153 yıl önce ABD’de tekstil işçisi kadınların eşit hak talebiyle başlattığı grev, dünya kadınlarına ilham oldu.
129 kadının öldüğü grev günü de 100 yıl önce 8 Mart ‘Kadın ve Mücadele Günü’ olarak tarihe yazıldı. Kadın hareketinin 100’üncü yılında Türkiye’deki sendikalar, 8 Mart’ın tatil edilmesi için yasa önerisi hazırladı.
TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil olması için yasa önerisi hazırladı. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Hülya Biriken, meselenin bir “tatil yapma, çalışmama” talebi olmadığını vurguladı. Hazırlanan yasa önerisinin gerekçesinde, 8 Mart’ın dünyada ve Türkiye’de kadınların hak ve eşitlik isteklerini dile getirdikleri, kadın olmaktan dolayı yaşadıkları sorunlara dikkat çektikleri gün olduğu belirtildi.
129 işçi ölmüştü
Gerekçede, 8 Mart’ın tarihçesine de değinilerek, şu ifadelere yer verildi:
“8 Mart, ABD’nin New York kentinde tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınların, eşit işe eşit ücret ve insanca çalışma koşulları talebi ile 1857’de başlattıkları greve müdahale edilmesi sonrasında 129 işçi kadının ölümüyle sonuçlanması olayına dayanır. On yıla yakın süren ve on binlerce kişinin katıldığı bu grevler sonrasında işçi kadınlar taleplerini kabul ettirmişlerdir. 8 Mart, 1910 yılında II. Enternasyonal Kadın Konferansı’nda, Clara Zetkin’in girişimleriyle ‘II. Enternasyonal Kadın Mücadele Günü’ olarak resmen kabul edilmiştir. Pek çok ülkede ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ ülkenin genel tatil günlerinden biri olarak kabul edilmektedir.”
32 ülkede resmi tatil
Arnavutluk, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Brezilya, Brezilya, Burkina Faso, Fas, Kamerun, Çin, Küba, Gürcistan, İtalya, İsrail, Laos, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Tacikistan, Ukrayna, Özbekistan, Vietnam, Zambiya.
Taksim’de ‘ilk adım’
ULUSLARARASI Feminist Eylem Ağı’nın gerçekleştireceği Dünya Kadın Yürüyüşü’nün Türkiye ayağı İstanbul Taksim’de başladı. Taksim tramvay durağında “Biz dünya kadınları eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve dayanışma için yürüyoruz” pankartı açan ve çeşitli dövizler taşıyan kadınlar adına, yürüyüşün Türkiye sözcüsü Dilsaz Padar konuştu. Padar, 17 Ekime kadar çeşitli etkinliklerle sürecek bu yılki yürüyüşün kamu yararı, barış ve sivilleşme, kadın emeği, kadına yönelik şiddet temasında olduğunu söyledi. Dünya Kadın Yürüyüşü’nün Avrupa ayağının 30 Haziran’da İstanbul’da yapılacağını hatırlatan Padar, tüm kadınları mücadeleyi büyütmeye davet ettiklerini ifade etti.
KADIN HAREKETİ 100’ÜNCÜ YILINDA
POLONYA’da binlerce kadın ve erkek başkent Varşova’da kadınlar gününün 100’üncü yılı için toplandı. Açılan pankartlarda ülkede komünist rejimi sona erdiren eski cumhurbaşkanı Lech Walesa’nın “Dayanışma” hareketine atıfta bulunuldu. Binlerce kişi, “Kadın Dayanışmasının Büyük Yürüyüşü” gibi pankartlar taşıdı. “Kadın kusursuz insandır, sizce de öyle mi” ve “Anne Seni Seviyorum, Hepimiz Bunu Duymayı Hayal Etmiyor” gibi pankartlar da dikkat çekti.
Son Dakika › Güncel › 8 Mart Tatil Olsun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?