bir cemiyetiz. Biz her zaman umudu yeşertmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
GAZETECİLİKTE ÖRGÜTLENME KONUSU ELE ALINDI
Açılış konuşmalarının ardından konusunda uzman gazeteci, akademisyen ve hukukçular tarafından mesleki konuların ele alındığı oturumlara geçildi. İlk oturumda, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş 'Gazetecilikte Örgütlenme', TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı 'Haber Yazım Kuralları' başlıklı konular hakkında katılımcılara bilgi verdi. Oturum başkanlığını üstelenen TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten, gazetecilerin dayanışma içinde olması gereken günler geçirildiğini söyledi.
SİBEL GÜNEŞ: "TEK TİP GAZETECİLİK İSTENİYOR"
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş 'Gazetecilikte Örgütlenme' başlıklı konuşmasında şunları dile getirdi: "Gazetecilikte her yıl bir öncekinden daha zorlu geçiyor. Kimi zaman meydanlardan kimi zaman ise sosyal medya üzerinden gazeteciler hedef gösterildi. Özellikle toplumsal olaylarda gazeteciler hedef seçilerek fiziksel saldırıya uğradı. Gazeteciler, işten atılmakla susturulmaya çalışıldı. TÜİK verileri, 7 bin gazetecinin işsiz olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'nin dört bir yanından sürekli sansür haberleri geldi. 220 habere ve 100'ün üzerinde haber sitesine erişim engellendi. Basın Kartı Komisyonu'nun yok hükmüne getirilmesi tepkilere yol açtı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, yönetmeliğe karşı dava açtı. Gazetecilerin soru sorması ortadan kaldırılmış durumda. Yasalarda gerekli düzenlemeler yapılamadı. Gazetecilerin yüzde 3, 5'u sendikalı."
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı 'Haber Yazım Kuralları' konusunu örneklerle anlattı. Niyazi Dalyancı konuşmasında şu noktalara dikkat çekti: "Basın yasama, yargı ve yürütmenin karşısında olduğu için dördüncü kuvvet olarak bilinir. Medya, gazeteci gerçekleri okuyucularına, izleyicilerine ileten aracıdır. Haber yazarken de bazı altın kuralları unutmamak gerekiyor. Örneğin, habere alıntıyla başlamayın. Haberin özüne giriş paragrafında yer verin. Yorum katmayın. Cümlelerin edilgen değil etken çatılı olmasına dikkat edin. Haberi de soruyu da sözcüklere boğmayın. Tekrarlardan kaçınalım. Amaç okuru bilgilendirmektir, kafasını karıştırmak değildir. Haberin tüm aktörlerine yer verin." - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › 80. Yerel Gazetecilik Semineri Antalya'da Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?