Hollywood yapımlarına yemeni hazırlayan Gaziantepli zanatkarlardan Eskişehir'in lületaşını, Isparta'nın halısını dünyaya tanıtan ustalara 7 ayrı bölgeden 7 zanaat dalının temsilcileri hafta boyunca öğrencilerle hem hikayelerini paylaştı hem de mesleğin inceliklerini öğretti. Coğrafi işaretlemenin yerel ürünlerimizi dünyaya tanıtmadaki önemini ise bu alanda uluslararası çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu anlattı.
Uluslararası standartlarda sunduğu eğitimle, toplumsal sorumluluklarının bilincinde bireyler yetiştirmeyi hedefleyen TED Rönesans Koleji, bu doğrultuda yerli malı kullanımı ve yerel değerlerin korunmasına dikkat çekmek, öğrencilerinin bu değerlere sahip çıkarak geleceğe taşımasına öncülük etmek üzere Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kapsamında 7 Bölge 7 Zanaat projesini hayata geçirdi.
Yerel değerleri geleceğe taşıyacaklar
12 Aralık haftasında Türkiye'nin 7 bölgesinden 7 zanaatkârla bir araya gelen öğrenciler; Truva, 300 Spartalı ve Harry Potter gibi Hollywood yapımlarına yemeni hazırlayan Gaziantepli Yemeni ustalarıyla yemeni hazırlamanın, doğanın mucizesi zeytinyağından sabun yapmanın, geçmişi 5000 yıl öncesine dayanan, sabır ve tecrübe isteyen lületaşı oymacılığının inceliklerini öğrendiler. Amasya'da el yapımı kaşıkların son temsilcilerinden birisi olan ustadan, ipeğin mucizevi yolculuğuna rehberlik eden dokumacıdan, doğayı ilmek ilmek ören halıcıdan el alan öğrenciler yerel değerlerimizi geleceğe taşımak üzere başlatılan projenin gönüllü temsilcileri oldular.
Coğrafi İşaretleme Konferansı Düzenlendi
Ayrıca proje kapsamında yerel değerlerin korunmasında uluslararası öneme sahip olan Coğrafi İşaretleme konusunda uluslararası çalışmalarıyla dikkat çeken Yücita (Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu'nun konuşmacı olduğu bir konferans düzenlendi. Günümüz tüketicilerinin tükettikleri ürünlerin köken ve kaliteleri konusunda giderek daha duyarlı ve seçici olduğunu belirten Tekelioğlu, bu bağlamda yöresel ürünlerin öneminin büyük olduğunu ve korunmasının ülke ekonomisine sağlayacağı değeri vurgulayan bir konuşma yaptı. Türkiye'de yöresel ürünlerimizi koruyabilmek için ideal bir Coğrafi İşaretler sisteminin kurulabilmesinin önemine değinen Tekelioğlu yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve kültürel ve biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda yapılması gerekenleri anlattı.
7 Bölge 7 Zanaat projesinin öğrencilerde yerel değerlere sahip çıkma ve koruma bilincini geliştirmeyi hedeflediğinin altını çizen TED Rönesans Koleji Müdürü İpek Ak; "TED Rönesans Koleji olarak, çocuklarımızın akademik başarılarının yanı sıra, içerisinde yaşadıkları toplumun yerel değerlerine ve temel kaynaklarına duyarlı sosyal bilinci yüksek bireyler olarak hayata hazırlanmalarını önemsiyoruz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz 7 Bölge 7 Zanaat projesiyle öğrencilerimiz yerel ürünler konusunda farkındalık sahibi olurken, yok olmaya yüz tutan zanaatların hikâyesiyle tanışma ve üretimini deneyimleme şansı yakaladı. Velilerimizin de heyecanımıza ortak olduğu projemizi önümüzdeki yıllarda da sürdürecek ve yerel değerlerimizin yaşatılmasında üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz" dedi.
Son Dakika › Güncel › 7 Bölgeden 7 Zanaat TED Rönesans Koleji'nde buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?