Kastamonu'da, 76 yaşında bir kadın, Türkiye'de milyonda 3 kişi de görülen akromegali (büyüme hormonunun aşırı üretilmesi) hastalığına yakalandı.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Karnıaçık köyünde ikamet eden Nebiye Aşlakçı (76), yaklaşık 8 yıl önce vücudunun uç kısımlarında kontrolsüz büyüme olduğunu fark etti. Maddi imkansızlık ve Kastamonu'da daha önceden bu yönde muayene yapılmaması nedeniyle doktora gidemeyen Nebiye Aşlakçı, Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesinde hizmete giren Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniğine müracaat etti. Burada 3 gün süren tahlil ve tetkikler sonucunda Nebiye Aşlakçı'nın akromegali (büyüme hormonunun aşırı üretilmesi) hastalığına yakalandığı tespit edildi.
Hastanın yaşının ilerlemesi ve başka hastalıklarının da bulunması nedeniyle ameliyatı yapılamazken, 1 aylık iğne tedavisine tabi tutuldu. İğne tedavisinin ise hormonu düzenli bir hale getireceği ve bu hastalığı tamamen ortadan kaldırmayacağı bildirildi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Kerim Küçükler, yaptığı açıklamada, Türkiye'de milyonda 3 kişi de görülen akromegali hastalığını Kastamonu'da iki kişi de tespit ettiklerini belirterek, "Bu hastamızı bir üst kliniğe sevk etmeden biz kendimiz teşhisimizi koyarak tedavisine başladık" dedi.
Akromegali'nin büyüme hormonunun aşırı üretilmesi sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu ifade eden Uzm.Dr. Küçükler, şöyle konuştu: "Büyüme hormonu, beynin alt kısmında, gözlerin hemen arkasında yerleşmiş
hipofiz bezinden salgılanır. Büyüme hormonu, çocuklarda kemik ve yumuşak doku büyümesini uyarırken, erişkinlerde metabolizmayı kontrol eder. Akro uç, megali de büyüme anlamına gelir. Yani uçların büyümesiyle seyreden bir hastalıktır. Eller ve ayaklarda büyüme, burunda, çenede büyümeyle seyreden bir hastalık olduğu için devlik hastalığı olarak bilinir. Bilinen en eski akromegali hastası ise Mısır Firavunu Akhenaton'dur. Nadir bir hastalık olan akromegali tanısı sıklıkla 40- 50 yaşlarında konulur. Hastalık yavaş seyrettiği için teşhis konana kadar 5-10 yıl kadar bir süre geçer. Genellikle herhangi bir genetik geçiş bulunmaz. Her bir milyon kişiden 40 ila 60'ının akromegali hastası olduğu ve her yıl bir milyonda 3 kişinin akromegali tanısı aldığı tahmin edilmektedir. Türkiye'de 4000 akromegali hastası olduğu, bilinen hasta sayısının mevcut vaka sayısının yarısından bile az olduğu düşünülmektedir"
Uzm. Dr. Kerim Küçükler, akromegali hastalığı sonucu el ve ayaklarda büyüme, yumuşak doku şişliği, adet düzensizlikleri, iktidarsızlık, terleme artışı, baş ağrısı, görme bozuklukları, sinir sıkışması, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, eklem ağrısı, solunumun geçici olarak durması, ciltte kalınlaşma, yağlanma, sivilcelenme, kaba yüz görünümü, özellikle alın, burun, dudaklar, dil ve çenede büyüme, iç organlarda büyüme hastalığın klinik bulgular olduğunu söyledi.
Hasta Nebiye Aşlakçı ise, 38 olan ayakkabı numarasının 40'a çıkması ve gözle görülür şekilde vücudunun uç kısımlarında büyümenin oluşması üzerine doktora geldiğini anlatarak, "İki çocuğum var. Oğluma böbreğimi bağışladım. 8 yıldan beri bu hastalığı çekiyorum. Artık yürüyemez hale geldim" şeklinde konuştu. - KASTAMONU
Son Dakika › Güncel › 76 Yaşında Akromegali Hastalığına Yakalandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?