GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
-Orman ekiplerinin zararlılarla biyolojik mücadelede kullandıkları kırmızı karıncaları sandıklara yerleştirmesi
-Sadıklara konan karıncaların araçlara yüklenmesi
-Taşıma işlemi tamamlanan karıncaların yeni yuvalarına bırakılması
-Röportaj
6 milyon karınca "görev alanları"na taşınıyor
Isparta'da iğne uçlu sedir ağaçlarına zarar veren böceklerle biyolojik mücadelede kullanılan milyonlarca kırmızı karınca, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince doğal yaşam alanlarından alınarak başka alanlara naklediliyor
Karıncalar, yerleştirildikleri yeni yuvalarında, kabuk böcekleri, yaprak arıları, yaprak kelebekleri gibi zararlılarla mücadele edecek
Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Sicimli:
"Bu yıl 20 yeni yuva oluşturacağız. Bu da 6 milyon karıncaya karşılık geliyor"
MURAT YOLCU - Isparta Orman Bölge Müdürlüğünün iğne uçlu sedir ağaçlarına zarar veren böceklerle biyolojik mücadelede kullandığı milyonlarca kırmızı karınca, "görev alanları"na naklediliyor.
Isparta Orman Müdürlüğü ekipleri, iğne uçlu sedir ağaçlarına zarar veren böceklerle mücadele için her yılın nisan ayında zorlu bir yolculuğa başlıyor. Ağaçlara zarar veren böceklerin doğadaki en büyük düşmanlardan olan kırmızı karıncaları doğal yaşam alanlarından alarak, böceklerle mücadeleye ihtiyaç duyulan ormanlık alanlara götüren ekipler, karıncaların yuvalarından çıkmadan taşınmasını sağlamak amacıyla sabahın ilk ışıklarında arazi araçlarıyla Senirkent ilçesindeki bin 600 rakımlı Kapıdağ'a yola koyuluyor.
Kraliçe karıncaları buluyorlar
Zorlu arazi şartlarından geçerek önceden tespit edilen yuvalara ulaşan ekipler, taşıyacakları bölgede koloninin devamı için gerekli olan kraliçe karıncaları bulmak için yoğun bir çabaya giriyor. Kraliçe karıncayı bulmak için yuvanın merkezini oluşturan kütüğü kırmak zorunda kalan ekipler, binlerce karınca arasından büyüklüğü ve rengiyle diğerlerinden ayrılan kraliçe karıncaları tespit ediyor.
Koloninin devamını sağlayacak kadar kraliçe karıncayı elde eden ekipler, kasalara koydukları karıncaları yeni yaşam alanlarına taşımak için tekrar yola çıkıyor. Doğal yaşam alanlarına bakı ve rakım açısından benzer olan Eğirdir ilçesindeki bin 800 rakımlı Barla Dağı'na çıkan ekipler, karıncaları her yuvada bir kraliçe bulunmak üzere birden çok yuvaya paylaştırıyor. Ekipler, taşıdıkları yerde oluşturulan yuvalara, karıncalar geldikleri bölgeyi keşfedene kadar besin ihtiyaçlarını karşılamaları için şeker de bırakıyor.
Ağaçlara zarar veren canlıları yok ediyorlar
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Nevzat Sicimli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müdürlük olarak biyolojik mücadeleye önem verdiklerini vurguladı. Biyolojik mücadelede kullandıkları en önemli araçların başında "formica rufa" denilen kırmızı orman karıncalarının geldiğini anlatan Sicimli, bu türün salgıladığı formik asitle ağaçlara zarar veren birçok canlıyı bayıltarak yok ettiğini belirtti.
Karıncaların, ormanlardaki kabuk böcekleri, yaprak arıları, yaprak kelebekleri, yaprak bitleri gibi zararlılara karşı etkin mücadele gerçekleştirdiğini dile getiren Sicimli, karıncaların bu şekilde ekosistemin doğal dengesini koruduğunu ifade etti.
Kırmızı karıncaların ilk kez 2000 yılında biyolojik mücadelede kullanılmaya başlandığını belirten Sicimli, "2000 yılından bu yana yaklaşık 400 yuva oluşturduk. Yeni oluşturulan bir yuvada yaklaşık 300 bin karınca bulunduğu düşünülürse, bu milyarlarca karıncanın yeni yaşam alanlarına taşınması anlamına geliyor. Bu yıl nisan ayında başlayan çalışmada 20 yeni yuva oluşturacağız. Bu da 6 milyon karıncaya karşılık geliyor." dedi.
Sicimli, doğal yaşam alanlarından alınan karıncaların Isparta genelinde bazen yüzlerce kilometreyi bulan bir yolculuktan sonra başka bir ormana ulaştırıldıklarını kaydetti.
Son Dakika › Güncel › 6 Milyon Karıncanın Zorlu Yolculuğu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?