AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, insan ve kent arasındaki ilişkiye vurgu yaparak, "Kültür, sanat ve ekonomi gibi tüm etkinliklerimiz kente muhtaçlık içinde. Bu kadar belirleyici olan kente dair insanın yapıp etmelerinin özellikle masaya yatırılması gerekiyor." dedi.
Kabaktepe, AK Parti İstanbul İl Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığınca Atlas Sineması'nda düzenlenen "8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Paneli"nin açılışında konuştu.
Şehir ve insan arasındaki derin ilişkiye dikkati çeken Kabaktepe, "İnsanın şehre, şehrin insana etkisinden bahsediyoruz. Şehir ve kent olmadığında insanın bu değerlerden ayrı kaldığında nelerden ayrı kalacağını düşünmek lazım." dedi.
Kabaktepe, şunları söyledi:
"Sadece mekansal anlamını tasavvur etmeden, mekana sahip olmadan insanın yapıp etmelerinin ortaya çıkmasından nasıl bahsedebiliriz? İnsan kendisinin içinde var olduğu ve onu da var eden şehirlerden bağımsız bir hayat sürdüremeyeceği için hayatının her alanını kentin varlığıyla ilişkilendirmek durumundadır. Kültür, sanat ve ekonomi gibi tüm etkinliklerimiz kente muhtaçlık içinde. Bu kadar belirleyici olan kente dair insanın yapıp etmelerinin özellikle masaya yatırılması gerekiyor. Bu manada panelimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Şehir olmasa ne olurdu sorusunun da sorulması gerektiğini düşünüyorum."
AK Parti İstanbul Çevre, Şehir ve Kültür'den sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cahit Altunay da 21. yüzyılda gelişen teknolojiye işaret ederek, "24 saat yaşaması nedeniyle teknolojileriyle öne çıkan şehirler var. Bu yüzyıl başka bir şeye daha sahne oluyor. Tarihi geçmişi ve kültürel yapıları yok olacak şekilde şehirler harap oluyor. Bunun örneklerini, yakın coğrafyamızda çok gördük. Bağdat, Kudüs, Saraybosna, Kiev ve Odesa gibi şehirlerin ne hale geldiğine yakından tanık oluyoruz." diye konuştu.
"Liderler kendi şehirleri üzerinden hikayelerini oluşturdular"
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ise büyük bir medeniyetin mensubu olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"İnsanı esas alan bir medeniyetin çocuklarıyız. Medeniyetimizin şehri İstanbul'dayız. Hazreti Peygamberimiz kendi değerlerinden insanı inşa etmek üzere kendi şehri Medine'yi inşa etti. Pek çok devlet adamı kendi şehirleriyle anıldılar. İskender'in İskenderiye'si, Timur'un Semerkant'ı, Selahaddin'in Kudüs'ü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'sı, Fatih Sultan Mehmet'in ve Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'u... Liderler kendi şehirleri üzerinden hikayelerini oluşturdular."
Endülüs'e kadar medeniyet izlerinin sürülebileceğini vurgulayan Yıldız, şehri imar ederken neslin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Panel, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz moderatörlüğünde, yazar Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı ve Ahmet Anapalı'nın konuşmacı olarak yer alacağı oturumla devam edecek.
Son Dakika › Güncel › 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?