Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, parazitler yoluyla bulaşan hastalıkların zararlarına işaret ederken, kesintisiz siyasi kararlılığın milyonlarca insanın yaşamını kurtarabileceğine, büyük bir sosyal ve ekonomik kazanç elde edilmesine katkı sağlayabileceğine dikkati çekti.
Ban, BM Enformasyon Merkezi üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, her yıl sivri sinek, sinek, kene ve diğer parazit böceklerden bulaşan sıtma, dengue humması, sarı humma, Japon ensafaliti ve leishmaniasis gibi hastalıklar sebebiyle milyonlarca insanın yaşamını yitirdiğine, milyonlarcasının da kalıcı rahatsızlık sahibi olduğuna yer verdi.
"İklim değişikliği, habitatların bozulması, artan uluslararası ticaret ve seyahat daha fazla sayıda insanın vektörlere maruz kalarak hastalık kapmasına neden oluyor" ifadesini kullanan Ban, söz konusu hastalıkların yok edildiği yerler de dahil olmak üzere her bölgenin risk altında olduğunu belirtti.
Bu hastalıklardan da en fazla, mezralarda ve gecekondu bölgelerinde yaşayan, yoksul ve sağlık hizmetlerine erişemeyen kesimlerin etkilendiğine işaret eden Ban, açıklamasında "İnsan sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olan vektör yoluyla bulaşan hastalıklar yoksullakla mücadele ve sürdürülebilir kalkınma çabalarının önünde de ciddi bir engel teşkil ediyor" ifadesine yer verdi.
Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşılmaya ve 2015 sonrası kalkınma gündeminin belirlenmesine çabalanan bir dönemde, vektörlerle mücadele ve hastalıkları önleyici önlemlere yapılacak yatırımın akıllıca ve gerekli olduğunu herkesin kavraması gerektiğinin altını çizen Ban, hastalıklarla mücadeleye yönelik olarak insanlığın önemli deneyimleri ve bilgi birikimi bulunduğunun altını çizdi. Ban, örnek olarak gösterdiği Afrika'da böcek ilacına batırılmış 700 milyon cibinliğin dağıtılması sonrasında sıtma vakalarının sayısında, başta çocuklar ve hamile kadınlar arasında olmak üzere önemli bir düşüş görüldüğünü aktardı.
"Kesintisiz siyasi kararlılık milyonlarca insanın yaşamını kurtarabilir, büyük bir sosyal ve ekonomik kazanç elde edilmesine katkı sağlayabilir" hatırlatmasında bulunan Ban, haşerelerle mücadelenin sadece sağlık sektörünün konusu olmadığını, ormanların kesilmesi, tarım üretimini artırmak için yapılan baraj veya sulama inşaatları gibi kalkınma yatırımlarının iyi planlanmadan icraata konulmasının hastalıklarda artışa yol açabildiğine dikkati çekti.
Ban, bu konuya çözüm bulunması için çevre, tarım, su ve sağlıklama, şehir planlama ve eğitim gibi bir çok sektörün birlikte çalışmasını gerektiğini vurguladı.
Vektör yoluyla bulaşan hastalıklarla mücadelenin uluslararası kuruluşlar, hükümetler, özel sektör, sivil toplum ve bireyler dahil herkesin rol alması gereken bir eylem olduğunu ifade eden Ban, Dünya Sağlık Gününde ülkeler ve kalkınma ortaklarını vektörlerle mücadeleyi öncelikli bir konu olarak belirlemeye çağırdı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 7 Nisan Dünya Sağlık Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?