Amasya'da 600 yıllık formüllerle üretilip Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'nde satışan sunulan macunlar adeta yok satıyor.
1308 yılında yaptırılan Bimarhane'nin 2011 yılında Amasya Belediyesi tarafından Fatih Sultan Mehmet döneminin ünlü hekimi Sabuncuoğlu Şerefeddin'in adıyla tıp ve cerrahi tarihi müzesi olarak düzenlenmesinin ardından gelen ziyaretçilerin ilgisini o dönemde yapılıp kullanılan macunlar çekiyor.
Müzedeki cerrahi eserleri inceleyip diğer bölümleri dolaşan ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 80'inin satışta olan iki macun türüne yoğun ilgi gösterdiğini belirten müze sorumlusu Metin Çelik, "Sabuncuoğlu Şerefedddin 'Mücerrebname' adı eserinde yaptığı ilaçların formülünü yazmış. Başhekimlik yaptığı bu yerde geliştirdiği ilaçları bizzat kendisi deneyip, kullanmış. Bu formüller 600 yıl sonra alınıp yeniden üretildi ve şu an satışını yapıyoruz" dedi.
İçeriğinde bal, bellud, darülfülfül, zencefil, karanfil, tarçın, mastika, keten tohumu ve kişniş bulunan Macun-ı Bellud'un cinsel hastalıklar için, bal, anason, havuç tohumu, dereotu tohumu, küçük Hindistan cevizi, karanfil, mastika, akır kahra, udu hindi, misk ve şeker içeren Macun-ı İbni Sina'nın da öksürük, mide hastalıkları ve iç hastalıklarının tedavisinde kullanıldığına değinen Metin Çelik, "Alan ikisini birden alıyor. Son iki yıldır 4 bin civarında satışı yapıldı" diye konuştu.
Daha önce müzeyi ziyaret edip macunlardan alanların daha sonra telefonla sipariş verdiklerine değinen Çelik, "Gezip almadan giden sayısı çok azdır. Gerçekten yok satıyoruz" şeklinde konuştu. - AMASYA
Son Dakika › Güncel › 600 Yıllık Formüllerle Üretilen Müzedeki Macunlar Yok Satıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?